Здравей, Пламене!
Много ме радва как са подредени въпросите - ясно и с номера. Ще е по-лесно за отговор. Аз, естествено, ще ги разбъркам според ползваните от мен системи, но вярвам, че ще е разбираемо.
3.1. Започнах с аерографа на беларуския завод ЭТОН – здраво добиче, най-малка дюза 0,3 mm, в комплекта има още 0,4 и 0,8 mm. Без контрол на въздуха, само боята командваш. Някои вече се отрекоха от него като аерограф, но аз съм го запазил. Докога и защо – не знам.
3.2. Fengda BD-208. Този вече е с двойно действие и дюза 0,2 mm.
5.1. Компресор от хладилник МРАЗ (мисля 140). Един стабилен цилиндър, лежащ хоризонтално на две пружини (едностранно). Още работи...
5.2. Fengda AS-186S. С три литра ресивер, изключва на 4 bar, включва на 3, филтър, манометър, редуцир вентил... спирам с описанието.
6.1. Директно вързан към ЭТОН-а с един доста дълъг маркуч. Нямам идея какво е налягането при тази система и не ме интересува. Направил съм едно разклонение от маркуча към атмосферата и регулирам утечката през него, докато резултата ме удовлетвори. Първобитна работа!
6.2. Автоматиката си решава какво да прави. И аз налягане не гледам. Отделно пък, дебита се влияе от положението на спусъка. Краси го е написал точно – няма рецепта, реагираш и настройваш според нуждите и обстановката.
7.1. Няма как да знам.
7.2. Вероятно най-високото което позволява машинката. Да кажем 4 bar, щом изключва там, обаче не знам вентила на колко съм оставил.
1.1. Последно оставих 0,4 mm. Този инструмент е по-скоро нещо между аерограф и бояджийски пистолет. Става за големи площи, само да си подготвите правилно боята и да отворите широко прозореца. Малко съм го модифицирал да „пише‟ по-фино, но това си остава техника за мащабно боядисване. Да не разказвам какво прави с 0,8.
1.2. Избрах си модела с 0,2 и това вече е аерограф за моделизъм. При правилни настройки, можеш да рисуваш с него (прости и сложни камуфлажи), стига да ти е точна ръката. То и като му погледнеш името на английски, напълно си го оправдава. Ползвам го за всички дреболии. Последно – сигнала и локомотивните табели.
2. Ще ти обърна и разделя въпроса – ползвани бои и почистване на аерографите:
Алкидни (Enamel) бои за моделизъм от различни производители. Това е с което боядисвам. Пръскал съм и разни други лакове, с купен заедно с тях разредител, който отива и за миене след работа.
Последно залитнах към продуктите на Gunze, от онази смърдящата серия. Боите ме радват много, но със Surfacer-a има лека засечка - Fengda-та не го пропуска, освен ако не е силно разреден. Предполагам е заради малката дюза, а и тази химия съхне много бързо, та комбинацията се получава неприятна. През ЭТОН-а няма никакви ядове, само дето от две години не съм работил с него (а имам усещането, че и за песъкоструйка може да го ползвам).
Той Surfacer-a си е специфична смеска, някъде даже гледах аерограф нарочен за работа с него, обаче ми се губят детайли в момента и по-добре да не се отплесвам.
За акрилни бои мога да кажа само каквото съм чел, но ти питаш за опит, затова ще си мълча.
2.1. Търпи всякакви химии – в него няма нищо, което да се бои от каквито и да е разредители за боя. Изпитано е на коресилин, АМВ, етилов и изопропилов алкохол и каквото предлагат фирмите за моделни консумативи. Отделно Future/Pledge и Ajax за прозорци.
2.2. В случая ползвам само фирмени разредители. Много се изнежи тази техника и с всички уплътнения вътре, предпочитам да му наливам течности предназначени за работа с него. Което включва всички моделистко-бояджийски материали. Коресилина е промишлен разредител и не бих го сипал във Fengda-та. Иначе чисти повече от прекрасно, но принципно гледам да се въздържам от него, не само в аерографа.
4. Нямам такъв домашен любимец. То звучи като минибар – несериозно. Или истински бар или изобщо не ме занимавайте.

Та така! Надявам се, че е конкретно по въпросите и с възможно най-малко отклонения. Извинявай, ако съм се разпуснал, но думата „опит‟ ме предразположи.
И ще изразя малко несъгласие с теб. Въпроси 6 и 7, за мен са технически данни, които не са от първостепенна важност за резултата. Типа боя, гъстотата, разстоянието от което пръскаш, съотношението боя/въздух което регулираш, температурата на която работиш, целта която си си поставил (просто боядисваш или търсиш някакъв ефект), състоянието на повърхността която ще боядисваш, считам за по-съществени.
Всичкото това обаче, го няма като готварска рецепта и спада към придобития опит. Едно усещане за нещата, което се създава с активност по темата. Понеже споменаваш тайна, ще ти кажа, че за мен е само една – хващайте се на работа!
А ако споделиш каква е причината да задаваш тези въпроси, може да получиш по-практични насоки за, предполагам, бъдещи действия.