Автор Тема: Почти мисли, ама не съвсем  (Прочетена 16113 пъти)

Tramway

• Гост
  • Trade Count: (0)
Re:Почти мисли, ама не съвсем
« Отговор #15 -: 14 Юни 2011, 10:26:51 »
Американският подвижен състав е много интересен и екзотичен за нас европейците, макар лично на мен от естетическа гледна точка да ми изглежда грозен и недодялан. Искам обаче да ви обърна внимание на нещо много по-прозаично от естетиката, а именно габаритите. Американските стандарти за строителен и товарен габарит и параметри на горното строене нямат нищо общо освен междурелсието с европейските, възприети от UIC, даже и с руските. Ако докарате един американски вагон, той няма да може да мине почти никъде по европейските пътища, особено през съоръжения като тунели, мостове, надлези и др. А локомотив пък хептен. Пътят също е много различен - докато в Европа най-тежкият тип релси е 60 kg/m и гъстотата на траверсната скара е 1600-1700 траверса/km, оттатък големия гьол осовото натоварване е 40 и повече t/ос и за да го постигнат редят траверсите по 2500-2600 на km и турят релси по 65-70 kg/m. Всичко туй директно рефлектира върху моделите. Виждал съм американски релсови звена в Н0 - ами те приличат на ограда - междините по-малки от траверсите! Да не говорим за радиуси на криви, обръщатели, деповски халета и т.н. Тъй че вкарването на тамошни модели в движение по нашите макети е трудна работа. Друг е въпросът с модели на американски ПС, произведени в Европа - там проблеми няма, защото габаритите са поредуцирани и съобразени с нашите.

Подобен проблем, макар и не толкова драстичен, имахме преди много години с мой приятел англичанин, който си беше правил макета точно по английските норми. Машини и вагони, донесени от "континента", както те наричат останалата част от Европа, стояха смешно дебели пред английските, задираха по тунели и мостове и повечето електровози чупеха или изкривяваха пантографи. Оправихме нещата, ама изтърбушихме почти целия макет.

niki

• Гост
« Отговор #16 -: 14 Юни 2011, 12:02:04 »
И е така, и не  е така, )). Смисъл, всичко си има някаква естетика и красота. Да този е по -изящен, но пък е другия, излъчва мощ, сигурност, можем да кажем че са като една двойка по фигурно пурзаляне))) няма да казвам кой е мъжа, и кой е жената. :pleasantry: :drinks:

niki

• Гост
« Отговор #17 -: 14 Юни 2011, 12:11:18 »
Има и друго нещо, понеже вагони товари, както добре е обяснено в горния пост, са по големи, самите колела на вагоните са по - малки радиуси- единствено с цел по- ниска точка на тежестта.И друг път съм споменавал, това просто е ,друго разклонение в родословното дърво,, на железниците. Разбира се както е с всичко друго със своите предимства и недостатъци. Но все си мисля, че със своето многообразие биха вдъхнали по голям живот  в хобизма и у нас. Един пример- отнася се за администрациите на северните територии и Канада- имат локомотив, който целият му нос е огромен вентилатор- защо ли?Много сняг много нещо, и ако се чисти само с брани, биха се натрупвали огромни преспи- не е удачно.Така снега просто се ,,отвява,, и готово. Честно казано е грозничка гледка лока, но пък е направен  с определена цел, не за красота. :drinks:
« Последна редакция: 14 Юни 2011, 12:13:22 от niki »

pach

• Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • Публикации: 12377
  • Рейтинг: 1338
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
« Отговор #18 -: 14 Юни 2011, 12:24:41 »
Ми ние в европата като не стигат само браните, си ползваме снегорини,
 които също са с голуми лопати тип "вентилатор-товарен въртолеТ" за да гребат с лопатите си снега.
 Ама не им казваме :scratch_ones_head: :scratch_ones_head: :scratch_ones_head: ...локомотиви... :sarcastic:
 :haha: :haha: :haha: :lol: :lol: :lol:

niki

• Гост
« Отговор #19 -: 14 Юни 2011, 12:27:56 »
И хамериканците не им казват локомотиви, те са как да кажа без да слагам червена точка, но няма как, - ,,духачи,, ако някой преведе blow,по друг начин :haha: :hi:

Tramway

• Гост
« Отговор #20 -: 14 Юни 2011, 15:11:17 »
Съгласен съм с написаното до тук. Исках да наблегна на проблема с техническата несъвместимост при моделирането. В реалността такава няма, защото американският подвижен състав, търкалящ се отсам гьола, е строен по европейските нормативи. Такива са били и множеството машини и вагони, стоварени в Европа по време на войната за обслужване на американските части, и вървяли из Франция, Белгия, Холандия и Германия.

niki

• Гост
« Отговор #21 -: 14 Юни 2011, 15:18:10 »
 :good:, така е. Аз си направих тестове, ,смисъл проби), и ще мога да търкалям композиции Американски/ с уговорката, че са само товарни и подбрани-без дълги платформи , каквито имат в изобилие/ защото ми харесва, може би точно, тяхната на пръв поглед грубост и простота :hi П.П., за пътническите е немислимо/ от друга страна всички тунели и необходими височини съм ги предвидил да могат електровози с изправени пантографи да минават, а американските са ми дизели/ то основно , може би 80% от състава им е дизелов./
« Последна редакция: 14 Юни 2011, 15:20:53 от niki »

TheJackal

• КЖМ - България
  • Trade Count: (35)
  • Hero Member
  • Публикации: 1710
  • Рейтинг: 159
  • ТТ 1:120 III und IV Epoch DB & DR
« Отговор #22 -: 14 Юни 2011, 15:23:55 »
Да си кажа честно и аз се заглеждам по американските модели - локомотивите. Мамин убавец: http://www.youtube.com/watch?v=x8f9VFlNyDQ&feature=related  :ok:

niki

• Гост
« Отговор #23 -: 14 Юни 2011, 15:31:39 »
Ами прост факт, Rivarossi,правят модели / парни/ включително и гоуемичкото момче :lol:

niki

• Гост
« Отговор #24 -: 14 Юни 2011, 15:35:37 »
Пускал съм линк и преди, сега пак ще го намеря, нооооооо има една композиция, калифорнийска-зефир, едно лъскаво, тумбесто, се едно огромен кадилак на колела, мнооооого е хубаво :drinks: :drinks:

widowmaker

• Гост
« Отговор #25 -: 14 Юни 2011, 15:41:39 »
Аз кадилак с крила примерно и без колела не съм виждал, всичките са си на колела  :yes:

niki

• Гост
« Отговор #26 -: 14 Юни 2011, 15:44:21 »
 :lol: :lol: :lol:ахаааа, ама има и малко гума :good:

niki

• Гост
« Отговор #27 -: 14 Юни 2011, 16:15:20 »
Ако не бъркам лока от филама, неудържимия е този/друга администрация/http://www.rd-hobby.de/shopping/catalog.php?id=1692&item=43137

niki

• Гост
« Отговор #28 -: 14 Юни 2011, 17:54:46 »
Не знам дали ми трябва, ноооо има , то не е стрелка, а възможност за разминаване на влаковете на 90 градуса :clapping: :clapping: :clapping:, жистоко, по важното е, че знам вече , че има и мога да си взема :drinks.http://www.rd-hobby.de/shopping/catalog.php?id=925&item=17215

liro4605

• Гост
« Отговор #29 -: 14 Юни 2011, 19:11:46 »

Ето и реалния вариант :scratch_ones_head:
Ама американските са си доста странни но и понякога практични

http://bgphoto.net/photos/37794/o634436743708593750.jpg
http://bgphoto.net/photos/37794/o634436744115000000.jpg