Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby
Да попитам по-опитните и знаещи!?!
Old Boris:
Навлезох в нова област при подновяването на макета си. За пръв път работя с гъвкавите нови Т профил релси и имам проблем: прекъсването на токовата верига в отделните участъци и в гарите. Релсите ги режа с дискова абразивна шайба (0.5 мм дебелина) на Дремел, но ми препоръчаха и си купих специални стоманени циркуляри (0.2 мм дебелина и диаметри 16, 19, 22 мм) за разделяне на релси на PROXXON micromot system (Metall-Trennsaegeblaetter, или Metal cutting blades). Според продавача, срязването е достатъчно за да се разделят веригите, без да се слагат изолиращи връзки между тях. Но при гъвкавите релси тези 0.2 мм няма да са достатъчни. Какво казва опитът на знаещите?
bdz43r:
При мен срязването е напълно достатъчно. Само на едно място имах проблем през лятото, като разширените релси се допираха, но го реших със запълване на фугата с Ц-200 и хартийка, като след изсъхването отстраних стърчащите краища. Мисля, че и само лепилото ще е достатъчно, стига да се поддържа разстоянието до изсъхването му.
mitko0888:
При срязване с абразивен диск 0.65 (най-тънкия която имам) според мен срезът става почти 1 мм. Метален диск за рязане има само един и идея си нямам колко е дебел - не режа с него защото си нямам втори ... Сега сериозно - в стрелките, на местата на които ми трябва прекъсване на релсата, режа с ръчно трионче за метал - става за секунди и срезът е доста тънък и не се усеща при преминаване. Или още при напарвата на стрелките оставям разстояние между релсите. На тези места обаче релсите са запоени към траверсите ми, така че не слагам нищо за изолация. На другите места използвам купешките изолиращи свързавщи елементи за флексовете. Тъй като макетът ми е разглобяем и доста гъвкъв, на такива места задължително трябва да има нещо между релсите. Плътна хартия или картонче с капка С200 върши идеална работа. Ако макетът е на истинска стабилна дървена основа и не мърда - не е нужно да се слага изолация, но пак картонче с С200 или с "капчица" не пречи - най малкото краищата няма да закачат при чистене на релсите.
Много важно е на мястото на среза флексовете да не са "напрегнати" за да не се получи чупка след прерязването. За това преди полагането ги оформям според кривата която ми трябва. В правите няма проблеми.
pach:
--- Цитат на: j.k.kolev link=topic=268.msg101696#msg101696 date=1446582315 ---Интересно ми е какво прави наша седмица толкова на юг в Гърция? Под наем ли е била?
https://www.youtube.com/watch?v=BsG9tRBO2-E
--- Край на цитат ---
--- Цитат на: KRAKOMOBILA link=topic=268.msg101703#msg101703 date=1446619429 ---И шестици са пращани, иначе и нашите са си карали не само гърците. Основно в депо Солун са пращани локомотивите,
някои са седяли с години там. Иначе ударената седмица си я прибраха и я нарязаха вече.
--- Край на цитат ---
Преди да я приберат - една нощна снимка на гръцкия колега Nakos Kanritis:
Abandoned dielel loco of BDZ at Promachon, border station. Taken on 25 October 2008.
KRAKOMOBILA:
Името на фотографа е Никос Кантирис/Nikos Kantiris :)
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия