Електроника и Електротехника | Electronics and Electrical Engineering > Аналогово управление | Analog Control

Източници на напрежение-проблем!

<< < (5/16) > >>

bdz43r:
Аз продължавам да клоня към аналоговото захранване - дава най-добри възможности за собствени решения. При цифровото съм обвързан с готовите продукти на разните фирми, които не винаги ме устройват. Разбира се това важи, като се има предвид, че си падам малко "жичкаджия".
По темата: В момента творя аналогово захранване с импулсно регулиране на напрежението, комбинирано с променливотоково (10kHz) независимо осветление на вагоните. Първите експерименти са успешни.
Недостатък е, че регулирането не е плавно, а с 15 степени, но броят им може и да се увеличи.

XRISTO:

--- Цитат ---В момента творя аналогово захранване с импулсно регулиране на напрежението, комбинирано с променливотоково (10kHz) независимо осветление на вагоните. Първите експерименти са успешни.
Недостатък е, че регулирането не е плавно, а с 15 степени, но броят им може и да се увеличи.
--- Край на цитат ---

И мене ме  влече "жицата".Пусни някакви схемички като ти завършат успшешно изпитанията.И да те попитам нещо:Дали може да се направи импулсно захранване ,защото нещо с тези трансформатори...хич не ми се разправя.Успех с начинанието,и аз ще съм аналогов,естествено с по-нататъшна тенденция за цифровизация.  ;)

Adrian:
обяснете ми какво точно прави импулсното захранване - с какво е по-добро ?

mill:

--- Цитат на: Vlado link=topic=227.msg1749#msg1749 date=1202467027 ---Аз само казвам кое е по-добро според мен, а вече за паричните знаци проблемът е ясен. Всеки си преценява сам за себе си кое може да си позволи и кое не. 

--- Край на цитат ---
Уха и аз мога да се изкажа.Владо е абсолютно прав,както винаги ;).Току що пробвах digi1 на Пико. http://piko.de/produkt_db/check.php?page=digi1&grand_id=10   :-* :o
Ко да ви кажа- лока ми е без декодер и ми са стори невероятно.Всичко постоянно си свети,лока си седи .А за тръгването и спирането-ми кеф да гледаш -няма лаш-лаш .Полека,плавно тръгва .С трафа не може да се докара тоя финес.От дистанционното си цъкаш по-силно ,по-бавно...намалява и спира.Ако имах декодер и звук/ще си взема,то ся шампанско без ягоди ;D/един пронизителен звук на метал щеше да огласи ...кухнята ;D :D
Майна ,невероятно е ;) И аз в началото ми се струваше  това дигитално като  някаква "тъмна" Индия,обаче човек винаги трябва  да слуша патило  :D :D
И едно сърдечно Б Л А Г О Д А Р Я на Спас ,който подробно ми обясни кое е "мекото" на хляба.
Който може да си вземе-да не се чуди,няма да съжалява ;)

XRISTO:
Ами импулсното прави 220-те волта от ел.мрежата на ,примерно, 12 , но без да се използува трансформатор.Това прави изправителя по-лек,по-евтин, (защото трафа е скъп) и по-малък като габарити,защото колкото ти е по-мощно захранването (за да захранва повече локомотиви едновременно),толкова ти се увеличава устройството като обем.А и не на последно място импулсното позволява на изходният ток да се "закове" например на 12,2 волта,независимо от консумацията.Е,ако започнеш  да "опъваш" от него повече ампери , отколкото може да понесе сигурно или ще изключи , или ще изгори.Зависи от самата схема.Със по-чувствителен потенциометър също може да се потегля доста плавно.

Mill,гледам си с ново потребителско име,да те питам относно това дигитално управление.Доколкото разбирам ако лока няма модул си го ползваш като аналогово,само че с дистанционно.В смисъл че токът по релсите не е 12 волта постоянно,а Digi 1  го променя от 0 до 12 ? Само че го прави плавно и от дистанционното?Ако е така за какво е този модул,дето се слага във влака?Само за звук и осветяване ли?Или самото дигитално управление има режим , ако си без модул във влака да управлява цялата система като аналогова? ??? 

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия