Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby
Да попитам по-опитните и знаещи!?!
IKAR:
Точно това се опитвам да разбера - дали трансформаторите вече стават и за двете системи. Примерно захранването на лаптопа ми е с надпис "вълничка 100-240v", което означава, че мога да го ползвам и в Европа, и в Америка, само ми трябва втори кабел. Същото пише и на това за телефона, значи трябва само отпред да сложа адаптор за другия вид контакт. И масово вече са по този начин, телевизорите също. Даже един касетофон на 25 години, който вече не работи - и той беше така. Въпросът ми е дали и трансформаторите/захранванията за влакчета вече също ги правят така или за Канада ще ми трябва нов трансформатор специално за 110 волта?
pach:
Икар, вече не са трафове!
Всичко е т.н. "импулсни захранвания" - принципа на работа
им позволява да са един вид двусистемни. Практически
на Владая от години е 169 волта в определени натоварени дни.
Всичко работи включително пералнята и хладилника.
Би ти трябвало траф на 110 волта само ако уреда ти е с
означение 110 волта единствено.
svetljjjo:
Европейската и американската система са почти еднакви разлика има само в честотата в европа е 50Hz а в америка е 60Hz
от там идва и малката разлика в напрежението при нас е 220в а при тях е 240в между фаза и 0 и съответно при нас е 380 между фазите а при тях 420 което на практика почти не влияе на масовите електроуреди
Проблем е японската а може би и на други места по света да има такива при тях не е 220в а е 110в мрежовото напрежение въпреки че честотата е същата 50
което на практика прави уредите несъвместими
Аз съм слагал климатици и на тях се монтира понижаващ теродиален траф преди да се захранят.
И разбира се производителите знаят за тези разлики и правят устройствата си когато това е възможно с превключватели зо 110-220
виждал съм и импулсни които нямат външен превключвател но вътре на платката имат възможност за превключване
Разбира се това е възможно за електрони устройства и електроуреди с мотори при които е икономически изгодно
dred77:
От тук :https://nauka.offnews.bg/news/Vaprosi_2/Elektricheskite-kontakti-po-sveta_16591.html
ПП.
--- Цитат на: pach link=topic=268.msg113500#msg113500 date=1541922877 ---Практически
на Владая от години е 169 волта в определени натоварени дни.
Всичко работи включително пералнята и хладилника.
Би ти трябвало траф на 110 волта само ако уреда ти е с
означение 110 волта единствено.
--- Край на цитат ---
Когато има голям пад на напрежение, моторите започват да харчат повече ток от предвидения, започва греене на намотките и изгаряне съответно. Напрежението не трябва да пада под 10проц. -200в иначе стават бели.
pach:
dred77, това на владайци им е "екстрата" от ЧЕЗ!!!
На въпроса по дежурния им телефон, "какво правим в такъв случай!?" отговорът беше уникален - "правите протокол за изгорялата техника със сервизен техник, и ние от ЧЕЗ ви го плащаме - богата фирма сме"!!!!!!!!
:diablo:
ПП Иначе нашето производство (сателитни приемници) работят на импулсни захранвания, без каквито и да е превключвания от 100 до 240 волта съгласно последните европейски стандарти
...и работят из цяла Европа, а поне 300 бройки са ни по източното
крайбрежие на Америка. А "шофьорски"-те ни са с външен адаптер
на 24 волта и също са безотказни в камиони, автобуси или станционарни. И на тях не превключват нищо.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия