Автор Тема: семафор за стрелки комбиниран  (Прочетена 11914 пъти)

svetljjjo

  • Гост
  • Trade Count: (0)
Re: семафор за стрелки комбиниран
« Отговор #15 -: 30 Юни 2014, 21:28:54 »
Трафа е стабилен от старите пико онези големите мисля че е FZ1 или 2 понеже аз го имам отдавна още преди да се запаля по влакчетата съм го ползвал за лабораторно захранване.
А иначе мойте локомотиви и без това не тръгват под 5в а като закача и вагончета и вече станаха 6в минимум да отлепи
Но мойте неща са все стари купувам ги от ибей че тук в България са ебати и цените с извинение за израза  ;D

Иначе идеята определено е малко тъпичка да се ползва захранването от релсите сега като дойдат и къщите и гарите и вече ще сложа външно 5в имам от компютри захранвания и ще е много по лесно като отпаднат стабилизатори и изправители
« Последна редакция: 30 Юни 2014, 21:33:57 от svetljjjo »

AgileSamurai

  • Гост
  • Trade Count: (0)
Re: семафор за стрелки комбиниран
« Отговор #16 -: 26 Юли 2015, 22:59:53 »
Колега като гледам макета ти, основната схема на стрелкови участък се пада нещо такова:


Ако изводи 1,2,3 са захранващи - 2 общ извод, а 1 и 3 за смяна на положението на стрелката, то 5,6,7 би следвало да са за контролиране на положението, иначе казано за смяна поляритета на сърцето - ако 6 е общият извод, то 5 и 7 би следвало да бъдат "+" или "-" и спрямо положението на стрелката да се получава на извод 6 "+" или "-". Ако е така, то това може да ти спести много главоболия, особено ако можеш да захранваш изводи 5 и 7 от друг външен източник.

Иначе според мен ще ти е по-лесно вместо двуцветни светодиоди, единия да показва червено, а другия зелено (основата на американската сигнализация), можеш просто да подредиш най-обикновени светодиоди по самия релсов път, които да свелят по маршрута и така гледано отгоре макета да се очертава самият маршрут.

Другото, което ми направи печатление, импровизираният пулт за управление на стрелките, като основна идея ми хареса, но е твърде сложно да имаш реална представа как точно са подредени трасетата и това прави следенето доста трудно.

Отдавна съм регистриран във форума и го следя от време на време. Интересувам се предимно от маршрутизацията и централизациите, така че ако ти е интересно, имаш свободно време, място и ентусиазъм мога да ти помогна за решението на някои основни проблеми. Можеш да се свържеш с мен на следните email-и: icak_newton@abv.bg  и  icaknewton@gmail.com