Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby
По следите на Рилската железница
Vlado:
Вчера (24.06.10г.) с един приятел (Асен - Доктора) направихме опит да открием, проследим трасето и заснемем обекти от тази забравена теснолинейна железница. Макар и неподготвени намерихме това-онова, като си обещахме отново да се върнем този път предварително и надлежно проучили всичко, което би ни помогнало да открием повече обекти по трасето й.
Снимки: http://vkolev.snimka.bg/other/kocherinovo-rilski-manastir.512702.0.big
GG1:
Доколкото си спомням имаше и локомотив с вагон някъде в гората, като дете баща ми разказваше, как са се возили покрай реката "царска железница" я наричаше, само въздишах и си представях, това ако се възстанови, надали ще има по-красиво трасе :yes:
ps: някой не се ли бе захванал с реставрирането на лока? или май бъркам нещо :mda:
bdz43r:
Имаше локомотив (даже два), имаше и вагони (пак два), вече няма нищо.
Още преди години едни митични хора дошли от някъде с камион и отнесли локомотивите и вагоните.
Иначе аз ги помня - имаше локомотивче някъде след Бараково покрай пътя (не помня точно къде), а до самоковската порта на манастира, точно под мекиците имаше локомотив с вагон. Сега там има само релси в храстите.
Има тук-там информация за съдбата им. Някъде из Австрия в един парк са двата вагона, реставрирани с оригиналните български надписи и се търкалят по една атракционна дековилка. Като се замисля, може би така е по-добре, макар да не са вече при нас. Локомотивите доколкото помня няма планове да се възстановяват, понеже хората си имат от същия модел действащи (най-масовите за 600 мм).
А трасето не е нещо особено - бих казал, че 16-та линия е по-интересна като трасе, само че я няма комбинацията с манастира и някои други особености, които придават уникалност (междурелсието най-вече).
Всъщност дековилката е стигала чак до Кирилова поляна доста над манастира (само за товарни превози), имало е и клон по Илийна река с неизвестна за мен дължина.
Жоро:
--- Цитат на: topalov link=topic=2536.msg43289#msg43289 date=1277736223 ---За тези, които не получават списание "ЖП Транспорт" и за да поддържаме темата топла:
http://www.jptactis.com/article.php?src=compiled/2010/4/Deanov-4-10.htm
--- Край на цитат ---
УВАЖАЕМИ Г-н Топалов - :hi:
bdz43r:
Тази снимка е от музея в Русе.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия