Електроника и Електротехника | Electronics and Electrical Engineering > Аналогово управление | Analog Control

Детектор за заетост, движение и контрол на периметъра на секции и модули (фремо)

<< < (6/12) > >>

CaLLlo:

--- Цитат на: BaHkaTa link=topic=3515.msg70410#msg70410 date=1326115427 ---.  Оптичната двойка се храни от двоен осцилатор с честота 30khz през 350ms интервал. Имам 3 четения на сензора за 1 секунда, което прави доста прецизна схемата и автоматично елиминира първите ти три питанки за преминаване с мин/норм/макс скорост. .

--- Край на цитат ---

Хубаво, разбрахме че там има влак, но това е само началото на процеса. А кога процесът свърщва, т.е. кога решаваш че там вече няма нищо?

bdz43r:
Ако правилно съм разбрал - влак няма, когато няма сигнал от нито един сензор.

BaHkaTa:

--- Цитат на: CaLLlo link=topic=3515.msg70485#msg70485 date=1326148705 --- Хубаво, разбрахме че там има влак, но това е само началото на процеса. А кога процесът свърщва, т.е. кога решаваш че там вече няма нищо?

--- Край на цитат ---
При мен може да се каже че процес няма. Всеки сензор си има собствена индикация. Когато IR приемника спре да се храни чрез отражен лъч от IR емитера тоест при липса на лок или вагон който го засенчва, тогава се сигнализира че там няма нищо, защото в действителност там няма нищо.
Когато над сензорите има лок или вагон отчитат присъствие, в това време останалите не покрити сензори мълчат - тоест няма заетост.

Снощи поработих малко и сглобих главния захранващ модул на LED драйвера. Двата осцилатора работят идеално. Виждат се пулсациите на IR емитерите. Ще ме питате как виждам в инфрачервения спектър, ами с видео камерата ми :) Остава да довърша модула на IR приемика. После тестове и демонстрация на живо :)

CaLLlo:

Явно тая информация не ти трябва за някакво управление на макета, а просто само да виждаш/знаеш има ли там нещо. Готино!

BaHkaTa:
Всичко по реда си :) Много бързате айде дайте да направим совалка от първия път. За момента съм постигнал това което исках. Както казах в първия си пост, ще получавам информация за движение/заетост в ниво -1 и други участъци без видимост като тунели. Та перва ще се мисли как да се разшири приложението на схемата. Управление на релета, DCC съвместимост и т.н.

Ден трети - дъ асемблинг анд тестинг
Ето как изглежда схемата изцяло завършена върху бредборда

Ето и кратко клипче от теста да се види как работи всъщност
http://hobbyshop-bg.com/gallery/showimg.php?file=/mywork/schematics/IRmod4s_v03.wmv

EDIT:
Добавих и връзка за даунлоад, ако има проблеми със стриймването.
http://hobbyshop-bg.com/gallery/pictures/mywork/schematics/IRmod4s_v03.avi

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия