Начало    Контакти
Проекти    Новини    Събития    Статии    Връзки
Последни публикации в сайта
Клуб "Стендов Моделизъм България" организира Осма открита изложба-конкурс за стендови модели (всички мащаби и категории).
Кушет вагони на БДЖ произведени в ГДР и техните модели в H0
Галерия снимки и видео - "Булколекто 2011"
Цяла железница е сред експонатите на „Булколекто“ в Пловдивския панаир
Национална среща на железопътните моделисти в България
RailwayPassion.com - Форум за железопътен моделизъм
24 Май 2012, 16:26:14 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Заглавна Страница   Помощ Търси Вход Регистрация  
Страници: 1 [2]
  Изпечатай  
Автор Тема: Всичко за макетирането с олекотени pvc плоскости./набедени за ,,симона,,  (Прочетена 1435 пъти)
gzo
Сделки: (4)
Sr. Member
Публикации: 388

Профил
« Отговор #15 -: 13 Ноември 2011, 19:24:33 »

Благодарение на автора на темата Ники, който ми отвори очите за работата със "симоната" успях да намеря един почти перфектен материал за макетиране. Въпросната симона притежава редица свойствата като: лекота, лесно рязане и пробиване, гъвкавост при по-голяма площ, възможност за биговане, възможност за моделиране в желана форма чрез нагряване и не на последно място -ниска цена.
Едно от уникалните свойства, което ме накара да предпочета работата с този материал е възможността за "драскане" по повърността с което се постига дълбочина на релеф. Преди работих с гипс, който драсках в меко състояние за трасиране, а в последствие (след втвърдяване) повтарях трасетата до добиване на желаната дълбочина. Това беше доста тудоемко, натискал съм до схващане на предмишниците за да мога да дълбая в гипса. Със симоната същото това дълбаене е далеч по-леко.
Какво имам в предвид под драскане. Така наричам задълбаването на остър инструмент в пластмасата, след което се оставя следа с дълбочина в зависимост от приложения натиск. Метода е перфектен при моделирането на фугите по тухлени стени, пукнатини в бетон, тротоарни плочки или паваж, бордюри или гарови перони, релефно очертаване силуетите на дограми и др. елементи по фасадите на сградите в макета.
За да визуализирам т.н. драскане качвам снимка на средновековна фасада изработена от мен...

Същата тази права стена мога да извия дъговидно, с което да направя кула на замък. При работа със този материал се добива рутина и с времето и повечко старание могат да се правят неща които тук таме из сайтовете се продават за луди кинти в евро.

« Последна редакция: 13 Ноември 2011, 19:39:20 от gzo » Активен
niki
КЖМ - България
Сделки: (15)
Hero Member
Публикации: 780

Н2О & импровизирам),София

Профил
« Отговор #16 -: 13 Ноември 2011, 20:47:26 »

Моите уважения! Одобрявам!Материала е едно- а работата и майсторлька-друго Наздраве!
Активен
liro4605
Сделки: (21)
Hero Member
Публикации: 1478

SBB OBB BDZ ІV V VІ

Профил WWW
« Отговор #17 -: 13 Ноември 2011, 21:06:06 »

ръкопляскам Имам дърводелски длета и си мислех да правя с тях подпорни стени и портали на тунели от дърво,но тук съм много впечатлен!Имаш ли снимки от етапа на изработка да публикуваш и тях?Много яко е станало и наистина няма смисъл да се дават луди евра за тез неща  Моите уважения!
Активен
evrokoma
Сделки: (5)
Sr. Member
Публикации: 376

Н0 III;IV и V епоха гр.Добрич

Профил
« Отговор #18 -: 13 Ноември 2011, 21:49:06 »

ръкопляскам ръкопляскам ръкопляскам Станимире не забравяй да се обаждаш ако идваш Наздраве!
Активен
gzo
Сделки: (4)
Sr. Member
Публикации: 388

Профил
« Отговор #19 -: 13 Ноември 2011, 23:25:12 »

Благодаря Ви за оценката приятели !  Наздраве!

Не съм правил други снимки на етапи за които пита Миро, но не е проблем тъй като тази стена е само част от макет на една от емблематичите български твърдини, която ще присъства на макета ми и в момента правя отделните модулчета. Всичко накрая се напасва и се получава нещо наистина ефектно, което никоя фирма не предлага. Та щом туй е възможно не е никак сложно да се направи и тунелен портал. Още повече, че времето за неговата изработка ще е доста по-кратно дори от времето за шипинг ако го купиш наготово по каталог от нета. С удоволствие ще помогна на Миро със съвети за портала, а иначе за работата ми със ПВЦ-то ще пиша в моята тема.
С Иво Еврокома ще се видим живот и здраве по Коледа, а на път за там ще гледам да мина да се засека и с Миро Наздраве!

« Последна редакция: 13 Ноември 2011, 23:26:58 от gzo » Активен
Сaprycorn
КЖМ - България
Сделки: (52)
Hero Member
Публикации: 1470

НО DRG II епоха София

Профил
« Отговор #20 -: 13 Ноември 2011, 23:48:39 »

Браво!
Активен
pach
Сделки: (22)
Hero Member
Публикации: 7494

TT-идеалният мащаб! BGTT, БДЖ,

Профил WWW
« Отговор #21 -: 14 Ноември 2011, 09:34:01 »

Браво за желанието!
Не е тук темата, но ще спомена, че има още един (при това още по-мек) лек материал,
който ползвам за такива стени. Въпросната крепостна стена ще се направи за около 5 минути от него.
Поздравление за ентусиазма и творчеството!
 Моите уважения! голяма усмивка голяма усмивка голяма усмивка
Активен
Страници: 1 [2]
  Изпечатай  

Отиди на: