Автор Тема: Фотография  (Прочетена 116147 пъти)

zazo

• КЖМ - България
  • Trade Count: (0)
  • Hero Member
  • Публикации: 2049
  • Рейтинг: 263
Re: Фотография
« Отговор #195 -: 15 Август 2014, 09:20:41 »
Това има потенциал да се превърне в новата танкова тема.  :lol:

За снимъла и прилеженията на интерполацията във фотографията ли говорим или за цифровия зум, което е частен случай на горното?

Ясен ми е въпроса ти. Аз не бих оставил апаратчето да интерполира, въпреки че се предполага, че го прави преди да го смачка компресията. В общия случай чисто практическите ми наблюдения показват, че резулата от интерполацията дори върху вече смачкания файл, но от по-умно устройство, било то компютър или друго е по-добър от това, което ще изплюе апарата.

CaLLlo

• Trade Count: (13)
  • Hero Member
  • Публикации: 2604
  • Рейтинг: 202
  • Dampf Ep.1&2 bis ÜK
« Отговор #196 -: 15 Август 2014, 18:37:43 »
Цитат на: mitko0888 link=topic=2919.msg96080#msg96080 date=1408079295
.......
Въпросът е друг:
1: имаш снимка с макс. оптичен зум. (в случая 24х с обектив от 14 лещи), напр. 12 МР. От сензора апаратът обработва данните и прави едно файлче. След това на компютъра взимаш и отрязваш напр. една четвърт от снимката (защото само там е луната, макар и супер голяма). И тази едан четвърт я увеличаваш пак до 12 МР. Само че тази четвъртинка вече е била смачкана и обработена от апарата.
2: самият апарат използва само една четвърт от пиксерите си (с цифровия зум си избрал тази четвъртинка от сензора, в която е луната). Апаратът си прави цялата обработка не според данните от целия сензор, а само според яркост, цветност, шум и т.н. от само тази четвърт, която те интересува. И чак накрая записва файлчето, което е с почти същия размер както и файлче от всичките 12 МР (т.е. компресирано с много по-малко загуби).

Все пак говорим за апарат който има "прекалено голям" оптичен зум - 24х и 40х за двата аналогични модела, но и двата имат и цифров зум! Със сигурност не е реклама да умножиш 24 х 4, а просто това е допълнителна възможност да отрежеш част от кадъра още преди първичната обработка (поне така си мисля) и апаратът да ти напарви високо качествена снимка с част от сензора си.
...........

Трябва добре да рзграничиш нещата за себе си и да не ги смесваш и разместваш, всяко едно върви отделно и независимо от останалите.

Снимането на част от матрицита води до т.н. допълнителен или "приведен" зум, който Sony е нарекъл "Смарт зум", а при Панасоник не помня как бяха го нарекли, но това въобще не е цифров зум - цифровият зум идва на следващата стъпка, когато раздуеш резултата - дал съм го в червено.

Освен това често споменаваш компресията на JPG-a, само че тя няма нищо общо със зумовете и с нищо не помага да се възстановят вече загубените детайли, нейното участие по-скоро влошава резултатите допълнително, независимо на кой етап на обработката действа, не че има въобще някакъв здрав смисъл да не е чак накрая.

Цитат
Колкото до това - от нищо - нещо не ставало. Представи си че това "нищо" е няколко десетки точки, през които минава една жп линия. Можеш да си я екстраполираш и да си я нарисуваш с хиляди пиксели и ще изглежда много добре, макар и тези пиксели да не са истински. ВЕрвай ми, че по същия начин се "повишава" резолюцията при всички случаи на разпознаване на хора, надписи, образи, номера на коли и какво ли не, хората отдавна са измислили как да "увеличат" резолюцията и от малко на брой истински пиксели да получат по-голям брой, които с голяма вероятност отговарят на действителния образ от високата резолюция. И това се прави отдавна и доста успешно.

Да, но при движещо се видео, което веднага означава, че за статична снимка не се отнася.
Човек не трябва да се връзва на всички трикове в киното, някои наистина ги има само там.

mitko0888

• Trade Count: (35)
  • Hero Member
  • Публикации: 2437
  • Рейтинг: 1036
  • H0, еп. I, II, III, IV, София
    • Снимките ми ...
« Отговор #197 -: 15 Август 2014, 19:58:00 »
Нещо от последното не разбрах какво казваш, за това пояснявам.

В точка 1: съм посочил снимане БЕЗ използване на цифров зум. При което получаваш на компютъра си снимка с максимарните възможности на оптиката. След това искаш да увеличиш чест от нея на компютъра си. Само че картинката вече е обработена от апарата и смачкана до jpg.

В точка 2 съм посочил вариант, при който самият апарат обработва само част от матрицата (цифров зуум). И чак след това ти изсипва jpg файлчето в картата (защото няма raw формат). Качеството на така получения образ ще зависи единствен от възможностите на процесора в апаратчето и от софтуера му - може да е по-добро или не толкова добро, но няма причини да е по-лошо отколкото при получаване на същата част от образа увеличена според т.1. Увеличава се част от оригиналния образ и след това се компресира.

Т.е. вярно е че не трябва да се използва цифров зум ВМЕСТО оптичен (ако сравняваш два апарата). Но при макс. на оптиката дали да си увеличиш част от снимката на компютъра, или да си увеличиш същата част в същата степен в апарата (с добавяне на цифров зум) - това са две различни неща които ще доведат до различно качество. Не съм сигурен че винаги второто ще е по-лошо от първото! Т.е. ако имам апарат, който дава файлчето след компресия и загуба, и ако предварително си знам че ми трябва още по-голямо увеличение, (само Луната, а не голяма черна снимка с бяло петно на нея), спокойно ще си включа и цифровия зум.

Не виждам какво не съм разграничил, какво съм смесил или разместил?

@zazo - извинявай, че продължавам тъпата дискусия, но темата си е за фотография, а не за луната, освен това е в локумения раздел ...

А ми я си представете че оптичния зум е с обектив от 4 лещи, а не с 14 както на олимпуса? (виждал съм и такива). При матрица от 12+ МР и такава оптика спокойно ще си снимам само на х1.

Колкото до триковете в киното: Прочети ВНИМАТЕЛНО какво съм написал на края на последния пост. Виждал съм го с очите си, не на кино...

« Последна редакция: 15 Август 2014, 20:03:40 от mitko0888 »

CaLLlo

• Hero Member
  • Dampf Ep.1&2 bis ÜK
« Отговор #198 -: 16 Август 2014, 01:39:02 »
По някаква необяснима за мен причина си набедил за големия проблем във фотографията JPEG-компресията. Ако това беше така, отдавна да са я разкарали завинаги, но уви, не са, значи проблемите въобще не са там. Скъпите апарати нямат цифрови зумове, те са приоритет само на евтините изпълнения и на видеокамерите. Затова пък и скъпите и евтините имат JPG, да скъпите имат и RAW, но имат и JPG задължително.
Нещата са много по-прости отколкото изглеждат. Няма лошо в допълнителното усложняване, стига това да води до правилните изводи. На практика обаче усложняването по-често води до заблуди и накрая до митове.

mitko0888

• Trade Count: (35)
  • Hero Member
  • Публикации: 2437
  • Рейтинг: 1036
  • H0, еп. I, II, III, IV, София
    • Снимките ми ...
« Отговор #199 -: 16 Август 2014, 07:36:25 »
Мисля че приказката беше дали на 100% да изключиш цифровия зум, когато снимаш Луната с Олимпус и 24х оптика.  :im_so_happy:

widowmaker

• Гост
« Отговор #200 -: 16 Август 2014, 23:42:44 »
Отговорът на всички въпроси е много прост:
Ползваш апарат, на който може да му се сваля оптиката,
монтираш апарата на телескопа, ползвайки го като обектив
и по този начин минаваш без нито една леща (говорим за рефлектор, естествено).
Резултатите са повече от добри, при телескоп с огледало 200мм Ф/5 диаметърът
на Луната (като изображение) е около 9мм, при използване на барлоу леща 2х
става двойно по голямо и спокойно напълва APS-C сензор.
Какъв дигитален зуум, какви 5 лева?

CaLLlo

• Hero Member
  • Dampf Ep.1&2 bis ÜK
« Отговор #201 -: 17 Август 2014, 15:08:30 »
Цитат на: widowmaker link=topic=2919.msg96091#msg96091 date=1408221764
....
 спокойно напълва APS-C сензор.
....

За да не се шашка народа, горният термин означава - матрица с кропфактор 1,5x или 1,6x,
т.е. толкова пъти по-малка матрица от Фул-Фрейм (ФФ) матрицата, с размери 24x36 mm,
точно каквато е големината и на стандартния лентов кадър - 24x36 mm:

Дани е снимал със
Sony A200, който е с кропфактор 1,5x което означава, че матрицата му е 16x24 mm и 10MP,
а моят Canon 40D е с кропфактор 1,6x което означава, че матрицата ми е 15x22,5 mm и 10MP.

Разбира се тия неща Дани вече е обяснявал нагоре в темата:

http://www.railwaypassion.com/forums/index.php/topic,2919.msg65626.html#msg65626

widowmaker

• Гост
« Отговор #202 -: 17 Август 2014, 19:51:50 »
 :) Надявам се в скоро време да снимам (основно астро) със Sony A7s,
новата 12мп мирърлес фулфрейм машина със впечатляващите
409600 иса, която има нормални нива на шума чак до исо 51200!
цитат:
"ISO 409600 also ends up becoming the a7S’s standout killer feature for astrophotography,
because it allows the camera to see the Milky Way in real-time for framing and focusing.
This feature alone makes it easier to make astrophotos with the a7S than with any other camera I have used.
Photo noise levels are excellent up to ISO 51200, above which details start to get muddied up by some sort of
built-in noise reduction that cannot be disabled in the settings."
« Последна редакция: 17 Август 2014, 19:54:49 от widowmaker »

CaLLlo

• Hero Member
  • Dampf Ep.1&2 bis ÜK
« Отговор #203 -: 17 Август 2014, 22:54:23 »
Ами евала! В момента има само още едно подобно животно с такова ИСО - Nikon D4s (2014), с 5-цифрена цена в лева ... и друго просто няма. На Сонито цената също не е малка, но е доста по-приемлива за параметрите, които получаваш и вярвам ще ги дадеш с кеф!

А Канон в последно време търпи критики, доста изостава от конкуренцията и полежава на стари лаври. Като ги гледам, хвърлили са се в ниските класове и бълват като луди ултразуум-турбофолк сапунерки от рода на 1,2 и 3-цифрените SX-ове. То няма лошо, предполагам масовият купувач е точно там, но имаме сериозен проблем - много лесно се тошат! Аз за 3 години строших 2 такива ... на единия в момента му лежат "майстори", ама дали ше стане, не е ясно.

А с това Сони очаквам скоро да ни изненадаш със снимки на галактики, предполагам точно това възнамеряваш да правиш с него.

widowmaker

• Гост
« Отговор #204 -: 18 Август 2014, 00:58:56 »
Сонито е с една идея по безшумно заради по големия физически размер на пиксела (12 спрямо 16МР)
и е само 2500$ за тялото (иначе сензорите и на двете машини се произвеждат от Сони).
D4s е с 4000$ по скъп, т.е. цената му е 6500$ и мисля да го пропусна :)
Все пак ми трябва апарат конкретно за астро, т.е. липсата на огледало и лекотата са преимущество,
нали се закрепя на фокуса, а такъв боздуган като D4s директно ще го изкърти. Иначе за нормални снимки
ще чакам Сони да извадят огледална машина с тоя сензор, тъй като вариантът да ползвам Е-маунт
вместо Алфа байонет и да нямам стабилизация в корпуса, а в оптиката (както е при Е-маунт) изобщо не ме кефи.
Ей по тая причина не съм фен на Никон и Канон - щото за приличен обектив със стабилизация трябва да ръся
от 1000 кинта ($) нагоре, докато при Алфа байонета минавам метър с хай енд метални Минолта обективи в
диапазона 50-250 евра заради вградената стабилизация в самата машина, а не в оптиката.
« Последна редакция: 19 Август 2014, 21:03:24 от widowmaker »

toniemi

• КЖМ - България
  • Trade Count: (18)
  • Hero Member
  • Публикации: 4818
  • Рейтинг: 648
  • Направи си сам и ще ти олекне! HO,Z Само БДЖ
« Отговор #205 -: 19 Август 2014, 18:30:46 »
АлоУ!Снимачите!
Я да ви е честито...
http://calendar.dir.bg/inner.php?d=19&month=8&year=2014&cid=0&sid=&eid=46

Vlado

• КЖМ - България
  • Trade Count: (2)
  • Hero Member
  • Публикации: 5620
  • Рейтинг: 659
  • Красотата е в детайла!
« Отговор #206 -: 09 Септември 2014, 11:18:34 »
Пак вие сте на ход:

Суперлуние

Жителите на Земята ще могат да наблюдават гигантска, много ярка Луна или т. нар. суперлуние. Суперлунието е астрономическо явление, при което пълнолунието съвпада с момента на най-голямото сближаване на Земята и Луната. Тогава Луната, която се оказва в най-близката точка до Земята - перигея, изглежда с 14 процента по-голяма и с 30 процента по-ярка, отколкото обикновено. По време на перигея Луната се намира с 50 000 км по-близо до Земята, отколкото е, когато е на най-отдалеченото разстояние - апогея. Подобните колебания в разстоянието между Луната и Земята са свързани с това, че орбитата на Луната има елиптична форма. Подобно явление жителите на Земята са наблюдавали през нощта на 11 срещу 12 2014 г. и на 10 срещу 11 август 2014 г.

Източник: dir.bg

KRAKOMOBILA

• Hero Member
  • Публикации: 2728
  • Рейтинг: 238
  • 46-та серия долу от графика - Шкода рулз!
« Отговор #207 -: 09 Септември 2014, 16:03:35 »
Влади това си го проспал - то беше миналия месец

И едно албумче което предполагам ще ви е интересно
https://www.flickr.com/photos/krakomobila/sets/72157646839506801/

pach

• Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • Публикации: 12377
  • Рейтинг: 1338
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма