Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby
Едно интересно "метро" или как Архитектите дадоха живот на стара метро линия
spas_tf:
Здравейте, приятели!
Тъй като съм Хобист и то много запален, но и Архитект искам да ви покажа как моите колеги и аз разглеждаме един град ,сграда или в този случай стара метро линия в Западен Манхатън , Ню Йорк , САЩ. Става дума за старата метро линия наречена High Line. Когато я затварят хората искат колкото се може по-скоро да бъде разрушена, защото е минавала над улиците и е била източник на много шум и мръсотия. Тогава властите в града решават да направят конкурс за редизайн на цялата територия , която е заета от линията. Това беше през 2004-2005 година. Сега 6 години по-късно имам удоволствието да Ви поканя да разгледате сами какво всъщност се случи !!!
От градска развалина, при това от най-лошите, High Line се превърна в едно от най-новаторските и привлекателни обществени пространства в града, а може би и в цялата страна.
Черните стоманени колони, които по-рано поддържаха изоставената железопътна линия, сега крепят издигнат над улицата парк с алея за разходки, градски площад и ботаническа градина.
И преди да започнете своята разходка искам да кажа на тези , които ще кажат : "Никога няма да ги стигнем ...." или "В тая скапана държава нищо такова не става" - мили хора бъдете малко по-позитивни и оставете тези , които искат да променят БГ да го направят - това са такива "глупчовци" като мен - малди хора , които не искат да мият чиний в други държави! Само ще кажа , че в момента има конкурс с подобна задача тук в София , но за панелен блок в "Младост", който има за цел да избере най-добрите решения за хилядите панелки в БГ. Резултатите от него ще са ясни през Юни, а на живо ще се запознаете с тях през Септември ! Така сега искам да Ви пожелая приятна разходка!
http://www.thehighline.org/blog/2010/12/22/help-the-high-line-open-section-2
http://www.thehighline.org/
http://www.thehighline.org/about/maps
pach:
Браво Спасе!!!
Радвам се, че въпреки "хубавата" ни държава, си положително настроен и те подкрепям напълно!!! :hi:
(особено в светлината на току що прочетеното в темата за Батето)
По въпроса за американския проект, ми прави впечатления че никъде не се демонтират релсите от двойното трасе.
От едната страна го насипват с почва за растенията, а от другата го покриват с дървените (?) тротоари.
Дали това е част от здравината на конструкцията или просто оставят един "резервен" вариант при бедствено/аварийни ситуации!?! :scratch_ones_head: :scratch_ones_head: :scratch_ones_head:
За разлика от нас дето толкова скоростно демонтирахме в близкото минало околовръстната железопътна линия, която беше в чертите на голямото ни село...
Твоя ...екип или там както се нарича (ако си все още в група) ще участва ли в българския конкурс?
spas_tf:
За релсите - те са част от дизайна , не се предвижда нищо при бедствено положение , защото линията всъщност е едно парче от целия маршрут. Ако това отговаря на въпроса и ако съм разбрал правилно. :hi:
За софийския проект - да участаваме и се надяваме да направим нещо което ще се хареса на хората и след публично обсъждане да се вземе най-доброто от всички проекти ,за да се приложи масово , но не по един и същи начин на всяка сграда! В случая има награден фонд , но той ще е само за награда , по важното е да се генерират идей , защото проблема на панелките е , че хората не осъзнават техния потенциал. Малко може би ще преувелича , но повечето хора имат образно казано скъп ретро-автомобил , но заради ръждата не го осъзнават и го мислят за отпадък ! :)
pach:
Разбрах!!!
Успех тогава!!!
:ok: :ok: :ok:
n_sirakov:
:clapping: :clapping: :clapping:
:hi:
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия