Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Основни похвати в макетирането | Basic steps in creating a layout

Озеленяване на макета

(1/14) > >>

Vlado:
Избор и поставяне на трева, храсти и дървета

toniemi:
Здравейте.Реших да споделя моят скромен опит в озелиняването на мойте макети.Първо започнах с макета в НО.Тогава бях без никакъв опит,и когато положих релсите и баластрата се стигна и до озеленяването.Реших да купя трева в/у хартия от пико,едвам покрих около гарата с това парче,което струваше 120 лв в онези години.Макета ми е 4на 2 метра,доста трева ми трябва!Планините бяха доста релефни и хартиената трева не става.Потърсирсих по-евтин вариант за равните площи-мокет имитиращ трева,и с него не стана кой знае колко хубаво,но все пак имитира някаква поска култура засята около фермата и завода.Така покрих полето.Планините покрих само с темперни боички имитиращи трева направо боядисвах в/у гипса,стана но малко избледня.Обаче липсва самата релефност на тревата.Чак след като завърших макета,един от хобистите ми даде страхотна идея,която ползвам и до днес.Дървени стърготини!!!Мажете площа за затревяване с Ц-200-тънко,поръсвате със стърготините,разбира се те трябва да са ситни ,изчаквате да исъхне лепилото,обирате с прахосмукачка излишните стърготини и след това нанасяте темперни боички в подходящи цветове.Обикновенно едно зелено за основа,след като исъхне друг оттенък да е по-шарено.Така съм правил макета в Z.За дървета в НО съм използвал растението-еньовче.Има го в южния парк към хладилника по поляните.Бера го когато е цъфнало или малко слид това.Оформям дръвчето като китка от растението.Връзвам стръкчетата с конец,подрязвам и дооформям дръвчето и го отавям да исъхне.На другия ден в едно канче разтварям темперни боички в подходящи цветове,малко Ц-200,потапям дръвчето да се боядиса,изтръсквам и го простирам да съхне висящо на долу.На макета в НО има снимки на боядисани и не боядисани.Не боядисаните ми се орониха слет година-две.Смених ги ,еньовче колко щеш :D.За борчета използвах едни страхотно подходящи гирлянди от МЕТРО.Няколко метра за около 4лв.Само режеш и оформяш.Това е за НО.Предстои да положа нова трева от стърготини но не знам кога  ще имам време.Сега нещо за Z.Тук използвах стърготини за трева и ми харесва.Може да боядисвате с аерограф или четка.Аз съм боядисвал с четка.За дървета тук еньовчето не е подходящо.Грубо е.За Z и N е подходащо друго растение на което не знам името.Това е храст чиито връхчета като исъхнат ги бера,оформям и боядисвам.Тези храсти ги има в южния парк,като слизам покрай американското посолство към парка.Самият храст се намира точно до скока за колела в долния край на алеята от ляво.На друго място съм го виждал в зелената площ м/у цариградско шосе и локалното на входа за МЕТРО.Всички тези неща ги пиша заради това пусто безпаричие.Много по-лесно е готовото,но за стотина дръвчета и борчета -цифромания :o.Който има пари е добре,но такива хобисти са рядкост.Дано съм бил полезен с нещо.Питайте,ако имате въпроси.Може да разгледате мойте макети в рубриката "похвалете се с вашият макет,Антон Манковски.

Борчета самоделки-НО

Борчета,дървета самоделки-НО

Трева "пико"-НО

С дървени стърготини-НО

Дървените стърготини приложени и в Z.

Дървета-самоделки

emilchaushev:
И аз да добавя по темата...

Методът с дървесината го направих малко в по- различна нотка. Отидах в дърводелна и ги помолих за торба с най- фининте стърготини. Купувате си байц- струва стотинки шишемцето. Достатъчни са 2-3 цвята. Забърквате си няколко нюанса на зеленото, жълто и кафяво, или какъвто цвят ви е необходим. Слагате стърготините в няколко пласта марля и ги потапяте.След като поемат (няколко минути), ги разстилате да изсъхнат върху вестник... и имате същата трева, която се продава за ръсене. Купих си такава и не се различаваше по нищо от тази която синаправих аз.

За полагането можете да смесвате от различните цветове стърготини. Става много приятно за гледане и не седи на "четки" върху макета.

Използвам и друг метод. В равнинните части ползвам трева на листове. От местата където поставям сгради или съоръжения и изстъргвам (тревата от Конрад след намокряне се сваля много лесно) и събирам "игличните", които са под формата на туфи. Когато изсъхнат са идеални за нанасяне с пинсети върху лепило Момент на Хенкел. Дават идеална имитация на няподкосена трева.

Приятна работа!

Vlado:
Аз пък го давам мързеливата при озеленяването, а именно - купувам всичко. Тревата, почвата, дърветата, всичко е купешко. Така спестявам време, а и да си призная, ми харесват как са направени имитациите на тези неща, пък и убеждението, че не е важно от какво е направено, а как ще стои на макета. Затова:
 - тревата е готова, на листове - фатката е, че когато се слага на макета ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да се къса на ръка, а не механично (с ножица, например);
 - почвата - мажа с четка с Ц200 основата и внимателно посипвам и залепям;
 - дървета - Noch, но задължително махам основата на всяко дърво, защото стоят изключително неестествено с нея. След като махна "коренищата", пробивам отвор в основата на макета, вкарвам дънера в нея и залепям около ствола с прозрачно лепило за пластмаса, а отдолу (невидимата част) с Ц200. Става бетон.

krasimirt:
честите коледа на всички!
ако пазиш основите на дърветата,аз бих желал да ти предложа да ги купия?

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия