Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby
Нещо интересно в нета
pach:
Микси ти го знаеш, но за другите ще го кажа и тук.
Скарм-а е перфектна и наистина интуитивна програма.
Вярно, че не съм зареждал най-новата и версия,
но тя е такава от самото си начало.
Имам опит с различни версии на още четири/пет "професионални"
програми за нашето хоби и мога да направя сравнителен анализ.
За това твърдя, че горе цитирания Бесен Дрисък
( явно всеки форум са има по един такъв)
пък бил той и от англоезичен форум просто е твърде
влюбен в себе си ( щом не му било ясно защо цял свят
не говори английски!!!) и всъщност няма никакъв опит
в работата с програми за проектиране в жп.моделизма.
Не съм сигурен дали и с Анирайл има някакъв опит,
щом задава въпрос на кого му е потрябвало 3Д визуализация.
Знаех, че англичаните са консервативни ( все още си тачат моделите от ТриАнг) , ама тоя бих казал,че ги бие по точки и
вероятно, всеобще не може да си обясни, не само как света не
говори английски, но и защо от други народи могат и проектират
по-добри програми.
Типична арогантност която им" яде главите на някои" в съвременния бързо променящ се свят.
Mixy:
Мерси pach, но все пак бих искал да поясня. В случая не става въпрос толкова за мен или моята програма, а за това, че няма такова нещо като "форумна идилия", пък било то и в чужд форум, където всички се обичат и уважават и дори на мравката правят път. Чужденците не са много по-различни от нас. И на мен, както и на Old Boris, ми се иска всичко във форума да е коректно, добронамерено, полезно и позитивно и да можем да се разбираме без да се дразним или заяждаме, но това просто не е възможно. Нито тук, нито в който и да било друг форум. На някои места правилата са по-либерални, другаде пък са по-строги, а тук се стараем да държим "златната среда". Дали и доколко ни се получава е отделен въпрос.
И понеже по-горе цитирах SCARM, а поводът беше за това доколко са коректни хората "отатък", ще споделя и следното: главната причина да превърна програмата в частично платен продукт е, че всичките ми релсови библиотеки, които сам съм създал и тествал след стотици часове търсене на информация, мерене, ровене в каталози, сравняване и т.н., бяха безогледно откраднати и използвани в друг проект, от един холандец, който след като го заплаших със съд заради кражба на интелектуална собственост, се съгласи да си плати лиценз за ползването на готово на моя труд.
Това, че някой живее по на запад или дори в страната на неограничените възможности, далеч не го прави по-добър от който и да е тук. И не само аз съм се опарил - почти всеки е имал вземане-даване с некоректни търговци в интернет, а повечето тук пазаруваме от Германия.
P.S. Би трябвало да следя и да коригирам offtopic-а, а ето че и аз самият генерирах доста такъв. Явно администраторите също не сме идеални, а и на някои може би вече им е време за пенсия :)
pach:
Както казах - всеки форум си има Бесен Дрисък.
Не е офтоп - коментираме " нещо интересно в него",
и по-конкретно постнатото от Олд Борис, което за нас тук
си е интересно от него.
Холандеца може би е решил, че като сме по на изток от него,
може да приложи старата колониалната политика - да се
възползва от направеното от друг. Само че именно бившите колониални държави сега държат най-много на авторските права
и при тях е станало строго по този въпрос. Както се казва " сами го искахте!"
Но пък и тъмната мрежа не е само мит така че..
Радвам се , че все пак успешно си защитил труда си!!!
&bgflag &bgflag &bgflag
... при това без английският да ти е роден език :lol:
mitko0888:
Mixy, лекичка закачка: според мен холандецът нищо не ти е откраднал. Ти си му го предоставил по своя воля и желание, във вид в който ти си преценил ... нещо open му казвате сега.
Mixy:
Фактът, че холандецът се съгласи да си плати, вместо да се съдим е достатъчен сам по себе си. Вероятно е преценил, че холандският съд ще изтълкува казуса в моя полза. SCARM беше (и все още отчасти е) free, но правата върху програмата винаги са били запазени и съм ги предоставял на желаещите (напр. Atlas) само срешу съответното заплащане. Open не винаги значи Free, както и Free не е задължително да е Open. Дали съм успял или съм се провалил в това начинание, само бъдещето ще покаже... :yes:
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия