Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Основни похвати в макетирането | Basic steps in creating a layout
Баласт и баластриране
KRAKOMOBILA:
--- Цитат на: widowmaker link=topic=25.msg54186#msg54186 date=1297446115 ---Много писане падна за някакви 12лв за килограм, при това готова за полагане!
Но българина е на принципа "обичам да ми е трудно"...
--- Край на цитат ---
Стига с глупостите! Ако правиш стабилен макет - 1 кг до никъде няма да ти стигне. А и 12 лв на кг са си пари. Защо човек да не бъде изобретателен и да си съкрати разходите - или да ги вложи в нещо друго свързано с макета ?
Не всеки може да си позволи да даде примерно 100 лв за баласт.
gregary:
--- Цитат на: liro4605 link=topic=25.msg54127#msg54127 date=1297383168 ---На път за работа гледах в краката си и видях че баласта ще ми е без пари.После минах и през пясъчника на депото и там гледах.До София и обратно друг път,надали съм гледал толкоз осезателно призмата въпреки че съм минавал стотици пъти да не кажа хиляди(май са си хиляди).
От цялото гледане видях че баластрата за макета ми е буквално в краката.Искат се само 2кутий от сладолед,по-здравички(от делта или едни за кво ли не, дето ги има в магазинчетата за по левче).Това което си мисля,ще пренесе и от духа на железницата.
Взимам 2 кутий.Разпробивам им дъната с отовори от 1мм ,а другата с отвори 0.5мм .Взимам камъни от реална баластова призма.Най-различни на цвят и от най-различни гари(такива който ме кефят).Слагам ги в парче бризент или по здрав плат.Разтрошавам ги.После изсипвам съдържанието в кутията с отвори 1мм.Пресятото слагам в кутията с отовори 0.5мм. Накрая това което остане в кутията с отвори 0.5мм е баластрата която ми е нужна.
За релсов път с обща дължина 50м колко баласт ще ми е нужен?Колкото и да е,си мисля,ще е на цената на поне 1бр вагон,който немога да си направя,а баластрата мисля мога :scratch_ones_head:.
Ако всичко стане както съм го замислил,ще направя 1 кофа и ще раздавам :haha:.
--- Край на цитат ---
:good: Хубава идея - най-близка до реалното.
Ако,просто разтрошването се усъвършенства,резултата ще е най-истинския и удоволствие за хобиста! :yes:
liro4605:
Никой не ми отговори за 50м железен път колко баластра ще ми трябва.Май ще излезе че цената ще иде за към половин 46та.
Другото което е за мен че сътвореното с ръка ,е по "истинско" и носи дух!
Ако ви кажа че в стената която изградих :paint:(в селото ми близо до Пловдив) има поне по 1 камък от рампата на почти всяка гара по 8ма линия сигурно ще ме помислите за луд.Като застана пред нея и си знам кой от къде е и ми "говори".Оградата си е моя ,кефа си е мой,духа който носи тя за мен също!Всеки да си мисли каквото си ще!Така ще е и баластрата в макета.Това ме кефи,това правя! :locomotive: :locomotive: :locomotive:
Сър Грег с тез мащаби който и ти си се захванал ,ще видиш за какво става въпрос :swoon:
widowmaker:
--- Цитат на: KRAKOMOBILA link=topic=25.msg54190#msg54190 date=1297447990 ---
--- Цитат на: widowmaker link=topic=25.msg54186#msg54186 date=1297446115 ---Много писане падна за някакви 12лв за килограм, при това готова за полагане!
Но българина е на принципа "обичам да ми е трудно"...
--- Край на цитат ---
Стига с глупостите! Ако правиш стабилен макет - 1 кг до никъде няма да ти стигне. А и 12 лв на кг са си пари. Защо човек да не бъде изобретателен и да си съкрати разходите - или да ги вложи в нещо друго свързано с макета ?
Не всеки може да си позволи да даде примерно 100 лв за баласт.
--- Край на цитат ---
А трудът, който ще хвърлиш колко ти струва?
Или него не го слагаме (както си му е реда в бг) в сметката?
(а после що сме на тоя хал - ами като нямаме уважение към самите нас...)
И друго:
Това хоби с икономии от по 12лв. НЕ СТАВА.
Както не става и само с пиковски локомотиви,
които са на години между моите и Жоровите,
пребоядисване с баданарката и операции в тоя дух.
И какви са тия 100лв за баласт?
Трябва да се налепи много тънък слой върху баластрената призма,
която обикновено е от корк. К'ви килограми, к'ви 100 лева?
evrokoma:
Остави труда тука не сме на работа неимоверно по голямо е удоволствието всичко да излиза изпод двете ти ръце с готово и баба може :spiteful:
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия