Автор Тема: Фотография  (Прочетена 115958 пъти)

CaLLlo

• Trade Count: (13)
  • Hero Member
  • Публикации: 2604
  • Рейтинг: 202
  • Dampf Ep.1&2 bis ÜK
Re:Фотография
« Отговор #120 -: 10 Юни 2011, 22:23:18 »
Цитат на: G_GROZ link=topic=2919.msg61405#msg61405 date=1307688189
   ...
Мога да осигуря всички споменати и неспоменати апарати и обективи. Включително и Хаселблада показан от Пламен. Всеки ще има възможност да снима, да получи съвети и най-важното да сравни тениката която има с всички останали. Чакам да се организирате.

Въобще не се колебайте, това е безценна приятелска услуга, която много малко магазини ще ви предложат и то частично! Едно е да гледаш скъпия модел във витрина и съвсем друго е да го вземеш в ръце, да си го премериш и да пощракаш. Бъдете сигурни, че така много бързо и лесно ще изберете вашия модел!
Най-страшното не е да си купиш не много сполучлив модел, а да купиш добър модел, но после да не можеш да правиш добри снимки с него!

zazo

• КЖМ - България
  • Trade Count: (0)
  • Hero Member
  • Публикации: 2049
  • Рейтинг: 263
« Отговор #121 -: 10 Юни 2011, 23:32:04 »
 :)

zazo

• КЖМ - България
  • Hero Member
  • Публикации: 2049
  • Рейтинг: 263
« Отговор #122 -: 10 Юни 2011, 23:46:11 »
Накратко, моя съвет към хората, които не искат да се задълбочават, а просто да натискат копчето е да определят колко пари са сколнни да похарчат да отидат в един магазин с що годе богат избор (по възможност за фото техника, а не техномаркетопилис) и да пощракат с поне 4-5 различни апарата. Избора ще дойде от само себе си. Малко предварителна подготовка с четене няма да навреди.

Пред начинаещите с интерес към фотографията има два пътя.

1. "Летящ старт" - директно купуване на сравнително скъп полупрофесионален/аматьорски огледално рефлексен апарат. Тук има опасност поради липса на опит избора на система да се окаже неудачен и едни пари да бъдат хвърлени на вятъра. Под система се има предвид цялостната гама от тела, обективи и аксесоари на даден производтел, а всеки от тях си има особености и специфики. Когато човек натрупа известно количество неща, промяната е трудна и скъпа. Плюса е, че се избягва купуването на по-евтина но незадоволителна техника, която много бързо "омалява".

2. Купува се по-евтин, сравнително прост, но задължително с ръчни настройки апарат, които се ползва за учене, тестове и опити. Хората със сериозен интерес бързо ще разберат ограниченията и недостатъците, но ще са овледели основните принципи, без да им се налага да мислят за допълнителни обективи, светкавици и т.н. с апарат, който ще се побира в джоба им, но рано или късно ще бъде крайно недостатъчен и неудовлетворителен.

През живота си съм снимал/имал следните фотоапарати точно в тази последователност.

Мога да кажа, че всички основни неща за фотографията ги научих с първия, а усъвършенствах с третия апарат. Практиката беше и първия ми "истински" апарат. Зенита беше в мен за кратко, а с него нещо хич не се разбрахме. Хубавото беше, че обективите за единия ставаха и за другия. Филмовата Минолата беше прекрасен апарат, но за съжаление беше в мен прекалено късно и за кратко. Средноформатния Киев ми отвори очите за съвсем друго измерение във фотографията. Предпоследния апарат ми беше първия цифров и една от най-неудачните ми и безмислени покупки. С Пентакса снимам в момента и определено не ме удовлетворяванапълно, но е най-доброто, което мога да си позволя. Това кратко прегледче, не е за да се хваля, а само за да покажа, че пълно щастие няма и всичко е един непрестанен процес.

G_GROZ

• Гост
« Отговор #123 -: 11 Юни 2011, 07:02:38 »
С удоволствие ще направя една среща, на която ще разискваме всички фототеми. Търново е добър вариант, но един или два часа няма да стигнат само да изброим фирмите производители и видовете обективи. Все пак, не е въпроса да се щрака с разни апарати, а да се научи нещо и всеки сам да избере мястото си във фотографията. Може би един отделен фотосеминар е добрият избор. Не забравяйте, че темата за светлината е най-важното. А това се разбира най-малко от любителите. Ето още един ден за теория, практика и трупане на опит. Обещавам да помисля и да предложа някаква програма. 

XRISTO

• Trade Count: (18)
  • Hero Member
  • Публикации: 2447
  • Рейтинг: 12
  • НО - III-IV епоха,DB и DR Ловеч
« Отговор #124 -: 11 Юни 2011, 11:45:57 »
Идеята за подобен "курс" на националната среща е по - удачна. :good:
Ако решите да правите подобен курс в София, половината от интересуващите се (включително и аз) няма да присъстват.  :yes:

Der Hetzer

• Trade Count: (59)
  • Hero Member
  • Публикации: 1526
  • Рейтинг: 148
« Отговор #125 -: 11 Юни 2011, 12:43:57 »
Това ми беше първия, ама най-първия апарат, който имах.

Готиното беше, че с един филм правеше двойно повече снимки, с него съм снимал дори самият Франц Бекенбауер, освен това тия скорости и бленди дето се въртяха на обектива бяха абсолютно символични, както и да го завъртиш - снимките си ставаха, с други думи - братушките без да искат бяха направили пълен автоматик.

След това отнякъде ми подариха (за щастие не съм дал пари) най-известния апарат у нас

Ставаше само за хладно оръжие и беше абсолютното доказателство за сделано изделие... в по-късни времена заедно с един радиотранзистор "Селена" се доказаха като най-резистентните изделия при многобройните проби на първият ми самурайски меч (то и той беше от същия клас ментета)

Това обаче не може да се каже за неговият побратим

Тъкмо бяхме гледали филма "Кинг-Конг", където един пич с брада от главните герои притежаваше невиждан от нас "Никон", който имаше моторче за пренавиване на филма и правеше по 8 ли там, колко ли снимки в секунда. Веднага разкрихме че механиката на Смена Символ позволява като държиш копчето за снимане отгоре постоянно натиснато, да превърташ с палеца ръчката за пренавиване на филма бързо, нещо което другите апарати като Смена 8м, Вилия и Байрета не можеха... Та за нас това си беше почти като Никона от Кинг Конг, много бяхме доволни  :haha:

Един приятел (и до днес най-добрия ми приятел) беше споменал веднъж че една от семейните им ценности е цитирам дословно "Професионален апарат Вилия", който изглеждаше точно така:

:haha: :haha: :haha:

И той беше пълно дърво, но тогава за да опровергая недалновидната покупка на неговите родители, които му даваха семейната Вилия да снима с нея, както и да докажа че за същите пари (тогава струваше 30 лева) може да се купи нещо по-добро си взех този звяр:

Известно време бях най-големия гъзар сред скромната ни компания, докато един друг не откри огледално рефлексните апарати, сдобивайки се със Зенит Е, който въпреки че изглеждаше като истински апарат, имаше смехотворно- комичен вид на обектива

Това беше първия апарат, който държахме в ръце и на който обектива му се развинтваше, карахме "гордия" собственик да развинти обектива, след което настъпваше бурен смях и сочене на обектива с пръст  :haha: :haha: :haha: - други думи пълна проява на неуважение към съветската дизайнерско-инжинерна мисъл  :lol:

Откривайки магията на огледално-рефлексните апарати веднага започнах да си мечтая за Практика (Канон, Никон, Олимпус и Минолта виждахме само на картинки и дори не смеехме да си мечтаеме за тях), но с Практика така и не се сдобих, но за сметка на това се сдобих с това чудо:

което си изглеждаше направо като "истинските" фотоапарати, въпреки че калъфката му беше доста грязна, но пък за сметка на това се отделяше на 2 равни части и позволяваше да си го носиш на врата, даже после се сдобих и с фирмена каишка, на която по цялото протежение пишеше "Зенит Зенит Зенит..." и имаше и капачка на обектива - направо си станах истински келеш-професионалист  :dirol:

В по-късни времена брат ми ми даде:

който после и дума не искаше да става да му го връщам обратно, та с него съм правил само пиянски снимки.

Вече на дърти години бяха настъпили времената на цифровите апарати и един ден през тогавашната ми работа мина един приятел, който тъкмо си беше закупил цифров Самсунг 2 мегапиксела... ударихме се 2 снимки, които той после ми изпрати чрез електрическо писмо по интернет... бях силно впечатлен от двата мегапиксела - снимките бяха големи колкото целия екран и даже си личеше че не се бях бръснал предишния ден... така че когато настъпи времето да си купя и аз цифров апарат - 5 мегапиксела ми прозвучаха като чудо-невиждано, влязох в един магазин, не ми дремеше особено какво точно ще си взема, бях на принципа "Важното е да снима" и воден от спомените от детските ми мечти за "Практика" - направо посочих този:

Леко дръвце е, но за близо 5 години не е мръднал и мисля/надявам се още дълго време да го ползвам, пък някой ден може и да си купя истински, ама съвсем истински апарат  :yes:
« Последна редакция: 11 Юни 2011, 12:46:24 от Der Hetzer »

widowmaker

• Гост
« Отговор #126 -: 12 Юни 2011, 14:00:47 »
И аз като други хора с по-малка първа цифра от егн-то започнах със Смена 8М.
След това получих като наследство Beirette (като тая по горе от поста на Zazo)
Минах за кратко през Зенит TTL, който беше с вътрешно кадрово измерване (като истински апарат, ама само до там),
после Практика LTL-3, Minolta X-700, Pentacon 6 които бяха за "временно ползване", че бяха клубни машини.
Все още си държа аналоговата Minolta Dynax 7, а когато нещата с цифровизацията понапреднаха, останах верен на A-mount-a и си купих А200.
Така пълноформатните ми Minolta AF обективи освен, че останаха използваеми,
(благодарение на стабилизацията, вградена в тялото за сензора, а не на оптическата система) ами са си и съвсем пълноценни.
При Никон и Канон ако ползваш стара оптика се прощаваш с тая екстра и при малки скорости на затвора ползването на статив е задължително.
(Това е единствената причина да нямам Канон или Никон).
Живот и здраве, като извадят достатъчно добър фул фрейм машина с A-mount (визирам по-безшумен сензор, за да цъкам и астрофото) ще се ъпгрейдвам.
« Последна редакция: 12 Юни 2011, 14:03:10 от widowmaker »

pach

• Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • Публикации: 12377
  • Рейтинг: 1338
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
« Отговор #127 -: 13 Юни 2011, 08:40:55 »
Мдааа, пътят ни кажи речи е бил един и същи...само дето моя път спря някъде
 на  третата бройка от "Zenit Е", който отгоре на всичкото беше с обърнати гривни за фокуса и блендата.
Всъшност първият апарат ми бе една немска "Лайка" от войната (спомен от дядо ми).
преминах последователно през "Зенит С" - смешният обектив на Хетцера е от него модел всъщност,
следваше едно "залитане" към широкоформатните ленти - "Любитель-2",
 и последващо завръщане към руския аналог на "Канон", "Zenit-TTL",
(не е вярно че Зенит е съветска конструкция - всичко бе копирано В НАЧАЛОТО от Канон,
по заповед на ...товарищь Сталин, но това е друга история - за Терасата  :drinks:).

Е не, че из фотолабораторийте у дома и в социалистическия завод (първата ми работа),
 не се търкаляха няколко "Смяна" и първите ми (лентови) камери - "Кварц Super 2x8" и една 16 милиметрова,
дето да ме убиете името съм забравил, но при всички положения те ми дадоха началната подготовка,
с ръчните настройки, подбиране на високочувствителни филми
или обратното -  слабочувствителни но ситнозърнести ленти, допълнителни прожектори,
светкавици и специални триноги за тази техника.

И какво от това?

С навлизането на цифровата техника, преминах на един 3 мегапикселов "Полароид",
купен покрай ъпгрейда на домашния компютър. Този апарат ме разглези дотам, че почти не знам,
вече дори как да го изхвърля. А той определено вече е за боклука, дори след ремонт на блендата му.
ПРоблема е, че сега ползвам видеокамера "Панасоник", но тя ме върна със снимките в първобитната ера.
Вярно че видоеклиповете са страхотни, но на мен ми трябват и снимки...

Искам да си купя някакъв апарат, който явно непременно ще е и с ръчни настройки,
с тайната надежда, че това е като карането на колело - никога не се забравя.
Но сега съм шашнат както от богатия избор както на сапунерки (които все повече губят по точки),
така и на огледално рефлексните (цената вече ще е по-висока) , като по качествена техника.
Вашите съвети ме карат да мисля, че всеки сам си избира пътя (най-малкото за да се псува сам),
и всеки си има свой вкус.

С нетърпение очаквам примерната програма, на Гроздан за Търново.
Гроздане, на Търновската конференция наистина е най-подходящо именно
 защото ще се съберат хора от всички крайща на България, пък и тази година
 Конференията ще е четири дена именно за да има такива и подобни курсове.
От теб се иска да е със средна продължителност, тоест не само да маркира проблемите,
 но и да не се задълбочава до професионални нива.

За сега ще ви чета тук съветите и като се отделят нужните средства, ще ме консултирате на живо,
при покупката на нов цифров огледално-рефлексен фотоапарат от среден клас...пък аз ще ви почерпя.

А дотогава . ще взимам от тук от там, фотоапарати за по-качествени снимки
 ...така пък може де направя своя нови избор.
« Последна редакция: 13 Юни 2011, 08:43:32 от pach »

IKAR

• Trade Count: (2)
  • Hero Member
  • Публикации: 950
  • Рейтинг: 265
  • HO DB,SBB III,IV, HOm Rhatische Bahn V София
« Отговор #128 -: 13 Юни 2011, 10:07:37 »
Като стана въпрос за Полароид, интересно е каква е нагласата относно вече може би изчезналите автоматични фотоапарати, при които се поставя касета с хартия и снимката излиза веднагически. Преди 10-тина години все още се мяркаха от тях, бяха страшно евтини, но три касети струваха почти колкото самия фотоапарат, което автоматично водеше до  "дявол на магаре".

Best Ripper

• Trade Count: (17)
  • Hero Member
  • Публикации: 3377
  • Рейтинг: 551
  • Освободил се от форуми...
« Отговор #129 -: 13 Юни 2011, 10:43:08 »
Преди 30-тина години една "моментална" снимка с Полароид излизаше един или два долара бройката... Предвид че фирмата е американска и В НА предвид световната логика, тенденции и инфлация, вероятно сега стойността на такава снимка е "актуализирана" на поне пет долара...  :dance1:

CaLLlo

• Trade Count: (13)
  • Hero Member
  • Публикации: 2604
  • Рейтинг: 202
  • Dampf Ep.1&2 bis ÜK
« Отговор #130 -: 13 Юни 2011, 11:13:15 »
Има още едно голямо предимство на тоя начин на снимане - от кадър  ->  една снимка, за втория човек на снимката ще трябва ново заснемане, верно, вече може да са мръднали малко ... а за 22-я ... ..

niki

• Гост
« Отговор #131 -: 13 Юни 2011, 12:08:01 »
 С чисто,как да кажа, научно-сравнителна цел питам. Правили ли сте при еднакви условия, осветление, асове, скорост и тн, снимки с различни апарати.? Питам защото при така проведения ,,експеримент,,, после качвайки на компа, освен другите разлики, имаше  и разминаване / не малко/ между посочените мегапиксели ./ в тиф, формат разбира се/

widowmaker

• Гост
« Отговор #132 -: 13 Юни 2011, 12:44:54 »
Те тука се изказа неподготвен.
Какво значение има формата/компресията? Компресиране не значи рисайзване.
В какъвто и формат да си, картинката има дименсии.
Моят апарат вади картинка 3872х2592 пиксела (3:2).
Като умножиш, се получават 10 мп, толкова, колкото го дават.
За всеки апарат е така и е написано (каква е резолюцията) във инструкцията/ревюто му.

niki

• Гост
« Отговор #133 -: 13 Юни 2011, 13:38:43 »
Така , и по скоро неточно обясних. Примерно, това , което  даде като пример е ок, но в случая снимахме с един канон и фуджи, и гледайки  фуджито, при посочени 8 мегапиксела/ това беше преди 4 години/ мегапикселите бяха 6, 5.

widowmaker

• Гост
« Отговор #134 -: 13 Юни 2011, 16:38:01 »
Е, то най лесно се проверява това.
Правиш една снимка и като я отвориш, се вижда какви са дименсиите.
На по скъпите апарати никой не си прави такива експерименти да "надписва" пиксели в случая.
При малките апарати може и да го правят, ама то там какво ли е наред?
Крива оптика, само автоматичен режим на снимане
(пробвай се да вдигнеш скорост, пък да отвориш бленда или обратно - нема начин)
В повечето случаи няма възможност да снимаш в друг формат освен 2-3 различни размера и компресии jpg.
За сензора го коментирахме вече, там положението бива до 200 иса, ама при 400 вече са нужни чистачки от рейс.
Та да се върнем на темата от по-горе. Не си купувайте сапунерки, за да се учите да снимате, няма как да стане!
Най добре е да се търси на старо камера с по-сериозна оптика.
Гледах в ибей нелоши камери s 2/3" сензори по 60-70 евра. Като това фуджи (finepix 1000) например:

Това ще снима с пъти по-добре от сапунерка, освен това има ръчни настройки като при огледален апарат.
(Това последното специално за Пацо преди да си е купил някоя дървена сапунерка)
« Последна редакция: 13 Юни 2011, 16:39:35 от widowmaker »