Електроника и Електротехника | Electronics and Electrical Engineering > Аналогово управление | Analog Control
Детектор за заетост, движение и контрол на периметъра на секции и модули (фремо)
BaHkaTa:
Приемника работи чрез регистриране на светлина която се отразява от някакъв обект който е в обхват така да се каже. В случая схемата е в състояние "нормално отворена", тъй като емитера и приемника са един до друг (не един срещу друг, където ще имаме "нормално затворена" верига). В това положение изхода на приемника е 0. За да се затвори веригата фото двойката трябва да се засенчи в нашия случай от локомотив или вагон. Изхода на приемника става 1. Нужна ти е някаква логика за двете състояния. Елементите са в горния ми пост. Май е това, дано съм от полза.
--- Цитат на: BaHkaTa link=topic=3515.msg70798#msg70798 date=1326475940 ---Елементите за сензорната част който ползвам са:
Vishay TSOP4830 или TSOP4840
Ако няма Vishay понеже зор се намират може да пробвате примерно с Rohm RPM7138 или RPM7140 (не съм тествал с Rohm).
За инфрачервен емитер ползвам 940nm LED 5mm (кристално син корпус) може и 3мм за N, но аз ползвам 5мм в НО пък и облъчва по-мощно.
--- Край на цитат ---
bdz43r:
Има готови двойки светодиод и фототранзистор в един корпус.
BaHkaTa:
Нямах много време да се занимавам със схемите изминалите дни но ето малко снимки от това което направих.
Сглобен инфрачервен модул с 8 сензора върху универсална платка. Като станат PCB-тата навярно ще е още по-малко и готино. От горната страна са вход/изходите на сензорните опто двойки. От долната страна са изходите на светлинната индикация за контролното табло. На същите изводи се прикачат директно с клеми и модулите за релейна логика ако схемата ще управлява нещо повече от светодиоди.
Клипче на IRmod4s с закачен симетричен мултивибратор на изхода. Имитира светлинна сигнализация на ЖП прелез
http://www.youtube.com/watch?v=Xxw5AwyyxUc
Клипче на IRmod4s + RLmod. Схемата комбинира инфрачервените сензори за движение със новата схема за релейна логика, която може да задвижи каквото си пожелаете. В случая демонстирам управление на входен семафор на проходен коловоз с едно отклонение.
http://www.youtube.com/watch?v=TEgNDzpN9Mk
topalov:
Ванка, има ли някакво развитие по схемата?
Опитах се да гледам клип от пробите, понеже си пуснал линк към галерията си, но клипът не съществува!
Искам да питам още нещо: на какво се дължи вдигането на бариерите преди влакът да се е изтеглил от прелеза?
Благодаря! :hi:
emilchaushev:
Мите, ако питаш за клиповете от клубния модул, отговора е, че там се използвана затваряща се верига през релсата и контакт от реборда на преминаващия влак, а единия контакт от тях е близо до бариерата и таймера за закуснение не успява да задържи достатъчно дълго, което не е чак такава беда.
Аз самия се отказах да търся бъгове на моята схема, след като видях това работещо решение.
Иначе схемата на Ванката става, ако има достатъчно близко разположени датчици по участъка, който се контролира
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия