Електроника и Електротехника | Electronics and Electrical Engineering > Аналогово управление | Analog Control
Източници на напрежение-проблем!
mill:
Ще ти отговоря макар,че не съм много наясно,квото съм запомнил ...ако имаш -примерно-5 локомотива с декодери -запаметяваш адресите 1,2,3,4,5 на дистанционното/мишката/.Искаш да потегли локомотив 2.Натискаш 2 после + /подаваш напр./ и композицията от 2 коловоз заминава. ;).С аналагово упр. трябва да прекарваш жици-мици,да отделяш с изолатори всеки коловоз и участък от макета ...,бая плетеница става :).А така за релсовия път -редиш --> включваш централата и за 5 мин я програмираш.
Ще взема по-нататък и декодери ...лека-полека ;).Иначе без декодери можеш с дигиталното да движиш само един локомотив по трасето.Става -аналогово с мишка :D
Ама пак ти казвам -не съм 100% сигурен че е точно така.Жоро,Лъчо,Владо.... те със сигурност са наясно ;)
Днес цял ден бръмча,заснех и кадри ,довечера ще се постарая да ги кача някъде,та да видите... ;)
XRISTO:
А туй Digi 1 за колко лока е и колко пари чини? ???
EMPEROR:
Доста по-компактно и интелигентно и най-вече евтино решение ми се вижда LokMous 2 на ROCO ...
Горното е трафа, долу дясно е дигиталната централа и червенкото е самата мишка.
Дигиталната централа изглежда така:
Като има Мастър и Слейв входове за мишки. Като на Мастъра винаги трябва да има закачена мишка, а на Слейва с преходници мисля че могат да се закачат още 2 или 3 броя. Така направената система мисля би се справила с до 4-5 локомотива. За повече е предвиден изхода Бууст аут. Тъй като при повече локомотиви, съответно и консумираната мощност се покачва и има възможност от претоварване и увреждане на дигиталното управление.
Бустера представлява това:
Връзва се към Бустер аут на централата и се връзва към релсите също.
Мишката изглежда така :
с 4 фунционални бутона. Бутон за Програмиране, за пускане на усветлението, 2 бутона за търсене на адрес от общо 99 декодерни адреса (или друга функция при програмиране на декодера) и авариен стоп бутон, който преустановява цялото движение по трасето. За разлика от аналоговото управление, тук има САМО 2 кабела вързани някъде по трасето, а усигорява безпроблемно движение на няколко локомотива с различна скорост и/или посока на една релса.
Такива комплекти могат да се намерят за около 30-40е, което не мисля че е чак толкова скъпо.
Има и малко по-скъп вариант с т.н. Мултимаус:
С който и на мен все още ми е трудно да посвикна поради дооооста по-разширените му възможности.
pach:
--- Цитат ---Такива комплекти могат да се намерят за около 30-40е, което не мисля че е чак толкова скъпо.
--- Край на цитат ---
Е язък ми цяла събота и неделя за четенето (майтап), тъкмо си изясних нещата , но сега ги затвърдих - не съм се пратил за зелен хайвер ;D
EMPEROR , специални благодарности и ако ни светнеш от къде за 30-40 (давам до 50)евро за една такава системка , ще е чудно!
Впрочем попаднах на подобна - Free , от мрежата , като се управлява дори от компютър "хт" тоест и най старите стават , под "ДОС" - дори не иска "WINDOWS",има възможност за четири регулатора (мишки) и възможност за програмиране на локодекодери , лесна за изработка и тестване , но ако си намеря като твоята , хич не бих се занимавал! ;D
Имам въпрос - локодекодерите не са ли предварително програмирани , или това е основното , а при система се "допрограмират" на определен адрес , тоест този адрес може да бъде сменян?
Че , четенето на чужди езици , не е като на родния - може де бъркам нещо , може и да премълчават "всеизвестни" неща , но аз нямам понятие от "всеизвестните".
Ще ти бъда благодарен ако ме светнеш подробно ! ::)
EMPEROR:
Всеки декодер има собствен адрес. Да речем всички декодери фабрично идват на адрес номер 3. Хващаш мишката и го сменяш (между 1 и 9999) за 5 секунди. Сега с Локмаус 2 може "само" от 1 до 99, но докато ги запълниш така или иначе има доста време ;)
А къде се намират тези неща, за тези пари - отговора е eBay. С този бюджет, без проблем ще си намериш, че дори евентуално и едно евтино декодерче ще можеш да си купиш ;) Доставката до България в повечето случаи е към 7е и нещата пристигат за около 5 работни дни.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия