Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Похвалете се с вашия макет | Show us Your layout
Макетът на Владо Колев
Vlado:
Малко снимки от последния напредък:
Каква е идеята? Сноповете кабели преминаващи над линиите на долния етаж се оказаха доста обемисти и се наложи да измисля начин същите да не пречат на преминаващите композиции. Затова, без да измислям топлата вода, подготвих тези дървени пластини, разпробих ги и направих своеобразен улей в тях, където да се "наместят" кабелите. След подреждане на кабелите един до друг и пристягането им за основата чрез тези пластини, успешно успях да се справя с на пръв поглед неразрешимия проблем "липса на габарит". Тъй че вече пътят към следващия етап от реконструкцията - напасване на модулите и пускане на движението по тях е отворен за изпълнение.
pach:
Не знам как са ти били сноповете преди, но сегашното изпълнение е похвално!
Даже малко ти завиждам за заниманията (стига да ги правиш с кеф и удоволствие).
Нещо не схващам, та да попитам - тъй като знаем за какво точно подготвящ макета (още едно похвално начинание) да считам ли че търпи някаква реконструкция на електрическата част, защото виждам че се прави май на 15-пинове куплунзи?
Или просто правиш системата по прегледна?
;D ;D ;D
Vlado:
--- Цитат на: pach link=topic=24.msg40661#msg40661 date=1273039206 ---Не знам как са ти били сноповете преди, но сегашното изпълнение е похвално!
Даже малко ти завиждам за заниманията (стига да ги правиш с кеф и удоволствие).
Нещо не схващам, та да попитам - тъй като знаем за какво точно подготвящ макета (още едно похвално начинание) да считам ли че търпи някаква реконструкция на електрическата част, защото виждам че се прави май на 15-пинове куплунзи?
Или просто правиш системата по прегледна?
;D ;D ;D
--- Край на цитат ---
И едното, и другото! В случая правя системата по-прегледна, но след като пусна движението по макета, ще започна подготовка по свързването му с фремо модулите. За целта ще сложа една стрелка и ще изградя отклонение, което или чрез адаптерен модул или директно ще се свързва към фремотата (още не съм го измислил).
pach:
Това да , но питането ми бе доколко ще се"слее" електросистемата с тази на модулите?
Или ще има само един изведен куплунг за връзка към тях (което е най-безболезнения вариант) за връзване евентуално на управление от областта на макета към фремотата.
Другият вариант (който ми се вижда доста трудоемък и излишен) е "подчиняване" на електроинсталацията под управлението предвидено и за модулите.
Доколкото знам ти премина на DCC-система, така че не е невъзможно, но може би е въпрос на допълнителен разговор в Клуба? А дали въобще е необходимо?
;D
Vlado:
Ами като се видим ще споделя какво съм направил и не е зле да ми се даде малко акъл, защото аз не съм от най-разбиращите тази материя. Или е по-добре Tatcho да се изкаже, защото той е гуруто на инсталацията, която творя и той най-добре ще може да ти отговори.
Принципно, ако трябва да изкажа моето мнение, предпочитам с куплунг към фремотата. Така ми се струва най-добре! Но това е въпрос на последващи обсъждания с проектанта Тачо. Принципно всички кабели ще са изведени на тези конзоли и оттам ще може да се прави всичко - кеф ти управление от бъдещото контролно табло, кеф ти централно от фремотата.
Сетих се и още нещо! Все пак макетът ми ще е изцяло за дигитално управление, тъй че ще може да се свърже само към дигитални фремота, иначе няма да може да се използват обръщателните уши. Тъй че не е зле да го помислим! Ако пък засега не се предвижда дигитализиране на фремотата, просто макетът ми ще изчака "по-добрите" времена на дигитализация и тогава ще го свързваме към каквото и да било.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия