Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby
Да попитам по-опитните и знаещи!?!
bdz43r:
Пантографите на нашите локомотиви серия 44/45 (46 200) са до 200 км/ч.
Пантографите на серия 42/43 са до 140 км/ч.
Разбира се, това са съвсем условни стойности и реалните зависят от качеството и вида на контактната мрежа и състоянието на пантографа. Има мероприятия по КМ, които могат да позволят и двойно по-голяма скорост със същите пантографи. От значение са всички елементи, дори формата на каретката има значение - леко извитите дават по-добри резултати при високи скорости.
Пантографите за високи скорости трябва да са много леки, с добре обресорена и максимално олекотена каретка и компенсация на въздушното течение - най-често малки крилца, които действат само в едната посока.
Best Ripper:
Да питам и за още един нерИализЪм... ;)
Тая година /все още 2011-та/ на два пъти пътувах с влака до Пловдив. Докато си зяпам насам-натам, ми направи впечатление следното нещо по трасето. В участъка между гара Искър и гара Елин Пелин /а може и до по-нагоре да е било/ релсовият път беше наставов, с бетонни траверси. Обаче в местата на снадките на линиите отдолу имаше ДВОЙНИ ДЪРВЕНИ траверси! Или казано иначе - плътно сложени една до друга две стандартни дървени траверси. Само на местата на снадките. Защо е правено така?
П.С. Може някой от често пътуващите по линията да щракне снимка...
CaLLlo:
Я и аз да попитам еднаж опитните и знаещите:
Защо не работи култовият за целия ТТ-ейски свят сайт
www.zeuke.nl
, където имаше едни ей такива красоти!?!:
Временно ли е спрян за ремонт, или е стопиран завинаги!?! ... или просто
е преместен на нов адрез?
Не че не съм го сейфнал целия, но много по-удобно ми беше да давам
линкове от него, вместо да качвам някъде си.
-----------------------------------------------------------------------
Информация на ухо: За общо 3 години досега ми е трябвал точно цели ... 2 пъти ...
bdz43r:
--- Цитат на: Best Ripper link=topic=312.msg69675#msg69675 date=1325344190 ---Обаче в местата на снадките на линиите отдолу имаше ДВОЙНИ ДЪРВЕНИ траверси!
--- Край на цитат ---
Наставът е слабо място, което понася големи натоварвания от ударите на колелата при преминаване. Теоретично е много по-благоприятно, когато отдолу е подпрян, защото иначе както релсите, така и наставовите връзки (двете планки, които свързват релсите) са подложени на ударни сили на огъване, които могат да ги счупят. Поставят се дървени траверси, защото са по-меки и поемат ударите добре, за разлика от бетонните.
У нас обаче действителността е по-различна - двойните траверси много рядко се подбиват качествено, а от ударите баластовото легло под тях сляга и накрая наставът остава във въздуха, а при преминаване пропада с няколко сантиметра, което е равносилно на дупка по шосето. В крайна сметка са налице всички недостатъци на висящия настав (без траверси отдолу), но в пъти по-големи.
Затова пък участъците с висящи настави нямат никакви такива проблеми, защото съседните им траверси се подбиват на общо основание.
Rizar:
Да питам как точно се закрепват релсите на макета... слага се баласт и се циментира или първо се слагат някакви малки пирончета, че на моите пиковски релси в краищата има малки дупки, та въпросът ми е закрепват ли се с пирончета релсите за самият макет?
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия