Мдааа, пътят ни кажи речи е бил един и същи...само дето моя път спря някъде
на третата бройка от "Zenit Е", който отгоре на всичкото беше с обърнати гривни за фокуса и блендата.
Всъшност първият апарат ми бе една немска "Лайка" от войната (спомен от дядо ми).
преминах последователно през "Зенит С" - смешният обектив на Хетцера е от него модел всъщност,
следваше едно "залитане" към широкоформатните ленти - "Любитель-2",
и последващо завръщане към руския аналог на "Канон", "Zenit-TTL",
(не е вярно че Зенит е съветска конструкция - всичко бе копирано В НАЧАЛОТО от Канон,
по заповед на ...товарищь Сталин, но това е друга история - за Терасата

).
Е не, че из фотолабораторийте у дома и в социалистическия завод (първата ми работа),
не се търкаляха няколко "Смяна" и първите ми (лентови) камери - "Кварц Super 2x8" и една 16 милиметрова,
дето да ме убиете името съм забравил, но при всички положения те ми дадоха началната подготовка,
с ръчните настройки, подбиране на високочувствителни филми
или обратното - слабочувствителни но ситнозърнести ленти, допълнителни прожектори,
светкавици и специални триноги за тази техника.
И какво от това?
С навлизането на цифровата техника, преминах на един 3 мегапикселов "Полароид",
купен покрай ъпгрейда на домашния компютър. Този апарат ме разглези дотам, че почти не знам,
вече дори как да го изхвърля. А той определено вече е за боклука, дори след ремонт на блендата му.
ПРоблема е, че сега ползвам видеокамера "Панасоник", но тя ме върна със снимките в първобитната ера.
Вярно че видоеклиповете са страхотни, но на мен ми трябват и снимки...
Искам да си купя някакъв апарат, който явно непременно ще е и с ръчни настройки,
с тайната надежда, че това е като карането на колело - никога не се забравя.
Но сега съм шашнат както от богатия избор както на сапунерки (които все повече губят по точки),
така и на огледално рефлексните (цената вече ще е по-висока) , като по качествена техника.
Вашите съвети ме карат да мисля, че всеки сам си избира пътя (най-малкото за да се псува сам),
и всеки си има свой вкус.
С нетърпение очаквам примерната програма, на Гроздан за Търново.
Гроздане, на Търновската конференция наистина е най-подходящо именно
защото ще се съберат хора от всички крайща на България, пък и тази година
Конференията ще е четири дена именно за да има такива и подобни курсове.
От теб се иска да е със средна продължителност, тоест не само да маркира проблемите,
но и да не се задълбочава до професионални нива.
За сега ще ви чета тук съветите и като се отделят нужните средства, ще ме консултирате на живо,
при покупката на нов цифров огледално-рефлексен фотоапарат от среден клас...пък аз ще ви почерпя.
А дотогава . ще взимам от тук от там, фотоапарати за по-качествени снимки
...така пък може де направя своя нови избор.