Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby

Да попитам по-опитните и знаещи!?!

<< < (528/637) > >>

dred77:

--- Цитат на: Ivo Nedkov link=topic=268.msg115257#msg115257 date=1553168367 ---За посоченото трасе можеш да ползваш 1 или 2 FZ1 в зависимост от схемата на свързване.

--- Край на цитат ---
Като сносен вариан-поне според мен е, че може да се ползва и :

От тук:http://elimex.bg/product/103589/zahranvasht-blok-s-36-12v-3a.html
В комбинация с  подобен регулируем стабилизатор:

https://www.aliexpress.com/item/0-30V-2mA-3A-Adjustable-DC-Regulated-Power-Supply-DIY-Kit-Short-Circuit-Current-Limiting-Protection/32802670509.html.

Nenchev:
Става, ама по-добре да потърси регулатор с възможност за обръщане на поляритета, в противен случай ще трябва да мисли електронна схема, за да може да сменя посоката на локомотивите.

Има и доста БГ сайтове, които предлагат такива регулатори 0-12 волта и бутон за обръщане на поляритета.

svetljjjo:
На тая мишка на пико какво и има че така негативно се отнасяте с нея
импулсите ли ви дразнят
Аз имам и трафове и на роко и механо мишките и на пико и не виждам койъ знае каква разлика чак толкова
Единствено което може да се отнесе като недостатък е че трафчето и е малко слабичко едвам 450ма но може да се ползва който и да е друг изправител мишката е с грец в нея и влиза всичко квото и вкараш .
Аз мойта е ползвам с един изправител от касов апарат за 1А на 12в и си бачка има и защита от претоварване в нея така че не виждам кви пък чак толкова кусури да има че да е по зле и от обикновен траф  ;D

mitko0888:
Много мога да пиша за пиковската врътка, защото беше първото, с което исках да си карам влакчетата. Най-общо:
- Импулсите са 20 волта, което силно поврежда моторчетата, особено колекторите, и то на най-ценните малки локомотивчета с малки моторчета.
- Схемата и елементите са такива, че тези импулси веднага "клякат" и не могат да побутнат ротора, което трябва да се получи с НЧ ШИМ. В резултат тръгването на мотора, макар и с ШИМ, е много по-лошо от стабилизирано захранване, както и от добър FZ1.
- Бръмченето с тези 20 волта е не само неприятно, но и много вредно.
- "Защитата" е с един термистор, и се разчита на слабото захранване, което при късо кляка достатъчно за да не изгори докато термисторът загрее, като ключовият транзистор е за поне 5А, за да не изгори.
Ако го използваш с импулсно стабилизирано захранване, вместо с оригиналното трафче, естествено ще е по-различно.
Дори и тогава е абсолютно противопоказно за съвременни coreless мотори, тъй като дава около 160Hz (моят екземпляр) до около 80Hz според интернет).

dred77:

--- Цитат на: Nenchev link=topic=268.msg115261#msg115261 date=1553190254 ---Става, ама по-добре да потърси регулатор с възможност за обръщане на поляритета, в противен случай ще трябва да мисли електронна схема, за да може да сменя посоката на локомотивите.

Има и доста БГ сайтове, които предлагат такива регулатори 0-12 волта и бутон за обръщане на поляритета.

--- Край на цитат ---
Поляритета се обръща с един ключ примерно:

Диодите са за индикация.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия