Автор Тема: Баласт и баластриране  (Прочетена 150980 пъти)

Vlado

• КЖМ - България
  • Trade Count: (2)
  • Hero Member
  • Публикации: 5620
  • Рейтинг: 659
  • Красотата е в детайла!
Re:Баластиране
« Отговор #105 -: 10 Февруари 2011, 16:23:58 »
Цитат на: liro4605 link=topic=25.msg54097#msg54097 date=1297346698
Ще ми трябва доста така че мисля да си го правя сам.
Сега въпросите който си задавам са:
 -Къде ми е старото метално хаванче,че с дървеното нестава?
 -Ще ме "бие" ли жената ,ако използвам старата мелничка за кафе? :haha:
 -От какво да е ситото с едрина 1мм и другото с едрина 0.8мм ,за дамо же да отсея и големите и прашеца?

Лошото е че при боядисването камънчетата се слепват и работата се утроява,но пък това е хоби и ем се забавляваш ем ти е безплатен кефа.
  Този от конрад -на каква цена за колко метра път стига?

Една разфасовка от сигурно 1 кг баласт струва в Конрад 16 лв. Заслужава ли си толкова труд при положение, че можеш да си я купиш готова и точна по размер за никакви пари?!?!

pach

• Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • Публикации: 12377
  • Рейтинг: 1338
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
« Отговор #106 -: 10 Февруари 2011, 16:30:21 »
Освен в ибея, никъде другаде няма разфасофки от баластра по 1 кг.
Аухаген най-големите (те са и в Конрад) са по 250 гр.
ПРи Жоро са 10/11 лв.

Vlado

• КЖМ - България
  • Trade Count: (2)
  • Hero Member
  • Публикации: 5620
  • Рейтинг: 659
  • Красотата е в детайла!
« Отговор #107 -: 10 Февруари 2011, 16:33:54 »
Може и да бъркам, но ще проверя и ще кажа допълнително.

staff123

• Trade Count: (1)
  • Sr. Member
  • Публикации: 473
  • Рейтинг: 2
    • LinkedIn
« Отговор #108 -: 10 Февруари 2011, 16:34:22 »

widowmaker

• Гост
  • Trade Count: (0)
« Отговор #109 -: 10 Февруари 2011, 16:35:54 »
Цитат на: pach link=topic=25.msg54101#msg54101 date=1297348221
Освен в ибея, никъде другаде няма разфасофки от баластра по 1 кг.
Аухаген най-големите (те са и в Конрад) са по 250 гр.
ПРи Жоро са 10/11 лв.

В конрад има расфасовки по 450ml (обемни), реално е около килограм.
На цена от 5,95 €
Имам го у нас:

http://www.conrad.de/ce/de/overview/1605088/Gleisschotter
« Последна редакция: 10 Февруари 2011, 16:40:53 от widowmaker »

liro4605

• Гост
« Отговор #110 -: 11 Февруари 2011, 02:12:48 »
На път за работа гледах в краката си и видях че баласта ще ми е без пари.После минах и през пясъчника на депото и там гледах.До София и обратно друг път,надали съм гледал толкоз осезателно призмата въпреки че съм минавал стотици пъти да не кажа хиляди(май са си хиляди).
  От цялото гледане видях че баластрата за макета ми е буквално в краката.Искат се само 2кутий от сладолед,по-здравички(от делта или едни за кво ли не, дето ги има в магазинчетата за по левче).Това което си мисля,ще пренесе и от духа на железницата.
  Взимам 2 кутий.Разпробивам им дъната с отовори от 1мм ,а другата с отвори 0.5мм .Взимам камъни от реална баластова призма.Най-различни на цвят и от най-различни гари(такива който ме кефят).Слагам ги в парче бризент или по здрав плат.Разтрошавам ги.После изсипвам съдържанието в кутията с отвори 1мм.Пресятото слагам в кутията с отовори 0.5мм. Накрая това което остане в кутията с отвори 0.5мм е баластрата която ми е нужна.
  За релсов път с обща дължина 50м колко баласт ще ми е нужен?Колкото и да е,си мисля,ще е на цената на поне 1бр вагон,който немога да си направя,а баластрата мисля мога  :scratch_ones_head:.
  Ако всичко стане както съм го замислил,ще направя 1 кофа и ще раздавам  :haha:.
« Последна редакция: 11 Февруари 2011, 02:25:42 от liro4605 »

Best Ripper

• Trade Count: (17)
  • Hero Member
  • Публикации: 3377
  • Рейтинг: 551
  • Освободил се от форуми...
« Отговор #111 -: 11 Февруари 2011, 09:06:23 »
Пусни я на 5 лв. килото и ще избиеш рибоците...  ;) Трудно може да се каже колко баластра ще ти отиде за твоя макет, тя е малко като мазилката - няма норма.. Гледаш уж дреболия и гълта сума ти кила...

optron

• Sr. Member
  • Публикации: 347
  • Рейтинг: 5
« Отговор #112 -: 11 Февруари 2011, 18:47:58 »
Цитат на: liro4605 link=topic=25.msg54127#msg54127 date=1297383168
На път за работа гледах в краката си и видях че баласта ще ми е без пари.После минах и през пясъчника на депото и там гледах.До София и обратно друг път,надали съм гледал толкоз осезателно призмата въпреки че съм минавал стотици пъти да не кажа хиляди(май са си хиляди).
  От цялото гледане видях че баластрата за макета ми е буквално в краката.Искат се само 2кутий от сладолед,по-здравички(от делта или едни за кво ли не, дето ги има в магазинчетата за по левче).Това което си мисля,ще пренесе и от духа на железницата.
  Взимам 2 кутий.Разпробивам им дъната с отовори от 1мм ,а другата с отвори 0.5мм .Взимам камъни от реална баластова призма.Най-различни на цвят и от най-различни гари(такива който ме кефят).Слагам ги в парче бризент или по здрав плат.Разтрошавам ги.После изсипвам съдържанието в кутията с отвори 1мм.Пресятото слагам в кутията с отовори 0.5мм. Накрая това което остане в кутията с отвори 0.5мм е баластрата която ми е нужна.
  За релсов път с обща дължина 50м колко баласт ще ми е нужен?Колкото и да е,си мисля,ще е на цената на поне 1бр вагон,който немога да си направя,а баластрата мисля мога  :scratch_ones_head:.
Ще имаш трудности с докарването на едрината. Имам предвид, че ще получаваш много голям процент зърна с размер различен от зададения диапазон и съответно много баластра ще изхвърлиш. Вярно, че без пари, ама и повече мелене ще падне. Освен това брезента ще се накъса от чупенето - и чукът, и камъните за по-твърди от него.
По-скоро ако можеш да намериш пясък отнякъде - не знам спирачния пясък за локомотивите какви параметри има ... Сигурно няма да е трудно да изнесеш един-два джоба ...
Цитат на: liro4605 link=topic=25.msg54087#msg54087 date=1297336011
   Проба-грешка,проба-грешка,и така  :haha: :yes:
Важното в случая е между всичките "проба - грешка" да има и по някое "проба - а, стана!". :)

taert

• Гост
« Отговор #113 -: 11 Февруари 2011, 19:05:46 »
Аз използвам тези цедки. Малко са малки като диаметър, но в хобито бърза работа нямаме :)

Пясъкът го взех от гара Пионер от складовете

Това е резултатът:

Насипах го така да се види като размер и цвят спрямо релсите. По принцип има нужда да се премине през малкото сито повече от веднъж. Нямам още завършен участък за съжаление.

widowmaker

• Гост
« Отговор #114 -: 11 Февруари 2011, 19:41:55 »
Много писане падна за някакви 12лв за килограм, при това готова за полагане!
Но българина е на принципа "обичам да ми е трудно"...

KRAKOMOBILA

• Trade Count: (13)
  • Hero Member
  • Публикации: 2728
  • Рейтинг: 238
  • 46-та серия долу от графика - Шкода рулз!
« Отговор #115 -: 11 Февруари 2011, 20:13:10 »
Цитат на: widowmaker link=topic=25.msg54186#msg54186 date=1297446115
Стига с глупостите! Ако правиш стабилен макет - 1 кг до никъде няма да ти стигне. А и 12 лв на кг са си пари. Защо човек да не бъде изобретателен и да си съкрати разходите - или да ги вложи в нещо друго свързано с макета ?
 Не всеки може да си позволи да даде примерно 100 лв за баласт.

gregary

• Trade Count: (37)
  • Hero Member
  • Публикации: 2043
  • Рейтинг: 1437
  • SBB, BLS, RhB, DB, БДЖ
« Отговор #116 -: 11 Февруари 2011, 20:39:23 »
Цитат на: liro4605 link=topic=25.msg54127#msg54127 date=1297383168

:good: Хубава идея - най-близка до реалното.
Ако,просто разтрошването се усъвършенства,резултата ще е най-истинския и удоволствие за хобиста! :yes:

liro4605

• Гост
« Отговор #117 -: 11 Февруари 2011, 20:53:48 »
Никой не ми отговори за 50м железен път колко баластра ще ми трябва.Май ще излезе че цената ще иде за към половин 46та.
Другото което е за мен че сътвореното с ръка ,е по "истинско" и носи дух!

Ако ви кажа че в стената която изградих :paint:(в селото ми близо до Пловдив) има поне по 1 камък от рампата на почти всяка гара по 8ма линия сигурно ще ме помислите за луд.Като застана пред нея и си знам кой от къде е и ми "говори".Оградата си е моя ,кефа си е мой,духа който носи тя за мен също!Всеки да си мисли каквото си ще!Така ще е и баластрата в макета.Това ме кефи,това правя! :locomotive: :locomotive: :locomotive: 

Сър Грег с тез мащаби който и ти си се захванал ,ще видиш за какво става въпрос  :swoon:

widowmaker

• Гост
« Отговор #118 -: 11 Февруари 2011, 21:48:44 »
Цитат на: KRAKOMOBILA link=topic=25.msg54190#msg54190 date=1297447990
Цитат на: widowmaker link=topic=25.msg54186#msg54186 date=1297446115
Стига с глупостите! Ако правиш стабилен макет - 1 кг до никъде няма да ти стигне. А и 12 лв на кг са си пари. Защо човек да не бъде изобретателен и да си съкрати разходите - или да ги вложи в нещо друго свързано с макета ?
 Не всеки може да си позволи да даде примерно 100 лв за баласт.

А трудът, който ще хвърлиш колко ти струва?
Или него не го слагаме (както си му е реда в бг) в сметката?
(а после що сме на тоя хал - ами като нямаме уважение към самите нас...)
И друго:
Това хоби с икономии от по 12лв. НЕ СТАВА.
Както не става и само с пиковски локомотиви,
които са на години между моите и Жоровите,
пребоядисване с баданарката и операции в тоя дух.

И какви са тия 100лв за баласт?
Трябва да се налепи много тънък слой върху баластрената призма,
която обикновено е от корк. К'ви килограми, к'ви 100 лева?

evrokoma

• Гост
« Отговор #119 -: 11 Февруари 2011, 21:57:07 »
Остави труда тука не сме на работа неимоверно по голямо е удоволствието всичко да излиза изпод двете ти ръце с готово и баба може :spiteful: