eurostar
Сделки:
( 10)
Hero Member

Публикации: 582
N-scale, Era V+
|
 |
« -: 28 Юни 2011, 17:37:55 » |
|
Този симпатичен малък макет е по поръчка на г-н Васил К. и се изработва от Жорж Любенов. Можете да коментирате на всеки етап от процеса, както обикновено. Размерът е 200х160 см. Ето го планът: 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
eurostar
Сделки:
( 10)
Hero Member

N-scale, Era V+
|
 |
« Отговор #1 -: 28 Юни 2011, 17:39:37 » |
|
Като първа точка сглобих четирите моста... 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Жоро
Сделки:
( 31)
Hero Member

Публикации: 1321
HO DR IV епоха София
|
 |
« Отговор #2 -: 28 Юни 2011, 18:18:58 » |
|
Браво Жорж, браво Любенов!!! Много приятен план с дълго трасе, много тунели и мостове и дори място за маневри. Много добре ще стои и така нареченото "парадно" трасе - това, което е най-отпред! За толкова място - толкова влак. Да не забравяме, че първо е била природата, после се е наместил влакът. 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
widowmaker
Сделки:
( 6)
Hero Member

Публикации: 1283
Ep. I - K.P.E.V. - София
|
 |
« Отговор #3 -: 28 Юни 2011, 18:51:46 » |
|
Много сладък макет. Отначало ми заприлича на един от сайта на уинтрак с релси на Флайшман (200х100), но този определено е много по на ниво. Бравос, Жорж! Винаги съм се опитвал да направя план за малък и функционален макет, но решавам да имам по големи радиуси, после английски стрелки, повече коловози, обръщател, няколко депа и най накрая вземе та се получи туч 5-6 на 1.5-2 метра. И дотам с компактността... Какви излизат наклоните при това "стечение на обстоятелствата" и размерите?
|
|
|
|
« Последна редакция: 28 Юни 2011, 18:54:36 от widowmaker »
|
Активен
|
|
|
|
niki
КЖМ - България
Сделки:
( 15)
Hero Member

Публикации: 780
Н2О & импровизирам),София
|
 |
« Отговор #4 -: 28 Юни 2011, 19:02:11 » |
|
Подкрепям казаното отЖоро, също така според мен е много хубаво да има мостове/ако позволява мястото и проекта ,колкото се може повече/ -придават индивидулност, а и поне при мен сменят звука при преминаване на влака, всеки по различен начин/Като се има пред вид и как добре работи колегата, няма начин да не се получи крайният резултат- красота и радост за окото. 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
eurostar
Сделки:
( 10)
Hero Member

N-scale, Era V+
|
 |
« Отговор #5 -: 28 Юни 2011, 19:17:07 » |
|
Какви излизат наклоните при това "стечение на обстоятелствата" и размерите?
Заложил съм наклони около 3%. Ще видим на практика как точно ще си паснат нещата. Забравих да кажа, че времето е месец май 1970, а мястото - малко село някъде в Шварцвалд. Първото касае растителността, а второто - архитектурата.
|
|
|
|
« Последна редакция: 29 Юни 2011, 11:41:05 от eurostar »
|
Активен
|
|
|
|
widowmaker
Сделки:
( 6)
Hero Member

Публикации: 1283
Ep. I - K.P.E.V. - София
|
 |
« Отговор #6 -: 28 Юни 2011, 20:28:59 » |
|
3% е съвсем реален наклон. ама си трябват 3,30 метра, за да качиш 10 сантиметра (така като гледам, при тебе се получава). Аз нещо не успях да го направя като хората с уинтрак-а и се отказах, минах (засега) на "едноетажен" вариант... А и ръгнах стержени по цилиндрите на някои от локомотивите си и се оказа, че радиуси под 866мм вече не мога да ползвам. И стана една... Имам време де, първоначално трябва да подсигуря местото за макет, пък после ще го мисля 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Mixy
Сделки:
( 3)
Hero Member

Публикации: 579
TT, DR & DB, IV+, София
|
 |
« Отговор #7 -: 28 Юни 2011, 21:25:54 » |
|
Супер готин макет се е получил, браво!  Вярвам, че ще се хареса и от поръчителя и той ще си кара влаковете с кеф. 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
pach
Сделки:
( 22)
Hero Member

Публикации: 7494
TT-идеалният мащаб! BGTT, БДЖ,
|
 |
« Отговор #8 -: 29 Юни 2011, 10:33:10 » |
|
Браво Жорж, чудесно начало!!!! Ще следя с интерес развитието на това сладко макетче. Не забравяй да ни информираш по развитието му. 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
eurostar
Сделки:
( 10)
Hero Member

N-scale, Era V+
|
 |
« Отговор #9 -: 04 Юли 2011, 23:24:45 » |
|
Четирите части на макета, събрани на кухненската ми маса. Ниво на изработка - първи слой коркова подложка. 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
niki
КЖМ - България
Сделки:
( 15)
Hero Member

Публикации: 780
Н2О & импровизирам),София
|
 |
« Отговор #10 -: 05 Юли 2011, 07:42:45 » |
|
 Просто си става, Адмирации.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
pach
Сделки:
( 22)
Hero Member

Публикации: 7494
TT-идеалният мащаб! BGTT, БДЖ,
|
 |
« Отговор #11 -: 05 Юли 2011, 08:14:24 » |
|
В тази връзка искам да попитам нещо. Голям мост с железорешетъчна конструкция, къде би го сложил? На по-високо или по-ниско място? Съотвено арочен мост (само с парапети) не трябва ли да е на по ниското място? Просто видях двата моста как си ги подредил и ми изникна този въпрос. Аз самия първосигнално, реших голямия на по-високото...но като се замислих, какви са всъщност аргументите да е там ... или на по-ниското? И въобще какъв мост къде се слага? 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
bategojko
Сделки:
( 16)
Hero Member

Публикации: 546
HO, София
|
 |
« Отговор #12 -: 05 Юли 2011, 09:23:00 » |
|
Хм, интересно макетче!!!  Ще следиме темата редовно... 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
eurostar
Сделки:
( 10)
Hero Member

N-scale, Era V+
|
 |
« Отговор #13 -: 05 Юли 2011, 10:32:50 » |
|
... На по-високо или по-ниско място? Съотвено арочен мост (само с парапети) не трябва ли да е на по ниското място? Пламен, мостът с парапетите е в крива и е купен точно за там (виж плана). Иначе съм виждал всякакви мостове на всевъзможни места и височини. Не знам дали въобще има закономерност в тази работа или зависи само от спецификата на терена.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Der Hetzer
Сделки:
( 56)
Hero Member

Публикации: 1240
Гласът на Справедливостта
|
 |
« Отговор #14 -: 05 Юли 2011, 11:44:34 » |
|
Е ли е стабилно да се правят наклоните от фибран? Точно те предстоят при мен и сега обмислям какви ли не варианти 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|