Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby

На този ден,този месец,тази година.Календар на жп събитията.

<< < (5/6) > >>

pach:
Днес е международният ден на светофара!
 :scratch_ones_head: ;D ;D ;D :yes:

D2:
В железниците на България има светофори ,а по автомобилните пътища светофари/малко уточнение/

mitko0888:
В българския език дума "светофор" НЯМА. Всеки може да провери в който и да е официален правописен или правоговорен речник на българския език.
Светофор е дума на руски, където пък няма думата светофар, което е същото нещо на български.
За съжаление в българските железници се използват какви ли не грешно въведени думи и изрази. Но това не значи че и ние трябва да повтаряме и използваме такива чужди думи, които са абсолютно точен превод на съществуваща и често срещана българска дума. Всъщност всеки сам си ПРЕЦЕНЯ - дали да говори на български или не.

IvanC:
Митко,

Това е технически термин, въведен в БДЖ от дълго време. Дали такава дума има в българския "книжовен" език в случая е безпредметно.

Факт (думата факт също е чуждица!) е, че този термин се използва в правилниците на БДЖ и от там и от жп персонала. Дали на нас ни харесва или не (на мен не ми харесва) няма значение.

Иван

jopeto:
Наредбата 56, едно време е писана от едни други "корулатори", които са натъртили, че не са завършили Харвардското ПЖИ, а това в Магадан. Светофор и калотки, звучи по-така, нЕкак си по-духовно възвишено. Как не са сменили и междурелсието на 1520, направо не знам!? Например в СССР, мащабът ТТ се движи на релси от НО. "Който си знае какво му е, само той си знае какво ми е!"  ;)  Поздрави!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия