Автор Тема: Източници на напрежение-проблем!  (Прочетена 35138 пъти)

br185

  • Trade Count: (18)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 525
  • Рейтинг: 2
  • HO 1:87/всички епохи без I/DB,OBB Велико Търново
Източници на напрежение-проблем!
« -: 07 Февруари 2008, 20:18:13 »
   Търся подходяща схема на аналогово захранване за това което в бъдеще ще бъде мой макет.Разгледах подробно статията поместена в графа "Електроника"-"Общи теми"-"Токоизточници" и дори изпробвах някои от схемите показани там обаче резултатите нещо не ме удовлетворяват. Ще ми се да е нещо по съвременно с итегрални схеми например знам ли. Във всеки случай да е схема осигуряваща стабилно захранване и плавно регулиране на напрежението. Ако някой има идеи моля да ги сподели. Предварително благодаря.

Gervasii

  • КЖМ - България
  • Trade Count: (1)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1713
  • Рейтинг: 39
  • НО DRG IIb епоха София
Re: Източници на напрежение-проблем!
« Отговор #1 -: 08 Февруари 2008, 10:49:53 »
що се мъчите с това аналогово управление, цаката е дигиталното там има големи възможности. то е малко като да си чаткам с пишеща машина а копмпютъра да стои покрит с вестник

Vlado

  • КЖМ - България
  • Trade Count: (2)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 4948
  • Рейтинг: 399
  • Красотата е в детайла!
Re: Източници на напрежение-проблем!
« Отговор #2 -: 08 Февруари 2008, 11:46:25 »
Gervasii е прав! Дигиталното управление е в пъти по-добро от аналоговото. Отгоре на всичко вече първите мишки на Роко (Lokmause) струват буквално стотинки. А, уверявам ви, минете ли на дигитално, аналоговото тутакси ще го забравите. Ако мога да ползвам това сравнение - това е същото като да се качиш от "Лада" на чисто нова западна кола. На по-доброто се свиква адски бързо.
:)

Жоро

  • Trade Count: (62)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1619
  • Рейтинг: 126
  • HO DR IV епоха София
    • Хоби свят
Re: Източници на напрежение-проблем!
« Отговор #3 -: 08 Февруари 2008, 12:05:12 »
Цитат на: gervasii link=topic=227.msg1745#msg1745 date=1202460593
що се мъчите с това аналогово управление,
Цитат на: Vlado link=topic=227.msg1746#msg1746 date=1202463985
Gervasii е прав!
Защо нещо не виждам адреса, където раздават пари!?! Предимствата на дигиталното са ясни. Само че, едно е да цифровизираш 2, друго е 20 локомотива. А по-вече от 20? Иначе е много лесно да се дава ъкъл.
И не е задължително целият макет да е с цифрово управление. Дигиталните локомотиви спокойно могат да продължат да вървят от цифров в аналогов участък. Само ще се лишат от някои функции ( звук, вкл./изкл. на осветлението и др.)

Vlado

  • КЖМ - България
  • Trade Count: (2)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 4948
  • Рейтинг: 399
  • Красотата е в детайла!
Re: Източници на напрежение-проблем!
« Отговор #4 -: 08 Февруари 2008, 12:37:07 »
Аз само казвам кое е по-добро според мен, а вече за паричните знаци проблемът е ясен. Всеки си преценява сам за себе си кое може да си позволи и кое не. 

Gervasii

  • КЖМ - България
  • Trade Count: (1)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1713
  • Рейтинг: 39
  • НО DRG IIb епоха София
Re: Източници на напрежение-проблем!
« Отговор #5 -: 08 Февруари 2008, 12:40:33 »
според мен в личен план мисля, че е по-добре да се прави стъпка по стъпка дигитализация, от колкото да се измислят системи и схеми от 22 век и да се прилагат в 18.
а приказката за парите дето я разказвате не съм я прочел  ;D ;D ;D ;D ;D

vania85

  • Гост
  • Trade Count: (0)
Re: Източници на напрежение-проблем!
« Отговор #6 -: 08 Февруари 2008, 13:00:43 »
Цитат
Защо нещо не виждам адреса, където раздават пари!?! Предимствата на дигиталното са ясни. Само че, едно е да цифровизираш 2, друго е 20 локомотива. А по-вече от 20? Иначе е много лесно да се дава ъкъл.
И не е задължително целият макет да е с цифрово управление. Дигиталните локомотиви спокойно могат да продължат да вървят от цифров в аналогов участък. Само ще се лишат от някои функции ( звук, вкл./изкл. на осветлението и др.)
И аз си мислех същото. Въпрос: колко струва да преправиш един локомотив на цифрово управление и един участък? Сметката после лесно ще изчисля за 20 или 30 машини. Иначе хубавото си е хубаво :-\ :-\ :-\
« Последна редакция: 08 Февруари 2008, 13:09:09 от vasko58 »

pach

  • Trade Count: (39)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 11507
  • Рейтинг: 1069
  • ТТ & Н0; DR & BDZ; selfmade ep.I-III(~VI)
    • За моделизма
Re: Източници на напрежение-проблем!
« Отговор #7 -: 08 Февруари 2008, 13:27:11 »
Да бе - за локомотивите се хванали! ;D
Ами останалото , как го правите! ??? ::)
От сутринта се ровя навсякъде - цените на цифровите контрольори започва от 500 евро нагоре  >:( , като съм проверил на Viessmann,Lenz, Меrklin и няколко други.Вярно че не съм много в час (на работа съм , макар да е петък) но не мога да видя тия на МОТОРОЛА , както и нещо по обикновенно в мрежата (free ;)) .
Та ви питам (парите оставамя на страна) как ги управлявате тия цифровизирани системи ???
Колкото до аналогово управление - дайте ми малко време , (1-2...3  седмици) и ще поствам тук подходяща за българските условия , експериментирана и тествана схема и кратко ръководство за направата на блок за аналогово захранване и управление.Съвременно изпълнение , което може и да е без интегрални схеми но няма да е и от 1972г.Ще го пробвате и оцените може би на следващата сбирка ::)

EMPEROR

  • Trade Count: (5)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1962
  • Рейтинг: 4
  • HO | IV,V | DB,DR,DB-AG | София
Re: Източници на напрежение-проблем!
« Отговор #8 -: 08 Февруари 2008, 13:46:53 »
Ааааа малко се оляхте ... дигитално управление на РОКО Локмаус2 за по 30-40е заминават ... декодери има по 15е ... За 500е ще си дигитализираш не целия подвижен състав, ами незнам ...
Вярно е че не всеки може да си позволи дори 30-40е + 20 машини по 15е за декодера. Но никой не е казал че всичко трябва да стане с едно щракване на пръстите... един декодер тоя месец, един другия и така. Във всеки случай модернизирането си заслужава, вместо да се наливат пари във ВЕЧЕ морлано остаряла технология. Това е моето мнение по въпроса.

Gervasii

  • КЖМ - България
  • Trade Count: (1)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1713
  • Рейтинг: 39
  • НО DRG IIb епоха София
Re: Източници на напрежение-проблем!
« Отговор #9 -: 08 Февруари 2008, 13:53:31 »
сетих за парите, цаката е млад и красива жена, меценат на жп моделизма, пък нищо че е богата

pach

  • Trade Count: (39)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 11507
  • Рейтинг: 1069
  • ТТ & Н0; DR & BDZ; selfmade ep.I-III(~VI)
    • За моделизма
Re: Източници на напрежение-проблем!
« Отговор #10 -: 08 Февруари 2008, 14:09:28 »
Аз ви питам за пулт управление (или компютърната програма ) които ползвате.Много ми харесва на Viessmann - ама много скъп , за толкова ще ми излезе половината макет! От програмите също само демо версии намирам (все пак съм на служебния РС), споделете малко опит ,А?

vania85

  • Гост
  • Trade Count: (0)
Re: Източници на напрежение-проблем!
« Отговор #11 -: 08 Февруари 2008, 14:15:00 »
Докато дигитализирам всичко ще се появят някакви нови технологии, я оптични, я някакви други извън земни >:( Той живота така и ще си отиде ??? ...Карай си Васко аналоговите и това е... :'( :'( :'(

Adrian

  • Trade Count: (237)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 6484
  • Рейтинг: 877
  • Купи и ще ти олекне! DR/DB/BDZ 4-5 ep. H0 София
    • Ер Малък
Re: Източници на напрежение-проблем!
« Отговор #12 -: 08 Февруари 2008, 14:42:32 »
бе не им се връзвай - точно така ! ся всички припадат локомотивите им да свирят като gsm-i :)

muncho

  • Trade Count: (8)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1422
  • Рейтинг: 52
  • НО - Радост за всяко око
Re: Източници на напрежение-проблем!
« Отговор #13 -: 08 Февруари 2008, 16:55:41 »
Цитат на: Adrian link=topic=227.msg1765#msg1765 date=1202474552
бе не им се връзвай - точно така ! ся всички припадат локомотивите им да свирят като gsm-i :)
Ба аз ич не съм умрял да свират локовете /2 на брой    ;D/ ми са чуда и мая как да ги вържа сичките жици.Пък разпраят с дигито било лесно  ;)И къде има декодери по 30 левки ??? За един херкулес на пико
http://www.conrad.de/goto.php?artikel=244203 и едно br 218   на роко.Ако некой има нека се обади.Навит съм и по-малко да платя даже ;D ;)

EMPEROR

  • Trade Count: (5)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1962
  • Рейтинг: 4
  • HO | IV,V | DB,DR,DB-AG | София