Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby

Да попитам по-опитните и знаещи!?!

<< < (458/637) > >>

Mixy:
Понеже в една друга тема стана въпрос за пътнически вагони 4-та класа, някой може ли да разясни разликите в класите? За сегашно време първа и втора ЖП класа смятам, че са ясни, но за по-ранни епохи как е било? 4-та класа въобще имало ли е къде да седнат?

Сaprycorn:
Да започнем с първа класа. Задължително купеен вагон с четири седалки в купе, тапицирани с плюш. След 1920 година изцяло първокласните вагони са много малък брой. Преобладават смесените 1/2 класа. При втора класа седалките в купето са 6, тапицирани с изкуствена кожа и купето е по-късо в сравнение с 1-ва класа. След 1928 година германските железници използват 1-ва класа само за бързи и експресни влакове. Трета класа е най-разпространеният вагон до 1956 година в цяла Европа. При безкупейните 3-то класни вагони, дървените пейки са разположени по схемата 3+2, т.е. до едните прозорци имаме шестместни сепарета, а до срещуположните прозорци имаме 4 местни сепарета. Вагоните с купета 3-та класа имат дървени пейки за 8 места в купе, като единствено облегалката за главата е тапицирана с изкуствена кожа. Третокласното купе е по-късо от това на втора класа. Тук е любопитно да се отбележи, че първите три доставки на четириосни третокласни вагони за БДЖ, са с по 10 места в купе( всъщност пейката не е разделена нито с подлакътници нито с облегалки за главата). Четвърта класа се използва от железниците на Прусия, Саксония, Бавария и Вюртемберг, както и ДРГ до 1928 година САМО за крайградски влакове на къси разстояния. Има различни конфигурации на вътрешно обзавеждане, при някои пейките са разположени по дължината на вагона (както при метрото),при други пейките са по схемата 3+2, но и в двата случая няма облегалка за глава.

Сaprycorn:
И малко допълнение. За първа и втора класа вътрешната облицовка на вагоните е изпълнена с махагонов или кленов фурнир, докато за трета и четвърта класа облицовката е шперплат, боядисан в сиво-бежаво.

TheJackal:
И като се заговорихме за този вид вагони "Donnerbüchsen" - (МЕЧТИ), въпросът ми е следния: кой е най - подходящия локомотив за тези вагони или други локомотиви, които биха могли да теглят или са теглили такава композиция?  :hi:

Жоро:
Стефчо, за не знам кой път задаваш подобен въпрос и не знам за кой път ще трябва да ти отговоря по един и същ начин. Локомотивът за влака се назначава съобразно теглото на влака и неговата дестинация. Не е все едно да караш по равната като тепсия Прусия или по стръмните, изпълнени със завои маршрути в Бавария или Тюрингия. Едно е влак с три каручки, друго е с 12.
Знам, защо питаш - да си оборудваш твоята композиция с подходящ лок. Слагай P8(BR 38) и живей спокойно :buba:

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия