Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby
Да попитам по-опитните и знаещи!?!
Vlado:
Колеги, във връзка с мои бъдещи намерения ме интересува как мога да сметна една сума пари през, например, 1952 г. каква й е стойността сега?
Давам и конкретен пример:
През втората половина на 1953 г. се прекъсва строителството на Черноморската жп линия. Проектът е бил на стойност 329 373 204 лв., от които са изпълнени 131 173 632 лв. Интересува ме тези стойности на какъв паричен еквивалент отговарят сега - през 2011 г.
Сещам се и за друг пример - често говорят за най-богатите хора на света и дават за пример някой цар, който по негово време притежавал еди колко си хиляди (милиони) в злато, което сега отговаряло на еди колко си милиона (милиарда) евро или долари. Нещо такова!
TheJackal:
Влади, погледни сайта на БНБ, мисля че бе 1:100. :)
На 10 май 1952 г. е въведена най-мащабната и скоростна парична реформа в България. Обмяната се извършва между 12 и 15 май. Курсът на лева е базиран на руската рубла: 1.70 лев = 1 рубла, а коефициентът на деноминация е 100:4. На 28 юли същата година е открит Българският монетен двор. С това сеченето на разменни и възпоменателни монети започва изцяло да се осъществява на територията на страната.
Трета обмяна на парите е въведена на 1 януари 1962 година. Съотношението е 10:1.
pach:
Ако иска да "обмени" пари от 1953 за сегашни - 2011 година трябва да го прави поне три пъти:
Цената от 1953 ,
трябва да се деноминира с курса от 1962 година,
Следващата деноминация е през 1999 година
и едва тогава ще получи сегашните пари.
Просто намери в мрежата (уикито май има) при какъв курс е ставала деноминацията и ...готоФооооо.
--- Цитат ---Деноминации в България
Деноминации в България са правени няколко пъти: през 1947, 1952, 1962 и 1999 година.
С обмяната през 1947 г. се изтеглят от обращение банкноти от емисии до 1943 г. Срещу старите банкноти и бонове физическите лица могат да получат най-много до 2 000 лв. в нови банкноти, което определя подчертано конфискационния характер на този акт...
На 10 май 1952 г. е въведена най-мащабната и скоростна парична реформа в България. Обмяната се извършва между 12 и 15 май. Курсът на лева е базиран на руската рубла: 1.70 лев = 1 рубла, а коефициентът на деноминация е 100:4. ...
Трета обмяна на парите е въведена на 1 януари 1962 година. Съотношението е 10:1.
На 5 юли 1999 година се извършва деноминация на българския лев, според закон, приет от 38 Народно събрание на 19 февруари същата година. Старите 1000 лева стават нов 1 лев. Българска народна банка пуска в обращение нови банкноти и монети: банкнотите са с номинална стойност 1, 2, 5, 10, 20 и 50 лева, а монетите – с 1, 2, 5, 10, 20 и 50 стотинки. Всички банкноти и монети от старата емисия се приемат без ограничения като законно платежно средство до края на 1999 г, а след 1 януари 2000 г. като платежно средство остава само новият лев....
--- Край на цитат ---
Тоест в цитата по-горе има и курса
1953 ------- 4000 лева =?
1962 - ----> 100/ 4
1999 ------> 1000/1
2011------- 4000 лв от 1953 = 0,16 лв.( :blush2:) Нещо се увъртолих с математиката ...или не ми се вярва...По концентрираните да смятат...
:lol: :lol: :lol:
Жоро:
Момчета, мисля че бързате да пишете без да четете. Според мен Владо се интересува на каква (абсолютна) стойност се равнява тогавашната сума.
Аз си мисля, че е колкото и сегашните пари.
Интересен и труден въпрос. За да получи адекватен отговор би трябвало да се знае покупателната способност, средната заплата и ред други икономически фактори, стига да не бъркам много... :scratch_ones_head:
Vlado:
Жоро е прав! Точно това ме интересува!
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия