Ясене, имаше една друга тема започната от мене, точно за цветовете на парните ни машини от предишните периоди, особенно от преди комунизма.
http://www.railwaypassion.com/forums/index.php/topic,1669.0.htmlТа там мисля че бях споменал, че по всичко личи че масовото оцветяване преди преврата на 9-ти септември, както и доста дълго време след това голямата част от машните са били черни с тук таме червено, досущ както е била австрийската тракция по това време(изключвайки периода DRG, когато австрийските машини са били боядисвани по немски тертип. Тъй, че мисля, черното е най-вероятния цвят с който са идвали машините. Отгоре на всичко черното се поддържа много по-лесно от колкото добре познатата ни зелено-бяло-червена шарения. Верно, че тези цветове са от знамето ни, но за съжаление това е най-лошата цветова комбинация за парен локомотив( изключвайки някои други аборигенски тракции, които съм виждал).
За съжаление онази тема остана без продължение и в края на краищата без решение на това какви са били цветовете на нашите машини през годините. За съжаление нито имам достъп до БДЖ, нито до локомотивно стопанство, нито до каквито и да е архиви, а както знаем в България няма нищо по-секретно от архивите на БДЖ. Просто там е цялата национална сигурност на страната, особенно за периоди от преди 60-70-100г назад.
Пак в онази тема бях изнамерил една цветна снимка(верно не беше с перфектно качество) на влак с две лодки, които бяха абсолютно черни с тук таме червено по тях. Това само като потвърждение на гореказаното.
Освен това, почти съм сигурен че швейцарците пазят документацията за машините от времето на произоводството им, тъй че се надявам, наистина да видим един парен локомотив с царския герб от онова време. На мен лично ще ми е първата машина с истинска окраска и означения съгласно оня преиод, към които имам изключителен афинитет. Кой знае може пък тогава да съм бил в предишен живот и да съм се занимавал точно с това

. Жалко само че не помня, аджеба как точно бяха боядисани машините