Начало    Контакти
Проекти    Новини    Събития    Статии    Връзки
Последни публикации в сайта
Клуб "Стендов Моделизъм България" организира Осма открита изложба-конкурс за стендови модели (всички мащаби и категории).
Кушет вагони на БДЖ произведени в ГДР и техните модели в H0
Галерия снимки и видео - "Булколекто 2011"
Цяла железница е сред експонатите на „Булколекто“ в Пловдивския панаир
Национална среща на железопътните моделисти в България
RailwayPassion.com - Форум за железопътен моделизъм
24 Май 2012, 08:30:51 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Заглавна Страница   Помощ Търси Вход Регистрация  
Страници: [1] 2 3 4
  Изпечатай  
Автор Тема: Макети на сгради от СИМОНА  (Прочетена 2512 пъти)
spas_tf
Сделки: (4)
Full Member
Публикации: 230

HO Епоха V -VI София

Профил WWW
« -: 01 Юли 2010, 16:42:52 »

Тук ще видите заготовки за макет на къща, правени от мен и изготвени от СИМОНА чрез компютърна фреза. За някой това е известно как става може би, за други не, но аз като архитект реших все пак да покажа как изглежда. Бъдещите клубни сгради , ще бъдат по тази технология. От сега да кажа това тук са само стените. Прозорците ще бъдат ецвани.

Тук са стените

А тук подовите плочи , стълби и т.н
Активен
topalov
Сделки: (1)
Hero Member
Публикации: 592

BG-CH-I; BGTT; III-VI еп.

Профил
« Отговор #1 -: 01 Юли 2010, 17:04:00 »

« Последна редакция: 08 Януари 2012, 22:15:25 от topalov » Активен
spas_tf
Full Member

HO Епоха V -VI София

Профил WWW
« Отговор #2 -: 01 Юли 2010, 17:13:09 »

Стените 1 мм
Подовите плочи 2 мм
Но това зигзаобразното не са стълбите , а подпорните греди на еркерите както при копривщенските къщи!
Активен
spas_tf
Full Member

HO Епоха V -VI София

Профил WWW
« Отговор #3 -: 01 Юли 2010, 17:17:05 »

За наситеност има едно ограничение , което е : Режещата глава прави отвор с минимални размери 2 x 3 mm. Но това е при тази фирма. По принцип може и по-фини отвори.
Активен
topalov
Hero Member

Профил
« Отговор #4 -: 01 Юли 2010, 17:24:25 »

« Последна редакция: 08 Януари 2012, 22:15:13 от topalov » Активен
spas_tf
Full Member

HO Епоха V -VI София

Профил WWW
« Отговор #5 -: 01 Юли 2010, 23:38:21 »

Ако ще правим макет на зидарията съм ОК , но ако правим това което съм показал, определено няма такова значение. А иначе аз от строителни "виждания" не разбирам има си стандарти за "ограждащи конструкции" и там има достатъчно примери за много дебели и много тънки стени , с и без мазилка , система за сухо строителство и още доста. Не разбирам понякога хората какво искат наистина!!! Ако ви харесва питайте , ще кажа , но ако има проблеми дайте по-добро решение, аз не съм вездесъщ и ще се радвам да науча нещо за макетите което не ми е известно!!!  Моите уважения!
Активен
spas_tf
Full Member

HO Епоха V -VI София

Профил WWW
« Отговор #6 -: 01 Юли 2010, 23:42:07 »

А и нещо друго цената определено е важна! По-дебелото е по-скъпо!  усмивка
Активен
XRISTO
Сделки: (18)
Hero Member
Публикации: 2369

НО - III-IV епоха,DB и DR Ловеч

Профил
« Отговор #7 -: 02 Юли 2010, 07:50:19 »

Ами то ако става на въпрос и тези на маститите фирми като Аухаген, Фалер и сие не са с пропорционална дебелина - в тези си пропорции и с едно увеличение, тоест, премащабиране 1:1 ще приличат на гипскартон, но пък кой ти гледа тез работи...все едно на една макетна гара през прозорчето на гаровия началник да не виждаш пулта за наблюдение и управление.  Ще падна от смях!
Както би казал Best Ripper - "Прекаленият реализъм и богу не е драг!"    голяма усмивка
Активен
Best Ripper
Сделки: (13)
Hero Member
Публикации: 1459

TT & H0 (AC) & Spur 1 - София

Профил
« Отговор #8 -: 02 Юли 2010, 09:34:16 »

В случая тоя реализъм е 1000000% пълна безсмислица. Причината - повече от елементарна. Истинската сграда тежи стотици и хиляди тонове, има нужда както да носи себе си, така и да носи допълнителни динамични натоварвания /от земетресения, вибрации, вятър и т.н./ и статични натоварвания /обзавеждане, оборудване, хора и т.н./. Затова се налагат дебели стени /включително и за термоизолация/, носещи плочи, колони и безброй неща, които се изчисляват по законите на механиката и съпромата. А една макетна сграда какво? Нищо от горепосоченото няма общо! Ми за какво трябва да се прави основа 5мм и стени по 4 мм! Да, ако сградата се прави не от пластмаса, а от истински материали, тоест да бъде пълно технологично копие - тогава да. Въпреки че пък тогава не съм изобщо сигурен, че толкова тънки стени и подове ще са достатъчни за здравината на сграда. Същото е и с теглото на подвижния състав в моделизма. Някой случайно да се е замислял колко трябва да тежи примерно един електровоз "Шкода" /серии 42, 43, 44/ при реални около 87-88 тона, изпълненен в мащаб H0? А? Мда, 88 : 87 = равно на повече от ЕДИН тон! А той тежи ли толкова??? Престанете с тоя реализъм, и то силно ИЗБИРАТЕЛЕН реализъм! Реализъм в нещо до дупка, а за друго - карай да върви!

Иначе по темата: ако се налагат още по-дребни детайли и отстояния, единственото решение е лазерен плотер. В едно от ДВД-тата, май беше на LOXX в Берлин видях, че с такъв плотер самият клуб си прави от листови материали сградите. Правят си частите от скици, режат на лазерен плотер, резултатът е доста подобен с показаното от Спас по-горе, свалят детайлите от носещите рамки, пилят ги, лепят ги, боядисват ги... Така хем си правят всякакви сгради, които ги няма в каталозите никъде, хем им излиза доста по-евтино.. Който е гледал макетите им, знае за какво става въпрос като площ, сгради, релсов път, подвижен състав, управление и т.н.
Активен
pach
Сделки: (22)
Hero Member
Публикации: 7494

TT-идеалният мащаб! BGTT, БДЖ,

Профил WWW
« Отговор #9 -: 02 Юли 2010, 09:49:12 »

...dispatcher...
Все пак най-харесваните модели, било то на сгради или подвижен състав, се харесват и на моделисти, и на обикновенни зрители, именно защото максимално се приближават до действителните си прототипи. Поне така е по света (пък и дори у нас с едно/две изключения).

Ако няма грам реализъм, просто щяхме да си купуваме моделите от "Детмаг", а не по католози на производители. Дори дървените играчки имат поне форма която да е разпознаваема , това камионче ли е, или каручка - тоест дори и играчките се стремят да имат някакъв реализъм, най-малкото да изпълнят основната си функция при игра с тях, а именно запознаят макар и с модел, подрастващият палавник, как изглеждат предметите с които ще се запознава постепенно в живота.

Липсата на реализъм , би довело да караме по релсите пътнически самолети с крила и неприбираме колесници...така де какво от това че не е реално (?) важното е да кефят някого.

Който не вярва нека сравни тук някой теми с  макети от колеги с други теми в този форум - просто да им прочете темите, види оценките, критиките и хвалебствията и ще разбере доколко реализма има почва в нашият моделизъм и до колко не!

Съгласен съм със Спас - защо при допускането на достатъчно условности и помощни мащаби в нашето хоби, изведнъж се вадят разни "точни" мерки?
Пък после "не ти е верен камуфлажа ! закачам се".  Ха-ха-ха! Ха-ха-ха! Ха-ха-ха!
Може да се допускат вагони в 1/ 100 (старо) или в 1/93,5 (новият спомагателен мащаб на Роко) , но видите ли , бариерата била дебела като бетонен стълб.  чеша се
Дебелина от 3/4 мм би имало смисъл за стени които пресъздават дълбочината на дограмата при сграда от дялан камък например.

В крайна сметка, не е важно дали е точно, а как изглежда в очите на наблюдаващия го човек, каква визия създава - тоест независимо от какво и как точно е изработено, важното е, че на пръв поглед "лъже" човешкото око и съответно възприятието от мозъка и всеки нормален човек импулсивно възкликва "Ама то много истинско стои!!!!"

Виж за мястото има основание - Спасе, щом като (и е съвсем логично) става въпрос и за цена, не е лошо да се уплътнява материала доста "по-гъсто", но дастатъчно да може де минава фрезата която го реже.

В даденият случай, ако няма други детайли по къщата, аз бих уплътнил празните пространства с повече дребни части, като например страници за съндъчета с цветя (от 1 мм ) или пък около зигзагообразните подпорни греди на еркерите, има достатъчно място за дограми (дори и да не са за тази къща - макар фотоеца да е излишен лукс заради общата цена на проекта) , врати , или пък например парчета от дъсчени огради (или огради тип "каубойска") хитрец, тоест въобще бих се постарал да изхвърля колкото се може по-малко излишен материал от симоната, като ще имам и допълнителни елементи , па макар и като "аксесуари" към "основното строителство". При това, еркерните подпори биха били "прехванати" по стабилно за фрезерната обработка, чрез подпори протегнати от съседните детайли, подобно на останалите елементи в плоскостта.

Като за първи проект и опит сами да си правим сградите за клуба, смятам че си е станало много добре  - не си вездесъщ, но пък кой от нас се е родил научен!?!!!
Нали е едва началото , надявам се, че тепърва ще видим тази приятна възможност за "полуготови" сгради при това (почти съм сигурен) ще са изключително български и то на приемливи цени.

« Последна редакция: 02 Юли 2010, 10:47:16 от Dispatcher » Активен
spas_tf
Full Member

HO Епоха V -VI София

Профил WWW
« Отговор #10 -: 02 Юли 2010, 10:56:43 »

Пламене , прав си за уплътняването. Тук обаче има една подробност : тази плоча е с дебелина 2 мм и ми трябваха просто и само тези детайли. Другите са на плочата на 1 мм и там съм гледал да се насити , но съгласно "разделителната способност" на фрезата. За дограмата също съм помислил , но там иска малко повече работа ,защото ще има части на полу-ец. А за лазерния плотер на LOXX-Berlin съм го виждал на живо на място, но има едно ограничение. Проблема при лазера е , че не може да реже материали на PVC основа като: пенокартон , симона и т.н. , не за друго , а защото се отделят отровни газове. За тях се ползват обикновени режещи плотери. В LOXX-Berlin ползваха лазера за различни дебели картони и тънки дървесини и се получаваха много добре макар и с лек нагар по ръбовете.  Моите уважения!
Активен
pach
Hero Member

Профил WWW
« Отговор #11 -: 02 Юли 2010, 11:12:01 »

Хаххаха, не съм взел "правилният картон" за пример , но идеята се изясни.
Радвам се, че обмисляш уплътняване на МАХ - така ще си стане на Мечовия пронцип  "Колкото повече - толкова повече! намигване"
Може би не е лошо като доразвиеш идеята и проекта да направиш и сетове само с дограма, само с врати, огради и т.н. - все дребни неща, които никога не стигат за мерака на моделиста. Яху-у-у!

Аз, да попитам - А само в НО ли ще се прави , или?!? намигване
 голяма усмивка голяма усмивка голяма усмивка
Активен
topalov
Hero Member

Профил
« Отговор #12 -: 02 Юли 2010, 11:13:57 »

« Последна редакция: 08 Януари 2012, 22:14:32 от topalov » Активен
Vlado
КЖМ - България
Сделки: (2)
Hero Member
Публикации: 3685

HO | IV, V, VI | БДЖ София

Профил WWW
« Отговор #13 -: 02 Юли 2010, 11:25:58 »

Да споделя, че всички правени от мен сгради са с дебелина на стената от 1мм картон, пък досега никой не е посочил това за недостатък. В крайна сметка това е хоби и са необходими и компромиси, без това да засяга кой знае колко търсенето на реализъм. Последното за мен пък е основата, от която започвам да работя - няма ли стремеж към реализъм, за какво да се прави - това е моята позиция. Но, разбира се, тя си е единствено и изцяло моя. Всеки сам трябва да си прецени и възприеме как ще създава моделите си (макетите) и как ще ги кара - с повече, с по-малко или изобщо без реализъм. Въпрос на личен избор, бих казал! Не трябва да се абсолютизира и подкрепя нито едната крайност, нито другата. Така е между впрочем и навсякъде в живота.
И тъй като най-вероятно сградите за обръщателното ухо ще ги правя аз, обещавам, че ще гоня реализъм на мах, така както винаги досега.  намигване
« Последна редакция: 02 Юли 2010, 11:33:42 от Vlado » Активен
pach
Hero Member

Профил WWW
« Отговор #14 -: 02 Юли 2010, 11:35:07 »

Да споделя, че всички правени от мен сгради са с дебелина на стената от 1мм картон, пък досега никой не е посочил това за недостатък. В крайна сметка това е хоби и са необходими и компромиси, без това да засяга кой знае колко търсенето на реализъм. Последното за мен е основата, от която започвам - няма ли стремеж към реализъм, за какво да се прави - това е моята позиция. Но, разбира се, тя си е единствено и изцяло моя. Всеки сам трябва да си прецени и възприеме как ще създава моделите си (макетите) и как ще ги кара - с повече, с по-малко или изобщо без реализъм. Въпрос на личен избор, бих казал! Не трябва да се абсолютизира и подкрепя нито едната крайност, нито другата. Така е между впрочем и навсякъде в живота.
И тъй като най-вероятно сградите за обръщателното ухо ще ги правя аз, обещавам, че ще гоня реализъм на мах, така както винаги досега.  намигване

Ама не е само твоя... закачам се закачам се закачам се  намигване Шегичка!И още поне двайсетина се държим за нея!!!
 Ще падна от смях! Ще падна от смях! Ще падна от смях! Ще падна от смях! Ще падна от смях! Ще падна от смях!
И аз обещавам (както до сега) да си правя сградите било то за мен, приятели или клуб, да са на МАХ.приличащи на сгради!!!
 пионер пионер пионер пионер пионер
купон купон купон Моите уважения! Ще падна от смях! Ще падна от смях! Ще падна от смях!
Активен
Страници: [1] 2 3 4
  Изпечатай  

Отиди на: