Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby

За теснолинейката Септември-Добринище

(1/44) > >>

mill:
Приятели,този уикенд 26.11.-28.11.2010г. се оказа незабравим за мен и моето семейство.Осъществихме една наша мечта ,а именно -пътуване с теснолинейката по единствения запазен такъв път в България :гр.Семтември-гр.Добринище-гр.Семтември.Бих го нарекъл ,пътешествие.Изживяването и вълнението които изпитах са само част от удоволствието да се пътува с това влакче.Ще се постарая  с малко думи и много снимки,хронологично да Ви направя съпричастни към видяното от мен.В началото искам да Ви кажа ,че ще видите много красиви снимки на различните гари,но и доста които навяват тъга,че в тази наша държава /имам впредвид тези които рушат и чупят/ никога няма да се научат да пазим направеното от човека за човека.В късна есен е невероятно красиво по целия маршрут през гори и чукари,а само мога да си представя какво е напролет или когато завали сняг.Кондукторката на влак 16104,леля Вили  сподели: "34 години пътувам по тази линия и всяка зима е страшно красиво.Вали сняг,тъмнина,а локомотива осветява пред влака и имаш чувството,че си в тунел от сняг.А във  влакчето ,топло ,мохабет с различни хора...." Прав е Светлин като казва -там е друга България.Няма как да не  станеш приятел с цялата бригада на влака.Спира влака примерно на гара Велинград и началник влака съобщава-Има време за едно кафе. Или на г.Якoруда-Спокойно,изпушете си цигарите...и тогава ще тръгнем.
За първи път откакто имам фотоапарат ми изписа - memory card FULL-2 gb :yes:Някои от снимките може да не са на фокус,но почти през цялото време снимах на отворена врата  с една ръка,а с другата се държах :)
И така всичко започна от централна гара Пловдив с пристигането на експрес "Диана" ,с 10мин.закъснение / по нататък ще разберете защо споменавам това/ ,с който ще пътуваме до гр.Септември:
   

На гара Пазарджик трябваше да изчакаме експрес "Сл.Бряг" за Бургас ,който се движеше с 60мин.закъснение,съответно и "Диана" закъсня с 50мин.


Леко изнервен,че изпускаме влака за Добринище,пуша нервно на перона,когато ни успокоиха,че и 1,30ч.да закъснеем,теснолинейката ще чака :yes:.От 08.10ч. та  в 9.30ч.пристигаме в гр.Септември.С марш на скок ;D минаваме през подлеза и се озоваваме пред едно симпатично малко влакче,обвито цялото в пара ,което чака спокойно своите пътници:


А вътре -топло,уютно и чисто.Сигурно забелязахте,че прозорците са ПВЦ и шума е значително по-слаб от преди .Отварят се само на 1/3 от възможното и знаете ли колко малко ,почти никакви боклуци и бутилки има около линията,както ще видите.


Първа спирка : т.н. Пампорово/обикновен прелез/,не разбрах защо я наричат така .Наблизо има село и може би затова спира влака:


Влака влиза в гара Варвара.Този симпатичен шишко  ;D гледа лошо,защото като мине влака през поста му,той вдига едната бариера,след което препуска около 600-800 метра ,за да спусне бариерата от другата страна на гарата.Това всъщност е престоя на влака на г.Варвара ;D


Гара Варвара:


Багажния фургон от новата 2011г. го премахват :nono:.Той е само един за деня, в състава на влак 16103,който тръгва в 09.00ч от Семтември и на влак 16106 на 15.00ч.от Добринище.И малкото приходи от колетни пратки ги отнемат от теснолинейката  :angry:

Заминаваме от г.Варвара:


Влака поема по дефилето :good:
Хората по подръжката поздравяваха влака :give_rose: .На това място е сп.Марко Николов.Няма постройка,но имам някакви спомени,че оттук тръгват пешеходни туристически маршрути  и затова влакчето спира.

Следваща  спирка -ЦепинаПродължаваме нагоре :yes:

Всички гледат влака ;D

Служебна спирка:

Преди гара Долене:

Пристигаме на г.Долене:

Кратък престой и влака е изпратен от началник гара:

И се започна едно "катерене" ;D

Същото място ,погледнато отсреща .Естествено това го снимах на връщане. :good:

От следващите снимки,може да добиете бегла представа за каква денивелация става въпрос :blink::

Линията се вижда пред постройката с продълговатия червен покрив.Снимам от около 2км ,в движение от влака:

На гара Костандово -среща м/у 16103 и 16102 от Добринище -06.40ч. към Семтември


Всеки по пътя си  ;D

Пристигаме на гара Велинград
Водонапорна  кула -гара Велинград

Заминаваме към сп.Велинград -юг


сп.Велинград-юг:
Останките на спирка Острец:


Продължаваме към гара Цветино:Гара Цветино:


Спирка Св.Петка:През тунели и гори пътуваме към гара Аврамово:
Спирка Пашово,влака не спира...гори тилилейски :yes:


Вижда се на следващите снимки,как се изкачва влака:Гара Аврамово,най-високата жп.станция на Балканския полуостров.Тук трябваше да срещнем влак 16104,на 09,45ч.от Добринище ,но локомотива беше аварирал  на г.Якоруда :sorry:Довиждане Аврамово :)

Спирка Смолево:


Времето навън стана само за пътуване :yes:

Завоя преди спирка Черна Места:

И самата спирка:Пристигаме на гара Якоруда,където авариралата машинка на 16104 очаква помощ от Септември.Повредата е ниско налягане на маслото:
Снимките на гарата ги правих на връщане,но за да спазим хронологията ги слагам сега :good:Спирка Юруково:Спирка Дагоново:

Да изпратим влака


Гара Белица:
Спирка Генерал Ковачев:Спирка Гулиина баня:
Гара Разлог.На снимката има час ,защото закъснението от 45мин. вече е наваксано.Какъв влак,а?Върви по точно от експресите :good:
Влак 16103 пристига на гара Банско:Зареждане с вода:


Гара Банско на фона на Пирин планина:Влака е готов да отпътува за Добринище


Спирка Св.Георги ,или може би църква


Едно изпълнено с емоции и вълнение пътуване приключва точно по разписание на крайна гара Добринище :hi:


Тръгвайки към хотела чувам познат звук ,обръщам се и виждам локомотивчето да прави маневра за да поеме по обратния път в 15.00ч. като влак 16106


Вместо епилог :
Последния редовен товарен влак е пристигнал на гара Банско преди 4 години.Последния редовен парен локомотив се е движил по тази линия през 1963 година на XXв./по информация на служители от г.Банско/

Апел към властимащите и тези от които зависи съществуването на тази линия:
Господа,не закривайте и не позволявайте да загубим едно национално богатство.Тази линия може да носи много приходи ако има малко повече реклама .
Пример : На връщане 28.11.2010г. забелязах два автомобила с гръцка регистрация които се движиха и изчакваха влака от Велинград почти до Варвара.като през цялото време снимаха с камера :yes:

За Вас снимките направи Димитър Милинич/muncho/ .Надявам се да Ви харесат! Очаквайте още снимки и видео по другите раздели,скоро :hi:

pavel75:
Мерси за фото разказа. Все едно и аз бях там.  :hi:

pach:
Блазе ти...предполагам и домочадието вече пита "Кога пак ще го направим?"
 ;D ;D ;D
(а ние най-много за маса да се организираме...)

Благодаря ти за репортажа.
Апела го подкрепям напълно!!!
 :hi: :hi: :hi: :hi:

zazo:
Мите, браво и голямо благодаря.  :good:

ritchie:
Митьо,  този  маршут  аз  съм  го  правил  на  23  септември  т.г.

Многото  съборетени  по  жп  трасето  правят  неприятно 
впечатление  и  само  загрозяват  пейзажа  на  иначе  прекрасната
природа.  Гледам,  че  ти  си  си  играл  да  ги  нащракаш  всичките,
като  че  ли  са  някъква  "забележителност",  но  по-скоро  навяват
тъжни  мисли  за  една  отминала  епоха ! 

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия