Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby
Да попитам по-опитните и знаещи!?!
pavel75:
--- Цитат на: mitko0888 link=topic=268.msg91157#msg91157 date=1379327320 ---Сръщал съм трета лампа - жълта, оранжева, червена, с различно предназначение, ама бяла - хич. Ако се сещаш къде другаде я има - казвай.
Пък и ако четеш нашия закон тази лампа няма никакъв смисъл за шофьорите (имам в предвид по отношение на ЗДП).
--- Край на цитат ---
Бяла има на прелеза на Захарна фабрика в София точно до Клуба. Когато свети означава, че автоматичното устройство задействащо бариерите е изправно. Ако не свети не си сигурен дали при вдигнати бариери не идва влак.
Mixy:
И аз съм я виждал, ма не знаех, че е бяла. По-скоро има някакъв светло син (лунен?!) нюанс... ;D
mitko0888:
Знам че това и е значението, но никъде в ЗДП или в ППЗДП не се споменава за такава светлина, и нейното наличие или отсъствие по никакъв начин няма отношение към задълженията на водач при пресичане на прелез. Нито те оправдава, нито те спасява. Ако идва влак си длъжен да спреш и вината си е твоя, независимо какви са бариерите и какви са лампите.
" Чл. 53. (1) Преди да премине през железопътния прелез, всеки участник в движението е длъжен, независимо от състоянието на бариерите, на светлинната и на звуковата сигнализация, да се убеди, че към прелеза не се приближава релсово превозно средство и че преминаването през прелеза е безопасно."
Светлината се води лунно бяла.
Правилника: Чл. 36. (1) За регулиране движението на пътните превозни средства на железопътен
прелез се използва светофар с едно или две, разположени хоризонтално едно до друго,
светещи полета с формата на кръг.
pavel75:
Че ти си длъжен да се грижиш за сигурността си е ясно. Това по-скоро е за улеснение отколкото е някакво правило и сигурно за това го няма в закона. Нещо подобно са и броячите на светофара по кръстовищата. Няма ги в закона, но вършат работа и масово се слагат.
fpk1999:
Когато мига бялата светлина не означава ли,че просто не идва влак?А когато започнат да мигат двете червени тя не се ли изключва?
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия