Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby
Темата на liro
pach:
http://map.schweizmobil.ch/
:hi:
liro4605:
Прелезна камбана на ръчен прелез от времето на парата.Невярвах че все още има останали такива.Последната която бях виждал беше на прелеза на гара Сливница,но при пресъоръжаването му с ел.бариери същата изчезна.Камбаната има чукче което посредством лостова система прескача гърбички на нарочно сложен диск.Същия този диск се върти при спускане или вдигане на бариерната греда.На тази само успях да прочета че пише на немски(вероятно е още от откриването на линията)Вида им е няколко,но най-вече се различават по формата на "шапката" или по начина на задействане.На някой вместо допълнителен диск с гърбици "кобилицата"отскача от звената на синджира.
Такава камбана има в чакалнята на гара София до теснолинейния парен локомотив.На същата е написано че служи за съвсем други цели в което аз лично се съмнявам.
pach:
Опаааа, това че е немско производство ми дава коствена информация освен за външния вид, така и звука който издава.
На немска лесно ще намерим чертежите, а звука ще е още по-лесно...даже май имам такъв някъде записан.
Колкото до тази в чакалнята на гара София - може би са имали съображения от типа, че едно време (І/ІІ БГ-епохи)
на гарите по този начин са съобщавали за потеглянето на влака - спомни си филма "По записките на българските въстания",
там така беше озвучено.
И като стана въпрос за филми - в неделя по БНТ-свят бях принуден да изгледам една кримка от соц.време
само защото в първети десет минути "се разминах са БДЖ-04" в кадър. За съжаление достатъчно едър план,
но снимано на "фарове" - пристигаше нощен влак. Звука не е оригиналния. Във филма има още кадри с "участиети" на БДЖ,
защото действието се развиваше след слизането на жертвата от влака.
Филма е от поредицата "Произшествия в сляпата улица", като този епизод се казваше "Прилепите летят нощем".
челно/бял филм заснет у нас през 1967 година.
Ясен може да го добави към списъка си с боългарски филми с "участие" на БДЖ!!!
http://www.youtube.com/watch?v=OoHzEqKuKwY
liro4605:
Гаровите камбани са съвсем друг тип и се задействат по съвсем различен начин.Броя на самите камбани зависи от броя на направленията,а на тез в междугарията по кантоните камбаната е само една.Звука им може да се чуе и във филма "Бай Ганьо из Европа"-не съм много сигурен за заглавието.
pach:
Това е ясно...аз казвам защо така са писали в часалнята на централна гара.
Горе качих филма , на 33тата минута е БДЖ-04.23
Преди това има доста кадри от София по улиците - москвичи и трамвайте Космонавт - в началото на филма, и пътуване в пътнически вагони с квадратните рамки на джамовете (може би именно "дряновките") и т.н.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия