Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby
Да попитам по-опитните и знаещи!?!
mitko0888:
Хайде да четете за шелл.
Best Ripper:
Имам едно питане покрай тема тук в форума... От кога на аналоговата техника и аналогово управление започна да се пише компютърен код? Явно нещо съм пропуснал в последно време... ::)
dred77:
--- Цитат на: Best Ripper link=topic=268.msg109576#msg109576 date=1511386760 ---Имам едно питане покрай тема тук в форума... От кога на аналоговата техника и аналогово управление започна да се пише компютърен код? Явно нещо съм пропуснал в последно време... ::)
--- Край на цитат ---
Явно не си виждал новите релета с вградени attiny /8KB ISP flash memory, 512B EEPROM, 512-Byte SRAM, 6 general purpose I/O lines, 32 general purpose working registers, one 8-bit timer/counter with compare modes/ ;D :drinks:
pach:
Ха, че това е просто...
Имаше някога една такава книга,
дала началото на цяла поредица.
" Радиото ли? Че това е просто!"
И понеже нашия форум не е за електроника, а моделизъм,
всичко в областта на управлението му,
се дели на две основни групи и темите в тях.
Едната група или основен раздел във форума е:
Цифрово / дигитално управление / Digital Comand Contrоl,
където са темите и всичко свързано с DCC управлението.
Там основната характеристика е управлението чрез цифрови сигнали.
На прост език казано, управлението се осъществява чрез предаване / приемане на поредица от нули и единици.
Втората група или основен раздел във форума е:
Аналогово управление / Analog Control.
Там са темите основно свързано с управлението на моделите
по всички останали начини. Тъй като то се осъществява чрез
чисто аналогови променливи ( да не се бърка със СV-та),
които не са обхванати от общ стандарт и които имат краен като резултат аналогови величини ( пък били те и получени с цифрови блокове) се публикуват тук.
Или по-просто казано, в този раздел се публикува всичко
свързано с управлението по механичен, електротехнически
и електронен начин ( тук има и цифрови системи) без някакъв
общ стандарт.
Ардуиното е цифров блок, който работи с нули и единици,
но докато управлява серво машинки , а не формира код по
DCC- стандарт за тяхното управление, по смисъла на горните
раздели, си е за аналогово управление.
Мисля, че Емчо е преценил съвсем точно мястото
и по подобни мотиви, къде да пусне темата!
Best Ripper:
Много странна логика според мен. Щом цифровото управлява аналогов краен елемент, значи всичко е аналогово. За мен всичко, което се управлява през компютър и микропроцесорни системи си е цифрово, не знам защо трябва всичко да се ограничава само и единствено до DCC /а защо се забравя тук и ММ, и mfx, и mfx+...???/. По тази логика не би трябвало да има и цифрови декодери за стрелки /примерно/, защото накрая се управлява чисто електромеханично реле, което може да се управлява и с ЦК ключ. По-скоро си мисля, че трябва да има и трета разновидност - хибридно управление. Ама както и да е.
Да, dred77, такива релета с вградено цифрово управление не са ми попадали, благодаря за информация. :hi:
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия