Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby
Да попитам по-опитните и знаещи!?!
schatsi:
...в целия тоя кадаиф , аз съвсем се оплетох....
последно:
....това "АРЛЕКИНО" цифрово ли е ...или аналогово ?!?
svetljjjo:
--- Цитат ---....това "АРЛЕКИНО" цифрово ли е ...или аналогово ?!?
--- Край на цитат ---
То си е 100% цифрово от където и да го погледнеш а и не само то всички чепове които съдържат в себе си процесор и памет
се наричат едночипови компютри.
Всяка схема която използва TTL или CMOS стандарт за приемане и предаване и обработка на информация със сигурност е цифрова
или иначе казано всяка схема което разчита на две нива на напрежение за приемане и предаване на сигнали може да се отнесе към цифрова техника такива са били и операционите усилватели преди появата на TTL интегралите а преди тях схемите са се осъществявали с ключови транзистори а още преди тях и с електрони лампи .
И една главоблъсканица към коя техника бихте причислили сметачни машини изпълнени изцяло с зъбни колела ?!? :sarcastic:
pach:
Еееееея, svetljjjo, виж какво съм написал точно:
--- Цитат на: pach link=topic=268.msg109588#msg109588 date=1511468273 ---Това е точно!
Но не ставаше въпрос дали процесора е аналогов или цифров.
Става въпрос за начина на достигане до крайният резултат.
...
--- Край на цитат ---
Операционните усилватели никога не са били цифрови, защото
могат да работят с много и различни нива на нулата и единицата !!!
(и го правят)
Поради тази причина преди в книгите справочници,
а сега в сайтовете, данните за операционните усилватели
могат да бъдат намерени само в аналоговите раздели.
Колкото до примерите на Дред, те са верни.
Първият линк си е да аналогови машинки ( нямат DCC код).
От втория линк - Turnout Decoder е поместен в цифровите раздели
защото може да работи и като цифров:
PIKO 55274
--- Цитат --- Description:
Decoder for servo drives.
For digital or analog operation of the underfloor turnout drive # 55272. Up to four turnout drives can be connected.
--- Край на цитат ---
https://www.modellbahnshop-lippe.com/produkt/PIKO/15-4-0-276731-003005-0-0-0-0-0-0-grp-gb-p-0/ein_produkt.html
И пак там има един цифров:
Viessmann 5580
--- Цитат --- Description:
Multi-protocol point motor decoder.
Features:
• DCC and Märklin Motorola
• 4 pairs of turnout outputs (for turnouts with two coils) can also be configured as individual outputs
• switching on positive voltage
• power supply can be provided from the digital signal or from an external supply to reduce load.
• various functionalities for the outputs: impulse-, constant-, or flashing output, adjustable output power, signals
• current max. 5 A each output, total max. current 5 A.
• maximal current adjustable
• position feedback by suitable drives
....
--- Край на цитат ---
и това е указано съвсем точно в:
--- Цитат --- Specifications & Details:
Manufacturer: Viessmann
Article-No.: 5280
EAN: 4026602052809
Gauge: Neutral
Digital-Decoder: DCC & Motorola
Delivery Date: 2014
--- Край на цитат ---
https://www.modellbahnshop-lippe.com/produkt/Viessmann/21-7-0-217006-003005-0-0-0-0-0-0-grp-gb-p-0/ein_produkt.html
Колкото до сметачната машина със зъбни колела ( баща ми имаше две по соц.време) това че имаха цифри на нониусите (дисплейте по днешното определение) не ги правеше цифрови!!!
Това е все едно да обявиш АЦП чипа за цифров.
Цифровия код се получава след обработката в АЦП-то.
За лаиците - АЦП означава Аналогово Цифров Преобразувател.
По ясно от това няма как да го кажа.
:hi:
Който иска да го разбира както му харесва.
За мен ардуиното в този му вид (без да работи по DCC)
е сложено в правилния раздел на форума.
И не смятам това за толкова важно, че да му обръщам
повече внимание за това.
:hi:
mitko0888:
Не знам защо зачесахте тази тема, всъщност сещам се защо, но не знам защо трябва да се върви се в посока на лайната.
Само за сведение на четящите: ако натисна едно копче (клавиш, бутон, ЦК ключ) и щракне магнита (соленоид, ел. магнитно задвижване) на една стрелка, това си е 100% ЦИФРОВО управление. Който иска мога да му обясня защо.
Естествено и управлението на стрелките с Ардуино или подобни на него е също ЦИФРОВО управление. Аналогово е само сравнението на ъгъла на сервото със зададената му команда.
Двата раздела във форума си БЯХА много добре озаглавени, припомням по памет:
- единият раздел беше "Цифрово управление", и отдолу си пишеше точно и ясно: DCC, компютърно, микропроцесорно и т.н.
- другият беше "аналогово", основи на електротехниката ...4
В ЖП моделизЪма под "цифрово" се разбира DCC, MM или другите стандартни системи за управление на модели (и макети, които също са модели, но не на подвижен състав а на друго).
В ЖП моделизЪма под "аналогово" се разбира всичко останало.
Ако се използва компютър, или пулт с копчета, който е свързан към ДЦЦ централа, или Мерклинска централа, или каквато и да е друга, това си е "ЦИФРОВО".
Ако се използва компютър, или пулт с копчета, или пък софтуер, и те ми включват магнитите/ моторите стрелки, обръщатели, светофори, бариери и т.н., това си е "АНАЛОГОВО" управление на моделите (или макета), независимо че е изпълнено с цифрови елементи и използва цифрова технология.
Защото жп моделистите го наричат така.
ПС: Всичко това го написах само защото администрацията успя да преименува двата раздела във форума, по-точно това което пише под заглавието им. В момента са тотално грешни, особено първото "Компютъризация, AC и DC системи". Нямам никакво намерение да го втълпявам на двамата основни спорещи по темата, защото ми е по-лесно да втълпя нещо на радиото, от колкото на тях.
Mixy:
С пояснението на Митко считам темата за изчерпана. Ако на някой още му се спори относно това кое е цифрово и кое аналогово, и защо еди-кое-си е по-цифрово от някое-си-друго, моля да пише в локумената тема.
--- Цитат на: mitko0888 link=topic=268.msg109593#msg109593 date=1511502662 ---ПС: Всичко това го написах само защото администрацията успя да преименува двата раздела във форума, по-точно това което пише под заглавието им. В момента са тотално грешни, особено първото "Компютъризация, AC и DC системи".
--- Край на цитат ---
Нямам отношение към това, вероятно някой друг от екипа е решил да бъде така.
Mixy,
Администратор на Railwaypassion.com
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия