Главен форум | Main forum > Железопътен моделизъм | Railway modelling

Въпрос за ОО мащаб

<< < (5/5)

emilchaushev:
Леле, все едно са различни локомотиви..

Относно стандартите... "NEM-010" е само един стандарт на MOROP... Ванката хубаво го каза, но май се пропусна, че това е европейския стандарт.... NMRA са си американски и изобщо не им пречи да си бичат по техните стандарти. То за това като си купувате се гледа куплунги, конектори за декодери и т.н. по кой стандарт са.

Това, че има стандарти, съвсем не означава, че те са единствени. За пример ще дам телекомуникациите. Има бол стандарти, само дето света е разделен на Европа, САЩ/Северна Америка, Япония , башка са Китай (които си имат дори национални стандарти), и ако ти си производител и искаш да стъпиш на определен пазар, трябва да се съобразиш със приложимите за конкретния пазар стандарти- кеф ти ITU, кеф ти ETSI... те за това китайците прогресират щото не са се вкопчили в един стандарт/пазар за разлика от всички стари телеком производители...

Относно англичаните.. ми то горките всички са наопаки те все на терсене.. в тази държава понякога ме учудват толкова много неща, явно на тях така им харесва. Но напълно подкрепям двойното изписване H0/00.. влезте в  ebay.co.uk и ще видите, че там е пълно с обяви с двойното означение... в крайна сметка това е улеснение за потребителя.

refil:
В крайна сметка те са СИ различни локомотиви:

Е69-05..........Е69-02......Е169-03....(?)

Стандарти по NMRA са следните:

За „прото“ (един случай в който Гугъл-преводача „говори“ за „прабългари“)

http://www.nmra.org/standards/sandrp/pdf/S-1.1%202009.07.pdf

И за следващите от тях:

http://www.nmra.org/standards/sandrp/pdf/S-1.2%202009.07.pdf

където впрочем има цял куп стандарти (само за 1/87.1 вижте колко са) и ...

странно защо и те означават теснолинейните с букви, подобно на европейските.

Струва ми се излишно намесване обаче на американските стандарти, защото в крайна сметка става въпрос за европейски локомотив  ---- Е69-05 , тоест съвсем логично е да си прилагаме и европейските стандарти, нали!!!!!!?!!!!!

Той (пак повтарям) Митко е направил замерванията на Пиковския, така че всичко е ясно, което не пречи този локомотив да е достоен за серията си. Поне на мен ми по харесва от останалите четири ...“женички“ , защото и петте локомотива от серията носят (са носили) женски имена, но това е вече пък друга бира.

Навигация

[0] Списък на темите

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия