Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Основни похвати в макетирането | Basic steps in creating a layout
Стиропор за призма
Best Ripper:
Реших и аз да позадвижа моя си макет в ТТ, тъй като вече повече от година ми стои готов плотът. Досега оправях релси и стрелки, боядисвах траверси и т.н. Тъй като от ремонтите вкъщи са ми останали разни ролки стиропор за вътрешна топлоизолация с дебелина 4, 5 и 6 мм, та се замислям дали няма с тях да стане призмата/насипът/ под линиите. Да го ползвам вместо корк. Ролките от едната страна имат залепена амбалажна хартия, от другата е равен стиропор. Освен че трябва да изправя завитите ролки, по всяка вероятност ще трябва да сложа хартията отдолу /откъм плота/, тъй като ми се струва, че ако хартията е отгоре ще кънти вместо да заглушава шума. Лично мен шумът не ме притеснява особено, тъй като безшумен влак на стандартни релси няма и едва ли ще има някога /ако говорим за прословутия реализъм/. Лично за мен обезшумяването е безсмислена работа, да не кажа направо глупост /ама кой както ще да го разбира/. Питането ми е дали стиропорът с времето няма да се смачка, въпреки че в ТТ локомотивите и вагоните са доста по-леки в сравнение с Н0. Има ли някой от вас поглед върху поведението на стиропора в такъв случай и дали е пробвал подобно нещо? Съответно имам предвид, че при завинтването/коването/ на релсите ще трябва да се работи много внимателно, за да не се престегне и да не станат линиите вълнообразни. Отделно пък имам чувството, че ако овреме се положи баластрата, тя че действа един вид като ограничител на поддаването и ще намали натиска върху стиропора. Така че очаквам мнението ви. Само моля да пишат хора, които имат опит, а не да се дават съвети от чиста теория и предположения.
gzo:
Нищо не каза за едрината на зрънцата в стиропора ! Мой познат е ползвал стиропор, но с много малки зрънца, но при него всичко е НО. В ТТ "камъните" по насипа ще са нереално големи спрямо траверсите да речем. Моя човек е слепил "камъните" с бял монтажен силикон и специално при него изглежда добре. За съжаление замина на море и не мога да ида да снимам неговата работа.
Best Ripper:
gzo, не става въпрос за баластрата! А за подложката под линиите! Която ги надига над релефа...
gzo:
--- Цитат на: Best Ripper link=topic=2587.msg44094#msg44094 date=1278846726 ---gzo, не става въпрос за баластрата! А за подложката под линиите! Която ги надига над релефа...
--- Край на цитат ---
Извинявай ! В случая за който споменах, колегата е ползвал същия стиропор и за оформяне на призмата (подложката) и за самата имитация на повърхностния баласт. Последователността на пластовете в случая е:
1-основа ПДЧ
2-стиропорена подложка около 4-5 мм
3-разронен стиропор за имитация на натрупани камъни
всичко това е слепено по между си със силикон. Не потъва, не подава, не се рони, що годе заглушава и учудващо изглежда правдоподобно. :prankster:
toniemi:
Моите макети са само от стиропор,няма никакви проблеми толкова години.
http://toniemi2.snimka.bg/hobby/ho-2.463967.16968897
http://toniemi2.snimka.bg/hobby/maket-quot-z-quot.464014.16971239
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия