Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby

Ако сега започвате макета от нулата, какво бихте променили по него?

(1/3) > >>

Сaprycorn:
Отварям тази тема с въпрос към тези колеги, които вече имат оформен макет. Нарочно не използвам израза "завършен макет". Днес зададох такъв въпрос на Бате Гойко, и той бе така любезен да отговори. Ще помоля тези, които решат да пишат в тази тема да бъдат откровени в отговорите си.

Може би трябва аз първи да дам отговор за това какво бих променил на моя макет. На първо място бих сменил радиyсите на кривите с още по-големи, например 800 мм, бих се лишил от английските стрелки и бих ползвал единствено тези от типа SCHNELLZUG. Бих направил електрическата инсталация  по съвсем друг начин, нямащ нищо общо със сегашната. Нямаше да ползвам тревата на Пико, а и фототапета щях да залепя и разпределя по друг начин. Коловозното развитие в гарата щеше да е друго.

Но не бих променил основната тема-равнинен макет с градска гара, локомотивно депо с обръщател и вагонно депо.

Ivo Nedkov:
Това е един наистина добър въпрос, който заслужава и добър отговор!
Миналата година разглеждах, четох в форума и събирах идеи за моя макет.
Тогава си нямах и представа от макетиране. Учих се в движение.
Затова реших макета да е равнинен, на едно ниво е и релсовия път.
Готовия макет отговаря на очакванията ми и съм доволен от резултата!!!

Сега, година по-късно натрупах опит и знам колко време отнема работата по макета.
Ако реша да правя друг макет - бих го направил по разчупен и не толкова равнинен.
Бих сложил върху основата 10 см дебел лист от стиропор (стиродур).
Той ще бъде добра шумоизолация и ще ми позволи да оформя
по интересен релеф с реки, дерета, мостове, хълмчета.

Adrian:
Понеже съм имал 3 макета досега и ми предстои да направя 4-ти ,
знам какво ще променя в него :

- задължително 3D  !!!! - няма нищо общо с реалността макет в 2D
- БЕЗ етажи !
- БЕЗ английски стрелки
- и много малко 2-пътни участъци
- радиуси над 1000 по възможност
- без централна гара - само спирки

Vlado:
Ако сега започна нов проект, задължително бих го направил Фремо. Бих взел идея за гара от истинска такава и съответно да я пресъздам 1:1 на макета, а също и междугаровите участъци. После не бих допуснал в него малки радиуси, също бих ползвал релсов материал само на една фирма. Бих предвидил и река, а също и повече изкуствени съоръжения като водостоци, малки мостове, подпорни стени и пр. Нещо такова! :)

KRAKOMOBILA:
Въпрос към Адри и Сaprycorn. Какво им е на английските стрелки ?

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия