Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby
Да попитам по-опитните и знаещи!?!
mgirginov:
Прави модули и участвай в модулни срещи - календарът е препълнен и можеш да караш до насита избрания си мащаб
bazitov:
Модулите биха били най-добрия вариант, за съжаление в стандартните размери отново са ми по-големи за мястото, което мога да си позволя (то просто липсва), а в момента и транспоритране пътуване с модули не би било реалистично.
Пробвах да членувам в клуб, но в конкретния случай, не ми допадна изживяването.
mitko0888:
bazitov, не знам дали някой може да ти даде "съвет" на къде да се насочиш. Всичко зависи единствено от това, какво ти харесва на теб и какво ти се прави.
Този сет в Н0, който си посочил, според мен е чудесен за разни маневри и бавно движение на малко място. Лично за моите разбирания е перфектен. Ако мислиш да обикаляш скоростно в един голям овал с много вагони - трябва да търсиш друго. Дали да е в N или в Н0 също няма кой да ти каже. Ако нямаш място за един "макет" 2 х 1 метър в Н0, едва ли повече ще ти хареса същата конфигурация в N, която ще стане на 1 х 0.50 м. Пак ще бъде едно малко овалче с някоя стрелка. Ако питаш за личното мнение на някого - виж във форума кой какво е направил. Май няма две еднакви концепции. Естествено че аз ще си хваля моето си "макетче" - малки размери, място и за маневри и за 16 метра за каране. В клуба е съвсем друго - "истински" по дължина влакове, но дори и там ICE стои компромисно. Две гари и там едва ли ще видиш в Н0, не можеш да се отъркаляш на дивана и т.н. (ако трябва да търсим минуси). В моето пък няма нищо реално, ако трябва да го плюем, и не съм посадил нито една тревичка от две години, ама съм си сложил над 100 релета и им се кефя как ми включват всичко. Друг си прави сигнализацията както си е, на теб може въобще да не ти дреме за сигнали и разположението им. Може пък и да сънуваш шкафове с кутии и да си ги вадиш по график и да им се любуваш без нито една релса - няма лошо, важното е на теб да ти се иска и да ти харесва.
Действай смело, стига пари да имаш за хобито де. Пиши в съответните рубрики, какво правиш и от какво се интересуваш, и хич да не ти пука за мнението на околните - твоите изживявания с влакчето са важни.
bazitov:
Марио, Митко, привет и благодаря за включването.
Откъде тръгна цялата идея да питам нещо толкова всеобхватно - зачетох се в темата за макета на Best Ripper, който споменава как от три мащаба минава само към H0 без макет и т.н. (да не преразказвам), а Liro (Миро адаша) споменава в същата тема защо е избрал H0, а именно заради нивото на детайл. Та ми се искаше някой да сподели повече от мотивацията си, защо е избрал един мащаб пред друг. Следейки форумът редовно, знам и на Марио концепцията за FREMO модулите, който на практика е най социално-разнообразен вариант да се практикува хобито и според мен, но нямам тази възможност поради ред причини :)
Следя с особен интересн и новото начинание на TANO, чийто макет в H0 и цялостен подход най-много се доближава до начина по-който гледам на хобито.
Инак ако трябва да опиша "идеалния" си макет то до голяма степен съвпада с принципната схема на макета на TANO в H0 - две гари една над друга, със сигнализация и възможност за много маневриране (манврирането ми е фокус, затова загледжам, от години, ESU Engineering локомотивите), затова и загледах именно този стартов пакет - иначе разкачането трябва да го мисля с разни разкачвачки под релсите. От маневрирането следва и епохата - 4/5 за да е най-реалистична ситуацията, въпреки, че ме влекат визуално все нещата в 6та епоха. Смемата е подходяща за един оператор, както и все пак наредените влакове има къде да "отиват" - затова е и втората гара. Отделно хич не ми харесват стрелки с огромен ъгъл на отлнонение, а в H0, както повечето сме виждали в клуба, това удължава доста коловозното развитие и гарата става дълга почти колкото ми е диагонала на стаята.
Та стигнах до момента, в който почти да няма локомотив, който да искам да имам в N на SBB и започнах да се чудя за мащаба :D
Но все си мисля, че това са етапи от хобито през които всеки захванал се по-сериозно, в един момент, преминава.
Величко:
Здравей, колега
Аз също бях в друг мащаб-ТТ, но също преминах в НО заради детайлността и по-голямото разнообразие от модели.
При мен стана лесно-бързо взех решението. Но пък вече си вложил някакви пари и сам трябва да си решиш дали си заслужава!?
Успех :drinks:
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия