Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby
ЖП в Швеция
Jospen:
.
Rado:
Дойде ми музата да напиша и аз няколко реда в тази тема. Преди половин година имах възможността също да се повозя на влак в Швеция.
Пътувах от Копенхаген до Халмщад и обратно. Влаковете по тази дестинация се обслужват от същите "антиаеродинамични" електрически мотриси за които пише BDZ по-горе.
В случая това бяха регионални влакове между Дания и Швеция с маршрут Елсинор - Копенхаген - Малмьо - Гьотеборг и обратно.
Всички мотриси от този вид, които видях и в двете държави бяха на датските железници - DSB. Би трябвало да са двусистемни, защото доколкото разбрах в Дания напрежението на КМ (в този участък) е 25 kV/50 Hz, а в Швеция 15 kV/16,7 Hz.
Не намерих логично обяснение за тази странна форма на кабините. Изглежда, че тези гумени уплътнения имат смисъл при куплирането на две мотриси (което е и честа практика там), но как би било и дали въобще е възможно преминаването от едната в другата не ми стана ясно.
Във влаковете е чисто и приятно. Докато мотрисата пътува в Дания, надписите на електронните табла във вагоните и съобщенията по радиоуредбата са на датски. Преминавайки в Швеция, и надписите по таблата и съобщенията стават на шведски. Разбира се по-важните гари (като например Каструп - летището на Копенхаген) се съобщават и на английски.
От време навреме по уредбата някой (вероятно машинистът) започва да говори дълго и увлекателно, все едно разказва някаква приказка. Всичко обаче е на шведски и така и не разбрах за какво става дума.
Отделно от това, когато има спиране не по разписание, веднага това също бива съобщавано по уредбата. Това се случи 1-2 пъти в Швеция заради изчакване на друг влак по единичните трасета и няколко пъти около Копенхаген, където е такава лудница от влакове и вероятно е с проходни светофори. Между другото, не можах да повярвам, че на централната гара в Копенхаген (с население колкото София, разположен на остров, в малка държава почти в края на Европа) е възможно на всеки 4-5 min да пристига или тръгва влак!
При едно от изчакванията в Швеция забелязах, че заради около 2-минутния престой, не по разписание, веднага се актуализираха часовете на пристигане в оставащите по пътя гари на електронното табло във вагона.
Кондукторите са любезни и усмихнати. Като че ли аз бях единствения пътник с билет, купен от касата на гарата. Всички останали или си похазваха дисплея на смартфона, или бяха с електронен билет от машините по гарите (които аз така и не посмях да използвам, а много държах да отида на касата и да обясня на жив човек какво точно искам ;D ).
Влаковете са доста добре населени и пригодени за велосипеди и детски колички.
В по-голямата си част, линията от Копенхаген до Халмщад е удвоена, включително и на моста Йоресунд. Скоростта нямаше как да измеря, но "по усещане" вероятно беше около 160 km/h. В хълмистия участък от Förslöv до Bösta линията е единична, с настави и скоростта е около 70 km/h (отново "по усещане"). Въобще, потракването при снадките на наставите, ниската скорост и гористите пейзажи в този район приятно ме върнаха в детството напомняйки пътуванията с влак по линията Свищов - Троян. Разликата обаче е, че този участък скоро ще бъде заменен от новоизграждащ се близо 9 километров тунел за двойна жп линия.
През цялото си пътуване в Швеция само ведъж чух машинистът да свири. Беше на единствения неохраняем прелез, който видях и се намираше в полето (жп линията буквално разделяше нивите на една ферма на две части).
Впечатлих се от големите гари в Швеция, подобни на нашите разпределителни. Много коловози, много вагони, много нещо...
Навсякъде кипи живот. И товарните им влакове големи и камионите по магистралите също. Абе, икономика като нашата...
Работно влакче (явно зимно)
Прелез с АПУ
И в Швеция има вандали :angry:
И дори липсващи скрепления :haha:
Железопътен музей
Mотриси на SJ. Не успях да ги снимам добре, но са много разпространени там където бях.
Fast train (така го обявиха) Копенхаген - Стокхолм на SJ. На съседния коловоз пак от "онези" мотриси.
pach:
Интересен разказ. Винаги съм се чудел, че Дания я водат скандинавска държава
а то дори не съм знаел, че има сухопътна връзка с Швеция!!!
Предполагам, че това е именно мостът Йоресунд, но ще се радвам по-подробно
да разкажеш още от впечатленията си моля.
Доколкото знам мотрисите с гумите , когато се скачат една с друга, благодаряние на
някакво устройство се притеглят една към друга плътно и тогава гумите добиват смисъл в аеродинамиката.
Rado:
Да, мостът Йоресунд е единствената сухопътна връзка между Дания и Швеция. Но не това е причината Дания да се нарича скандинавска държава ;)
Мостът е започнат през 1995г. - годината на присъединяване на Швеция към ЕС. Открит е през 2000г. Всъщност цялото съоръжение е доста по-сложно. Напускайки територията на Дания жп линията и автомобилният път влизат в 4 километров тунел под морското дъно. След това излизат на повърхността на изкуствен остров. Едва след това започва същинският 8 километров мост над едноименния проток. Подобно на нашия Дунав мост 1 и той е "двуетажен". На долното ниво е жп линията - удвоена и електрифицирана, както писах по-горе. По обясними причини снимки на самия мост нямаше как да направя.
Общо взето, всичко което ме е впечатлило или ми се е сторило интересно във връзка с темата "ЖП в Швеция" го споменах в предния си пост. Мога да допълня само с няколко снимки от Дания, въпреки, че малко излизаме от темата, но пък тема "ЖП в Дания" така или иначе във форума нямаме :) .
Освен 25kV/50Hz, в Дания има жп линии с напрежение на КМ 1500V DC. За мен беше интересно да разбера, че на централната гара в Копенхаген част от коловозите са електрифицирани именно по тази система. Гарата има 12 (или 13) коловоза. Повечето са с КМ с напрежение като нашето. Последните 3-4 коловоза са с постояннотоковата КМ. Естествено, двете системи нямат връзка една с друга и се пресичат на различни нива извън гарата. Като казвам "нямат връзка" не изключвам възможността за неелектрифициран "шунт" между линиите от едната и другата система.
На следващата снимка двата най-леви коловоза са с постояннотокова КМ.
Постояннотоковите мотриси са по-красиви, поне за мен.
Между другото, в първия момент, виждайки онези "гумирани" мотриси и потресен от високата честота на преминаващи през гарата влакове реших, че това е обща гара ЖП и метро. Но не е! Метрото и в Копенхаген си е съвсем отделно.
Датски двуетажни вагони:
Влак с дизелов локомотив в Копенхаген:
Влак на DSB:
Влак на SJ:
И накрая - цената на най-евтиния билет (между две спирки в Копенхаген) е 36 датски крони, което е... около 10 лв.
mitko0888:
--- Цитат на: Rado link=topic=2424.msg96336#msg96336 date=1410296867 ---И накрая - цената на най-евтиния билет (между две спирки в Копенхаген) е 36 датски крони, което е... около 10 лв.
--- Край на цитат ---
Не е толкова страшно де ...
"Градът Копенхаген" обхваща голяма част от острова, като в името на града се включват и доста отдалечени части от острова. Радиално целият район е разделен на зони, мисля че бяха около 9 (1-ва, 2-ра, ...). Ако пътуването ти е "от един радиус" до точка в друг радиус, се броят и концентричните сектори, през които преминаваш (напр. 31, 32, 33, 43, 53). Цената на билета зависи от това през колко зони пътуваш. Има някои гари (селца), които са на границата на две зони, като това допълнително намалява цената ако пътуваш от такава гара в определена посока. Има билети за различен брой зони, има и доста по-евтини от 36 крони, има и по-скъпи! В зависимост от броя на зоните билетът ти важи от един до два часа, така че в някои случаи можеш спокойно да отидеш до някъде, да си напазаруваш нещо и да се върнеш с един билет. За техните стандарти това не е особено скъпо. Има и много начини да пътуваш евтино, ако ти се налага престой от седмица - месец и т.н . - карти с различна цена и валиност на достъпни цени. За туристи пък има карти за 24 часа или 72 часа (часове, а не дни), които ти дават и безплатен достъп до повечето забележителности.
По отоншение на влаковете: постоянно токовите са S-бан мотрисите. Изключително развита мрежа от влакове. Габаритът им е по-голям от нормалните влакове (в долната част вагонитге са по-широки и са по-удобни за сядане на 2+2 души в един ред), но поради това не могат да се движат по доста от трасетата на нормалните влакове, особено в централната част - с тунели и високи перони. Мисля че съм виждал в северните участъци по едно и също трасе да се движат S-влаци и дизелови крайградски мотриси, но това е по-скоро изключение.
Метрото им е съмсем отделна система. Влакчетата се движат без какъвто и да е обслужващ персонал - няма машинисти, шофьори и т.н. Движат се напълно автоматично на доста кратък интервал. Виждал съм дори и в случай на "кратковременна повреда" струпване на доста влакчета едно след друго, като в едно "междугарие" от около 1 км. се движехме бавно поне две влакчета, изчаквайки трето да напусне предната спирка. По трасето на метрото се използват доста стрелки с подвижни сърца, въпреки че скоростта е ниска, това поврежда по-малко ходовата част, а е и по-приятно за пътуване.
"Гумените" мотриси са няколко вида. Най-стари (от началото на 90-те години) и многобройни са дизелови с механична скоростна кутия (4 двигателя в един три вагонен влак), има дизел-електрически (обикновено в другите части на Дания), има и електрически (май бяха 4 вагонни). Могат да се съединяват заедно по няколко, като при това се отваря цялата предна стена навътре във вагона, за преминаване от единия влак в другия. При това таблото и седалката на машиниста се сгъват и остават в страни на вагона, зад отворената врата. Разбира се управлението е само от един човек.
През моста за Швеция с влак се пътува с доста прилична скорост. Не съм чакал повече от 15 минути до следващия влак. В този район 160 - 200 км/ч се считат за достатъчни, тъй като разстоянията са кратки, гъстотата на населението е висока и спирките са на често.
Всичките им влакове се наблюдават с камери, като правило при пиянски изпълнения полицаите чакат на точно нужната врата още на следващата спирка! Технологично всичко е на доста по-високо ниво, поне в сравнение с това, което съм виждал в Германия, UK, Франция, Италия и т.н.
Малко отклонихме Швеция с Дания, ама все тая ...
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия