Автор Тема: Баласт и баластриране  (Прочетена 153356 пъти)

Best Ripper

• Trade Count: (17)
  • Hero Member
  • Публикации: 3377
  • Рейтинг: 551
  • Освободил се от форуми...
Re:Баластиране
« Отговор #75 -: 12 Декември 2008, 18:17:43 »
Цитат на: XRISTO link=topic=25.msg14779#msg14779 date=1229076666
Цитат на: pach link=topic=25.msg14679#msg14679 date=1228977698
Аухаген ----- 30 х 200 гр = 6 кг или на обща стойност , около 300 лв
клингерит ------ 1 пк х 6 кг = 6 кг на обща стойност около 6 лв.
Да кажем след пресяване (и оцветяване) ~~~ 1,5 - 2,0 кг = ~ 20 лв !!!

Това с клингерита не е препоръчително, защото има азбест, а азбеста е карценоген. :-[
=
Ицо, подвеждаш се от неправилно изказване по-горе клингер=клингерит... Държа да кажа, че НЯМАТ нищо общо!!! Както казах в първия си пост за материала, това е печена глина! Няма никакъв азбест!

Като заговорихме за минералната мазилка, се сетих от какво е въпросният пълнеж, който ни върши работа. Това е мраморно брашно! Самото то е 5 размера, като най-дребният е "нула" - това е винервайс... Другите са цифри от 1 до 4 вкл. и показва диаметъра на гранулите... Доколкото знам се продава в чували по складовете, много е евтин, тъй като се води отпадък при добиването на мрамора, но трябва да се изсуши и пресее... Тъй като няма механичната здравина на речния пясък /чакъл/, е възможно да се донатроши едрата фракция на по-ситна... Ако няма някакви примеси, след изсъхване цветът му трябва да се доближи доста до цвета на сравнително нова баластра покрай релсите...
Бтв, абе сигурни ли сте, че размерът трябва да е 0,2-0,6 мм??? Много ситно бре! Имам чувството, че ако се смеси с Ц200, то направо ще стане като кал.  :-\ Преди малко ходих до приятеля, той е пресял клингера и ми даде една кутийка около 300-400 грама с размер 1 мм, и около 1,5 кг /от 5-те общо/, които са под 1 мм. Ама това последното ми се струва направо като прах.. освен да търся сито и да отсея евентуално нещо около 0,5 мм и да видя дали с него ще стане нещо читаво...

Adrian

• Trade Count: (238)
  • Hero Member
  • Публикации: 6730
  • Рейтинг: 1098
  • Купи и ще ти олекне! DR/DB/BDZ 4-5 ep. H0 София
    • Ер Малък
« Отговор #76 -: 12 Декември 2008, 18:23:47 »

Преди съм ползвал кварцов пясък и ефектът е добър. Със силно разводнена кафеникаво-ръждива боя мацам творчески , кефи ме да правя маслената диря посредата - мнооого отваря , вервайте ми !
Лепенето е по метода на Тано , но ми стана любопитно това , което демонстрират в Тубата - обърнете внимание ,че течността се капва 'точково' и атакува материала откъм основата , мисля ,че няма да има ядове с лош ефект ' разливане, сливане'

TANO

• Trade Count: (10)
  • Hero Member
  • Публикации: 796
  • Рейтинг: 601
« Отговор #77 -: 12 Декември 2008, 18:33:42 »
Мраморно брашно? А що да си играем да го пресяваме, сушим и прочее след като минералната мазилка е, пресята, сушена и готова за полагане.И един плах въпрос - дали е едно и също да лепиш нещо с Ц-200 1:1 както е при мен, или с Ц-200 1:5 разредено с вода? Кое от двете ще бъде по залепено най-накрая?
« Последна редакция: 12 Декември 2008, 18:38:17 от TANO »

XRISTO

• Trade Count: (18)
  • Hero Member
  • Публикации: 2447
  • Рейтинг: 12
  • НО - III-IV епоха,DB и DR Ловеч
« Отговор #78 -: 12 Декември 2008, 20:59:03 »
Цитат на: Best Ripper link=topic=25.msg14841#msg14841 date=1229098663
Цитат на: XRISTO link=topic=25.msg14779#msg14779 date=1229076666
Цитат на: pach link=topic=25.msg14679#msg14679 date=1228977698
Аухаген ----- 30 х 200 гр = 6 кг или на обща стойност , около 300 лв
клингерит ------ 1 пк х 6 кг = 6 кг на обща стойност около 6 лв.
Да кажем след пресяване (и оцветяване) ~~~ 1,5 - 2,0 кг = ~ 20 лв !!!

Това с клингерита не е препоръчително, защото има азбест, а азбеста е карценоген. :-[
=
Ицо, подвеждаш се от неправилно изказване по-горе клингер=клингерит... Държа да кажа, че НЯМАТ нищо общо!!!

А-а-а-а-а, що да се подвеждам, че то Pach черно на бяло го е написал "клингерит" - прочети по-внимателно. ::)

Best Ripper

• Trade Count: (17)
  • Hero Member
  • Публикации: 3377
  • Рейтинг: 551
  • Освободил се от форуми...
« Отговор #79 -: 12 Декември 2008, 22:09:23 »
Точно това НЕПРАВИЛНО изписване имах предвид.. че то обърква нещата...  :P

XRISTO

• Trade Count: (18)
  • Hero Member
  • Публикации: 2447
  • Рейтинг: 12
  • НО - III-IV епоха,DB и DR Ловеч
« Отговор #80 -: 13 Декември 2008, 12:27:39 »
И аз, да ти кажа честно, малко се поучудих.От клингерита ще станат някакви стружки, които според мен не ще стават за баластиране, ама като пише така...то каква била работата.Пък това клингер не го знам какво е,клинкер съм виждал ама клингер?  ::)

pach

• Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • Публикации: 12380
  • Рейтинг: 1340
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
« Отговор #81 -: 15 Декември 2008, 10:53:46 »
Хм , подведох ви аз , със грешното изписване (автоматизъм) :-[ :-[ :-[ на тоя клингерит...
Рипер , таблицата с размерите съм я свалил от Конрад каталога на производителите на такива баластри.Но най-добре да си пробваш на нещо и да си прецениш сам , което ти най - харесва.Аз писах ,че много от колегите в НО ни "крадат" материала щото им се струва по-реалистичен.
Тано , за С200 в 1-1 ми се струва за баластрата многа трудоемко и с разход на материали , но не съм прилагал такава гъста смес , освен при лепене на дърво...
Инак по тази технология ми е направена "онази" пътека с прав ъгъл на модула , дето "завива" покрай една "скала" - тя впрочем също я лепнах с разреденото лепило направо върху тревата , та сега ме е яд че нея затиснах с енциклопедията , да потъне в тревата , седи малко ефирно - дори не е смачкала тревата под себеси , ама не се вижда  ;)
Пясък от пътеката не можах (поне видимо) да дръпна с прахусмокачката и "почесване" с четката директно върху нея.По това време не можех да обърна модула и да видя какво и паднало излишно , защото бях залял част от реката с епоксидна смола , щеше да изтече "барабар с рибата" в нея  ;D ;D ;D. И пътеката е още цяла...
Така смятам да баластирам и малкото трасе което имам на модула (нали е 90 см мост) та ще разбера дали е ефективно това с 1-5 + омекотител.За сега сведенията са добри...
Адри с кой номер четка "покапваш" по средата на коловоза , не става ли много изцапано !?тоест колко едрички са ти петната  зависят ли освен от номера на четката , и от гъстотатат на боята ? И каква боя ползваш?
 ;D ;D ;D

Adrian

• Hero Member
    • Ер Малък
« Отговор #82 -: 15 Декември 2008, 10:59:48 »

Драг ми приятелю ,
за боя ползвах една кафява и една черна от боичките на Кольо-художника (беше човекът на посл.сбирка). Тънка худ.четка със силно разводнена смес трасира масления теч , като тук таме с по-черно отколкото кафяво точкувам 'петна' от по-дълъг престой на машините (обикн преди семафор или стрелка)

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #83 -: 15 Декември 2008, 11:07:00 »
Боято е "Аеротон" значи!Не знаех че и неговите са водоразтворими , винаги съм си мислил че са на ацетонова основа? А номера на четката?
 ;D от която капеш тая боя? Явно като стигна до състаряване на трасето , ще се пробвам с различни...

Adrian

• Hero Member
    • Ер Малък
« Отговор #84 -: 15 Декември 2008, 11:12:29 »

'разредена' е по-точно казано ; за номера - не си спомням ; действам 'на око'  и без много мислене - винаги с любезното съдействие на J.Walker .

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #85 -: 15 Декември 2008, 11:23:49 »
Братко ,  а с "Руский стандарт" не става ли бре!?
 ;D ;D ;D
...щото ако пробам с домашнярката , ша тряяя да ма вадат от траверсите...по некое време...пък и нема да си спомняме повода....
 ;D ;D ;D

jopeto

• Trade Count: (16)
  • Hero Member
  • Публикации: 1355
  • Рейтинг: 211
« Отговор #86 -: 15 Декември 2008, 15:49:38 »
Ми направо спирт и минерална вода, за да е по сюреалистично !  Чуйте цветовете и вкусете звуците ! ;D ;D ;D И накрая две линии от домашния клингерит, защото е коледа. 

Ivo Nedkov

• Hero Member
  • Публикации: 1175
  • Рейтинг: 180
  • HO, София
« Отговор #87 -: 21 Ноември 2009, 15:11:09 »
Хора, помагайте!!!
Никъде в интернет или в магазин НЕ мога да си намеря грунда за аквариуми!!!
Дайте линкове и адреси в София...
Обиколих 4-5 магазина и такова нещо няма...

mill

• Гост
  • Trade Count: (0)
« Отговор #88 -: 22 Ноември 2009, 18:53:43 »
http://www.discus.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=2&Itemid=4
Е тука ако не намериш каквото търсиш,откажи се :)

Ivo Nedkov

• Hero Member
  • Публикации: 1175
  • Рейтинг: 180
  • HO, София
« Отговор #89 -: 22 Ноември 2009, 19:09:35 »
muncho, голямо благодаря за линка!!!  :hi:
Още утре ше се разходя да видя какво ще си харесам...
Все пак дай някакво предложение - баласт за НО, стария профил на ПИКО с черните траверси...