Начало    Контакти
Проекти    Новини    Събития    Статии    Връзки
Последни публикации в сайта
Клуб "Стендов Моделизъм България" организира Осма открита изложба-конкурс за стендови модели (всички мащаби и категории).
Кушет вагони на БДЖ произведени в ГДР и техните модели в H0
Галерия снимки и видео - "Булколекто 2011"
Цяла железница е сред експонатите на „Булколекто“ в Пловдивския панаир
Национална среща на железопътните моделисти в България
RailwayPassion.com - Форум за железопътен моделизъм
24 Май 2012, 10:47:04 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Заглавна Страница   Помощ Търси Вход Регистрация  
Страници: [1]
  Изпечатай  
Автор Тема: Коледен град 2010г. - Видрово (Otters Creek)  (Прочетена 842 пъти)
MetroiD
Сделки: (0)
Jr. Member
**
Публикации: 69

Got bricks?

Профил WWW
« -: 15 Февруари 2011, 20:41:11 »

Както сте свикнали, аз пак ще ви позаминавам с неща, които определено не се вписват в разбиранията за "ортодоксален" жп-моделизъм. Въпреки това, надявам се нашият коледен град да ви позабавлява - нищо, че сезонът му вече отмина.

Преди всичко, искам да спомена, че манията за реализъм и точност при мащабите, която е налице в стандартните жп модели/макети, до голяма степен не е присъща на коледните модели - особено що се отнася до хора и сгради. Производителите на такива къщи и аксесоари наблягат по-скоро на цветния / празничен вид и на моменти напълно игнорират факта, че вратите нерядко се оказват по-малки от хората (примерно). Което за мен, разбира се, беше доста неприятно - затова и с Ася се постарахме да намерим / направим хора, превозни средства и аксесоари, които повече да се вписват в обстановката - но въпреки това в никакъв случай реализмът не ни е бил приоритет. Тъй като съм наясно, че на доста от вас подобни неща им бодат очите - имайте предвид, че нашето градче определено не е за заклети фенове на реализма... със слаби сърца голяма усмивка

След като изчетохте disclaimer-а, ето и как изглежда самото "творение":

Още снимки можете да разгледате във Flickr галерията на града.

Що се отнася до частта, която със сигурност ви е най-интересна: трамвайчето е в мащаб On30 (размер О, т.е. 1:47, на "теснолинейно" междурелсие ОН). Тъй като решението все пак да извадим малка част от колекцията си и да направим градче беше взето буквално в последния момент, си признавам, че подготовката тук не е на ниво. Има много какво да се желае по отношение на оформление на терена и "свястно" слагане на релсите, но като за първи трескави предколедни стъпки резултатът, поне за нас двамата, беше повече от приятен. Догодина (т.е. тази, де) ще мислим по-сериозно изпълнение на landscaping-a.

Ето и едно видео от Видрово през 2010г.
Активен
pach
Сделки: (22)
Hero Member
Публикации: 7494

TT-идеалният мащаб! BGTT, БДЖ,

Профил WWW
« Отговор #1 -: 16 Февруари 2011, 09:46:46 »

Хаххххаха!!!
 голяма усмивка голяма усмивка голяма усмивка
Важното е че вас с Ася ви е кефило на "мах".
Полагането на релсите ми напомни на софийските трамвайни трасета преди години - същата ...нестабилност! Ще падна от смях! Ще падна от смях! Ще падна от смях!
Едно е сигурно - коледният дух така се е отбелязал на снимките, че ми замириса на курабийки и...
чак ми се напълни устата със слюнка, разглеждайки в подробности къщите - сякаш са захарни!!! намигване
Приятно и кефещо за празника!!!
 Моите уважения! голяма усмивка голяма усмивка голяма усмивка голяма усмивка голяма усмивка

ПП.Трите пикапа опредено предизвикаха благорадна завист в мен!!! хитрец
Активен
emilchaushev
КЖМ - България
Sr. Member
Публикации: 452

N scale 1:160

Профил
« Отговор #2 -: 16 Февруари 2011, 19:41:39 »

Катеричоците са убийствено сладки.
Активен
zazo
Сделки: (13)
Hero Member
Публикации: 1717

Замърсеното тяло поддържа духа неспокоен.

Профил
« Отговор #3 -: 17 Февруари 2011, 11:08:12 »

Май са улични котки все пак  Ще падна от смях!
Активен
Der Hetzer
Сделки: (56)
Hero Member
Публикации: 1240

Гласът на Справедливостта

Профил
« Отговор #4 -: 17 Февруари 2011, 11:35:28 »

Много идейно е станало, като приказка или анимационно филмче, накара ме да се размечтая  Моите уважения!
а кръчмата ме изкефи най-много  хитрец Наздраве!
Активен
MetroiD
Jr. Member
**

Got bricks?

Профил WWW
« Отговор #5 -: 17 Февруари 2011, 13:22:14 »

Полагането на релсите ми напомни на софийските трамвайни трасета преди години...
Ха, значи все пак има грам реализъм! Яху-у-у!
С релсите и оформлението на терена ще има да мислим как да ги направим по-нормални, че все пак една от основните идеи е градът да може да се прибира лесно по кашоните. Що се отнася до пикапите - йощ има, че и разни други интересни хавтомобили, ама като няма място за всичко, се налага да се ограничаваме. Но за теб може да направя една обща снимка на автоколекцията за града досега хитрец

@emilchaushev, @zazo: Коткокатеричоците всъщност са ракуни / миещи мечки.
@ Хецер: Кръчмата е една от местните гордости... Принципно тази година подредихме по-скоро сгради, които да не са много като за голям "град", а по-скоро като за селце - поради което оставихме жп гарата, училището и други подобни хубости по кашоните. Важното е обаче, че кръчмата се вписва винаги, независимо от контекста намигване

Радвам се, че ви е допаднало, нищо че е далеч от инжинерно- техническата мисъл, присъща на нормалните жп макети. Дано догодина намеря място да пусна и жп камиона, а пък живот и здраве след време е заплануван и един хубав влак.
« Последна редакция: 17 Февруари 2011, 13:25:08 от MetroiD » Активен
Adrian
Сделки: (151)
Hero Member
Публикации: 4518

Купи и ще ти олекне! DR/DB/BDZ 4-5 ep. HO София

Профил WWW
« Отговор #6 -: 17 Февруари 2011, 13:38:58 »

много е ... приказно красиво усмивка
Активен
optron
Sr. Member
Публикации: 312

Профил
« Отговор #7 -: 23 Февруари 2011, 01:22:02 »

Хубаво сте докарали съотношението на вратите и хората, ама пък телефонната кабина ми изглежда ... "двуетажна" ...  Ха-ха-ха!
Като цяло макетът е хубав. Трамваят самичък ли спира или някой го управлява ?
Активен
MetroiD
Jr. Member
**

Got bricks?

Профил WWW
« Отговор #8 -: 23 Февруари 2011, 01:43:10 »

Телефонната кабина верно е двуетажна, както и пощенската кутия. Факт, но аз затова и предупредих намигване В момента търсим по-малки - ако видиш на "коледните фирми" какви са вариантите, ще се хванеш за главата...

Трамваят си го караме, не е автоматизиран на този етап. По-нататък нищо чудно и това да стане, като почне по макета да лази и жп камиона, и влак.
Активен
Страници: [1]
  Изпечатай  

Отиди на: