Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby

Да попитам по-опитните и знаещи!?!

<< < (510/637) > >>

dred77:
 Тук е написано защо е създадено това прасе :https://wiki.3rail.nl/index.php?title=M%C3%A4rklin_30455.
Концепцията е тази:
.
 :)

stivi1504:
Здравейте на всички!

От доста време се сблъсквам с един проблем, чието решение все още не съм намерил напълно. :blink: :(

Става дума за почистването на релсите на макета.
Колкото и пъти да мина с вагончето за почистване, после даже и допълнително ръчно със спирт и клечка за уши, след 1 ден локомотивите отново запецват на
най-неподходящото място, като това започва страшно да ме изнервя напоследък. Чистят се непрекъснато колела и линии. "Удоволствие", което за съжаление ми отнема достатъчно време. :no:
Много ви моля да ме посъветвате как се справяте вие с този проблем.
Моите идеи вече се изчерпаха, а знам че тук има хора с около 4 пъти, дори и повече, по- големи макети!
Вие как се отървахте от тази досадна работа? :lol:  :) :)

pavlinbg:
Аз си почиствам релсите със специално блокче на Roco. Върши страхотна работа! Ето и линк
https://www.roco.cc/en/product/22351-0-0-0-0-0-0-005011-0/products.html 

mitko0888:
Имаше една песничка: търкай, търкай, и не мъркай; ако мъркаш - пак ще търкаш. (и да не мъркаш - все тая, релсите пак ще се цапат).

Първото нещо: когато почистваш релсите, да почистваш и колелата на всичко, което се е търкаляло по макета, т.е. на чисти релси слагаш само чисти колела.
Второ нещо: да чистиш с нещо по-хубаво от обикновено почистващо вагонче. Има разни неща за по няколко стотин (евро, лева). Този разбира се може спокойно да си го спестиш, освен ако нямаш поне 50 метра релси с труден достъп до някои места / тунели и далечни релси.
Трето нещо (което явно става второ) - да си преработиш локомотивите да са без гуми. Така както са американските, а и доста от европейските модели.
И да внимаваш като смазваш колоосите, да не слагаш много масло.
Обикновено не е добре да караш всичко на макс. 8 - 10 волта са повече от достатъчни на повечето локомотиви, при цифрово е добре да си настроиш макс. моделна скорост и да не врътваш на макс. Това силно намалява чернилката.
Към всичко това може да добавиш всичко, с което ще намалиш праха в стаята с макета. Вкл. махаш всякакви килими, цигари (особено електронни), пушещи куминчета и т.н.
Пускаш и прахосмукачка, ако имаш котка - още по-честичко, преди каране.

За домашен макет трябва спокойно да стигнеш до чистене от един път на седмица до един път на месец, в зависимост от това колко, какво и как караш. А ако въртиш само хубави 4 - 6 осни локомотиви, чистене един път на месец трябва да е повече от достатъчно.

gregary:
Здравей Стиви!

Трасето с едно парче плат ( ползвам от носна кърпа ), напоено със спирт, търкаш хубаво трасето. Преди почиствах и с късче много фина водна шкурка. Сега, моето трасе се удължи и аз чистя ТАКА, но с парцалчето теб те устроива най-добре.
Задължително, преди да пуснеш някой лок, трябва и него да почистиш!
Има много начини. Примерно - на парче релса слагаш едната талига да токоснема, даваш напрежение, а между другата талига и изолирана релса, слагаш напоеното със спирт парче плат. Да се превъртят колоосите няколко пъти. После ги разменяш.
Но, ако много е зацапал лока, трябва да почистиш и между колооста и токоснемащите пластинки. В зависимост от лока, трябва да му махнеш корубата и да ги почистиш.

Успех! :)

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия