Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby
Интересни снимки на български подвижен състав
misan:
При примера с доставката на локомотивите серия Е става дума за периода на Първата световна война.
МАШИНИСТ:
Колега mitko0888 , казах ,само ,че съм го чел и не съм сигурен за истината.Както знаеш по онова време имаше информационно пълно затъмнение или само дезинформация.
А , че 04 е използван като момче за всичко съм съгласен напълно с теб.И въпреки хамалската и каруцарска употреба - корава машина.Което пък е супер реклама за SGP . Когато бях стажант и механик в депо В.МАРКОВ локомотивите се поддържаха добре.Е имаше и побългаряване,но в границите на допустимото.Имам пред вид 1980 - 1984.За после не зная.Вероятно след 90-та всичко е смазано,както и всичко останало.Държава на самотек , кражби , далавери и лапане.
И наистина за времето си 04 е водещ в данни и възможности,макар че само американски локомотиви на са пробвани тук.
Всички решения са вземани от партийни другари без познания и опит.Професионалистите са чакали отгоре какво ще кажат като тяхното мнение не е било меродавно.Така е било,така и ще бъде.поне в БГ.
Какво имах пред вид за T-12b . МАЙСТОРА-БРИГАДИРА тогава човек пред пенсия,стар моторен механик,се съмняваше,че това е преработен самолетен бензинов мотор в дизелов.Само те бяха с по 4 клапана на цилиндър и имаше място за 2-ра дюза.Клапаните НЕ ПОМНЯ дали не бяха и кухи?С прах за по-добро охлаждане.Тъй като само в авиациата по онези времена,всичко е било по 2,за по сигурно.
Така и не е ясно каква точно конструкция е двигателя , защото и оборотите са много високи за машини от този клас.500 / 1500 мин.
T-12 c - същия , но по-мощен.
Все едно.Австриеца си е култова машина.
И все пак,остана ли поне 1 за музея или всичко на скрап?
pach:
Aко е бил преработен от бензинов в дизелов двигател ( пълен абсурд), то нищо не е останало от авиационния...при общо сухо
тегло 5900 кг!!! .. и не е реактивен все пак :sarcastic:
Да, около две (и повече) десетилетия по-късно фирма SGP, се насочва и
към авиостроенето на малки самолети, но всичко приключва
след загубата на първия им прототип с катастрофата при поредното изпитание за летателни характеристики.
Всъщност загубването за света на SGP, започва със закупуването им от Сименс ( както каза Митко).
Колкото до огънати колооси, са им сменени само осите
след инцидента на дерайлиране от БДЖ-04.15 в тунел "Зли дол" (изолиран).
Просто новите оси са с 20 мм по-дебели и вече нямат проблем.
По-добре е от сегашното счупване на ос, каквато имаше
наскоро у нас на "по-модерен" лок.
Ходообръщателите са им сменени зъбните колела на
входящия вал с нов ъгъл на конусовидност, след като
наш локомотив го тестват по маршрут WIEN-GLOGGNITZ-
SEMMERING-MURZZUSCHLAG и проблема е решен.
Спира се самоволното им изключване в наклон.
Ха познайте, кой точно локомотив (BG BDZ-04.??) е ходил
(обратно?) официално до Австрия?
Жокер - единствения бракуван, в
последствие през 1996 възстановен и работил до 2000!!!
За нашите петдесет локомотива произведени в две серии,
30бр. (1963-1964) + 20 бр.(1965-1966) нулева серия се явява
прототипния локомотив OBB-2020.1!!!
;D
МАШИНИСТ:
ЛОКА е 4-25 или 04-25.
Историята познава доста преработки на бензинови машини в дизели като концепция и сигурност.Има една история за преработка на изостанали от масово производство двигатели на изтребител ЯК-9 за кометите,пътували по нашето ЧЕРНОМОРИЕ.
Преди много години.
Това е друга тема , която не е за този форум.
Иначе , ДА , всички тези ремонти вследствие на експлоатация австрийците корегират и машините работят.
До колкото си спомням над вратата за машинното , тази,която е зад машиниста имаше устройство против претоварване.Над тегло 600 тона на влака се изключваше ходообръщача.Което в последствие е шунтирано с цел да се товари яко добитъка.Унищожиха хубавите машини и това е.
За няколко години леш.
SGP и през войната са работили за Вермахта.Очевидно после има някакви игри и въртележки.
http://www.strassenbahnjournal.at/wiki/index.php?title=Type_E1 - и ето тези трамваи май се търкалят още по улиците на СОФИЯ
pach:
Да, позна!
Локомотива е БДЖ-04.25 и не е ходил отново до Австрия.
Просто минавайки типовите изпитания и товарните проби
при приемането последователно са монтирали два
ходообръщателя пратени от България.
Горе малко съм заблудил с "конусовидност"-та.
Всъщност става въпрос за "усукани" зъби по входните зъбни
предавки в ходообръщателите. Били са завъртяни спрямо оста
на 6 градуса. При правени проби с 3 градуса отново е имало нестабилна работа и самоизключване.
А това за преработен двигател от самолетен са просто градски легенди. Може би породени от характерното "свирене" на определени
обороти, което е познато за дизеловите двигатели в локомотивното строене.
Бих искал да видя самолетен двигател с общи габарити от порядъка
на 3.3 х 2.1 х 1.4 метра!!!!... И сухо тегло около 5.9 тона.
А ако добавим работното масло само на двигателя - става вече 6.5 тона!!!
При кометите има такова нещо, но дори техните двигатели не са с такива габарити именно защото са самолетни. Но това е друга бира :drinks:
ПП. На кабините отзад не знам дали е имало такива ограничители.
Там в първа кабина са били шалтерите за външно зареждане и
подгряване на двигателя, както и нивомерното стъкло на двата
допълнителни резервоара с гориво (2х150л) монтирани в покрива над преградните стени. Мисля, че тези стъкла и брояча на изминатите илометри са били и на втора кабина в задната стена.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия