Главен форум | Main forum > Железопътен моделизъм | Railway modelling
Модели на товарни бг хладилни вагони
Tramway:
--- Цитат на: bdz43r link=topic=312.msg64228#msg64228 date=1313833816 ---Има и в момента триъгълник, ама е почти неизползваем.
--- Край на цитат ---
Какво значи почти? Може ли да обърнеш машина по него? Ако не може значи е неизползваем.
Tramway:
--- Цитат на: liro4605 link=topic=312.msg64551#msg64551 date=1314793845 ---http://bgphoto.net/photos/37794/o634502320446875000.JPG
Този дали и той е бил хладилен?
--- Край на цитат ---
Всъщност като разгледах по-подробно снимката и като извадих разни стари учебници по вагони установих, че туй вероятно е мно-о-ого стара конструкция хладилник. Удължения кош и двете малки люкчета горе в краищата му са като на чертежите в книгите. Може у нас да са са търкаляли такива вагони, но аз нямам спомени за тях. Ако питаш Лили Иванова, тя със сигурност ги помни още от доставката им.
Между другото на някои от нашите хладирници имаше знака на "Интерфриго":
http://www.railalbum.co.uk/railway-wagons/ferry/italy-interfrigo-van-1.htm
Спомням си, че жена ми питаше какво е Интерфриго, и аз й обясних, че туй е международен съюз на фригидните жени и веднага мога да й извадя членска карта.
pach:
За интерфриго и аз си ги спомням, даже имам два с немските означения на DR.
Но тогава бях малък и помня само надписа Интерфриго, но не и какви са били по администрация (то тогава и не знаех какво е това де...)
В тази връзка - наши, с означения на БДЖ, интерфриго имали ли сме (от типа който показах на снимката)?
Tramway:
Ние членувахме (може и още да членуваме) в Интерфриго, и както писах, имаше вагони на БДЖ с надписи Интерфриго. От двуосните хладилници имахме два модела - италиански, почти като на снимките, и български, по-различни. И от двата типа имаше изрисувани с Интерфриго. Тъй че ако искаш можеш спокойно да обършеш немските маркировки на твоите и да ги шаблонираш по нашенски. Мисля че ще ти е по-лесно отколкото изцяло да боядисваш вагони и да печаташ всичко наново.
pach:
Прав си, ама ако трябва да правя надписите БДЖ,
то тогава ще е хубаво и поне номера на вагона (ако са пет различни - още по-добре)
и домуването да са на български и по българските означения.
За останалото като ревизионната дата и т.н. бих ги оставил,
щото нямам нужните сведения. То ако има сведения, бих ги направил изцяло български,
а ако си бях купил петте бели, може би щях за се разтършувам за повече експлотационни подробностти и т.н. за тези вагони.
Иначе не виждам смисъл, да изтрия само DR и да напиша БДЖ - някак си не е същото.(може би защото ще знам че не е истинско)
Предпочитам ако ще си правя (както и правя) български подвижен състав, да знам малко повече за историята му на експлоатация и т.н. Подобно на изнамирането на сведенията за спалния вагон на БДЖ в ТТ.
;D
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия