Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Основни похвати в макетирането | Basic steps in creating a layout

Направа на сгради

<< < (11/36) > >>

Vlado:
Нема проглеми (както казваше един мой бивш колега)! :)

pach:
 ;D ;D ;D ;D ;D
 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Vlado:
Тъй...
За направата на сградите ползвам три вида картон - единия е велпапе с дебелина 2мм и нещо и се взима от УАСГ, вторият е картон 250г/кв.м., а третият е картон 160г/кв.м. (току що си взех и от двата вида от Office1superstore). Велпапето се ползва само за стените - стават здрави и стабилни. Другите два вида за разни орнаменти и за дограмата (250г/кв.м), според зависи и строго личен избор.
Техника за изрязване на прозорци
Ползвам обикновен нож за балатум, само че, отново според зависи, два вида - с малък и голям резец, според това какво ще режа.
Много внимателно и служейки си с линия, но без много да натискам, а с цел само да срежа леко (да маркирам), режа с ножа по пунктираните линии. След това също много внимателно по така създадените прорези и леко натискайки, действам докато не изрежа изцяло. Винаго поставяйте нещо отдолу, под това което режете, защото тези ножове са много остри и правят бели. Когато се режат ъгли има фатка - върхът на ножа винаги трябва да е срещу ръба (ъгъла), а не обратното, за да не резнете без да искате не където трябва. И винаги въртете картона, за да режете равномерно от всички страни.
Релефни камъни
Ами много просто - отново с помощта на линия (или без според случая), но този път и нещо тънко и остро, но не толкова, че да реже, а само да оставя следа, натискам върху мястото, което искам да стане релефно. Натиснатият картон се деформира и става с релеф.

pach:
Хм, ;D  :-\
техниката горе долу е идентична с моята , но аз като режа прозорци и врати имам проблеми с "космати" ъгли , които си играя допълнително да обработвам ... ::).
Работя със специалният комплект от десетина различни по форма остриета , държащи се на цанги , изключително остри (и опасни!!!) , но изглежда ме разглезват , тъй като се реже от един - два пъти най-много , и явно аз бързайки "недорезвам"...Ако ги оставя , макар че са минимални , пречат на боята и на останалите части които се монтират прозорци,врати и т.н.
Но ползвам само бирен картон от 1 и 2 мм дебелина (нямам понятие колко е на грамаж) от онзи сивият и плътен.Тази плътност ми помага да доизкусурявам след слепването с финна шкурка от №1000 нагоре.На практика  след слепване на стените например (с лепило С200) ъглите винаги имат малка разлика , която при определен ъгъл на светлината , прави сянка върху стената. Всъшност тази сянка ми помага при шкуренето да заглаждам до нула такива излишни "релефни" гадости. При такова заглаждане , понякога още преди боята не си личи къде е границата между два картонени детайла (което е и целта де...).
Велпапе от 2 мм ползвам само за основата , на която сглобявам не само сградата , но и прилежащите и неща (дървета , плочи , трева и т.н.)
При подходящо "удълбочаване" в него (на половината от дебелината му) си правя нещо като жлебове , а основата на стените влизат в тях и това ми помага при слепването им .Държат се сами , на мястото си без разместване и съхнат бързо.
Всъщност сега като го описах на кратко , бих казал че ползвам на 75 % от техниката ми за работа с пластмасови листове! Хубавото е , че благодарение на картона , има по малко боклук , и се ползват по обикновенни отрезни инструменти , а като общо става за три пъти по кратко време (в сравнение с изработването от пластмаса) като не на последно място - ако сгреша някой детайл , съм загубил по малко време за обработката му , по евтино е и не ме е яд да го хвърля , като бързо изработвам и заменям , но вече коригиран нов детайл от картон...
Влади , по разгъвки ли правиш стените (тоест на ъглите ги сгъваш) и покривите , или как ?

Vlado:
За да нямаш космати ъгли ползвай технологията дето показвам в горния си пост - като започваш да режеш всяка една стена винаги върхът на ножа го насочвай към всеки край на всяка стена (ъгъл) и режеш. После въртиш за следващия ъгъл и така. По този начин винаги ще започваш да режеш от самия ъгъл и като краен резултат няма да имаш мустаци.
По чертеж сградите ги получавам като отделни стени. Преди да започна рязането, където трябва слагам "уши" или с други думи чертая удебеления, чрез които да лепя отделните стени една за друга. После за всяка стена лепя велпапето и усилвам така стените.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия