Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Основни похвати в макетирането | Basic steps in creating a layout

Баласт и баластриране

<< < (12/60) > >>

pach:
По - скоро за по дребните камъчета в нашето хоби защото по стандарт размера на камъчетата за мащабите е както следва:
"I"  ----------- 1,0 до 2,0 мм
"О" ----------- 1,0 до 3,0 мм
"НО" --------- 0,5 до 1,0 мм
"N" и "ТТ" --- 0,2 до 0,6 мм

Съответно и ситото трябва да ти е с тези размери на дупките.Обаче все повече хобисти от НО купуват и ползват баластра за ТТ , че била по реалистична  ;)
На времето когато стържех коркови тапи на домакинско ренде , за да си правя баластирането , си бях направил три сита с различен размер на дупките пробити според силата на удара по шилото и твърдоста на подложката  ;), от алуминиево фолио  с дебелина 0,5 мм , скрепени едно над друго , окачени в четирите ъгъла на пружини и целият пакет се "тръскаше" от едно ексцентрично колело , което ги пляскаше по борда , свързано с три зъбни предавки от детски конструктор (сега от Лего стават) към двигателче от чистачки.
Абе голяма изобретателност проявявахме - не бяхме чували за нещо повече от Пико и Веро.
 ;D ;D ;D
Оцветяването най-бързо (пак опит от корковият грис  ;)) става в днешно време със спрей (или аерограф) върху разстлано на много тънък слой  на вестник то материала ,с последващо няколкократно разбъркване , разстилане , боядисване , съхнене и пак... става много по реалистично - не всички "камъчета" се оцветяват отвсякъде , тъй като боята неминуемо ги слепва .
Аз ги "мелех" на ново преди поредното разстилане , през найлон с търкаляне на стъклена бутилка върху найлона при слаб , но достатъчен натиск на шишето...
 ;) 

jopeto:
 :D Не се занимавайте с глупости - стъргане, сита,  пък и после оцветяване. Аuhagen предлагат чудесна баластра, може да се миксира има три основни цвята. Става страхотно. Спестете нерви и цвета на косата си.   

pach:

--- Цитат на: jopeto link=topic=25.msg14668#msg14668 date=1228934676 --- :D Не се занимавайте с глупости - стъргане, сита,  пък и после оцветяване. Аuhagen предлагат чудесна баластра, може да се миксира има три основни цвята. Става страхотно. Спестете нерви и цвета на косата си.   

--- Край на цитат ---

Не си разбрал за какво става въпрос?

Аухаген ----- 30 х 200 гр = 6 кг или на обща стойност , около 300 лв
клингерит ------ 1 пк х 6 кг = 6 кг на обща стойност около 6 лв.
Да кажем след пресяване (и оцветяване) ~~~ 1,5 - 2,0 кг = ~ 20 лв !!!

...??? .... е да трябва да се пресее и оцвети (стъргането бе спомен - не съвет да се прави...) , ама мисля че има смисъл , като освен изгодата остава и удовлетворението от нещо направено от собствените ръце !!!
Ти най-добре го знаеш - доколкото си спомням , сградите сам си правиш , а не купуваш всичко от Аухаген - що си губиш времето!?!?!
 ;D ;D ;D ;D ;D ;D

jopeto:
 ;) Щом искате по трудния начин, добре !  Требе ли ви,  или ви не требе джокер !?  ??? Понеже аз първо си мислех за корк, после за няква алтернатива на чакъл, та накрая си купих две кутийки Auhagen. Оказа се, че  използвайки прахосмукачка ,разхода на баластра не е голям и имам останал по полувин кутия от всеки цвят.    И сега джокера !!!!   Има една мазилка, която изглежда нанесена  на стена като морски пясък. Тази мазилка се предлага във всякакви нюанси (тоест няма нужда да я миксираш за да получиш цвят). има червеникава, жълтеникава, сивкава, зеленикава-всяква. Едно чувалче струваше май към 25-30 лв.! Свържи се с Адри от форума той е собственик на железария, мисля че при него бях гледал. А иначе 20 кг чакъл това ще е бая макет  :o !?       

pach:
 :o :o :o
Какви 20 кг???
Къде видя ? Кой ще слага 20 кг. чакъл на макет ?
Чия е тоз макет?
Хм това за мазилка тип "морски пясък" си е идея , но само ако е с някоя от горе изброените едрини.
Мен ме устройва 0.2 - 0.6 мм!
 ;)

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия