Клуб "Железопътен моделизъм - България" | Club railway modelling - Bulgaria > Сбирки / Клубни мероприятия / Дейности
Трудов ентусиазъм 4,814632697....
Julian:
:give_heart: Прекрасни модули!!! :clapping:
mgirginov:
--- Цитат на: pach link=topic=3348.msg65527#msg65527 date=1317372281 ---....Ама да ви питам и двамата "строители/модулисти" - вие за тунелни бленди чували ли сте? :scratch_ones_head:
--- Край на цитат ---
Може би си забравил, че съм минен инженер, учил съм тунелно строителство, строил съм тунели в Родопите, в София/единият е бившият трамваен тунел "Драган Цанков", сега - част от метротрасето/ :)
Допълнително укрепване на тунелните портали се прилага само, ако вместващите скали го налагат. В случая съм преценил, че не се налага да се пресъздава. :hi:
pach:
Да прав си, но в моделизма това се прави повсеместно!
Виж само на снимките как грозно седи?!
Би имало доста по-красива визия ако каменната зидария е не само на входа, но и малко навътре по тунела.
Така както "стърчи" портала "подпрял" скалата която не се нуждае от допълнително укрепване, става напълно безмислен.
При откритите тунели, каквито са в железепътното строителство, порталите имат за цел не само да "подпират" скалата,
но и да предотвратяват свичането от вън на скали, земни маси и водни потоци
И така става, щом и ако ти харесва, или имаш снимка на такъв тунел - с портал, но без поне малко зидария зад него (или бетон).
Платото също е станало перфектно, поздравления за което!!!
:hi: :hi: :hi: :hi: :ok:
ПП. Сега забелязвам и още нещо неприятно и неприемливо/невярно по тези портали, но щом се обиждаш ще спра да коментирам тук. :hi:
mgirginov:
Приемам всички забелехки без обида щом са добронамерени. Вътре в тунела е сложена тунелна тръба, имитираща изсечена скала. Самите портали бяха предвидени да имат мрежа, пазеща от свличания на скали и маскираща хитроумно приспособление за механично сваляне на пантографите на електролокомотивите. То обаче отпадна от изпълнение, съответно отпадна и мрежата. Тя обаче е оставила следи по челата на порталите. Това ще го оправям утре. Както и имитацията на зидария по вътрешните страници на портала.
pach:
Ааааа... :scratch_ones_head: ...аха!!!
:hi: :clapping: :ok:
:locomotive: :locomotive: :locomotive:
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия