Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby

Интересни снимки на български подвижен състав

<< < (14/356) > >>

TANO:
Оф тия разцветки много ви мъчат. Наскоро по повод една друга снимка взех кристалното кълбо, поех необходимото количество течност за изпадане в лек транс и след произнасяне на необходимите заклинания ето какво ми показа то: Значи това зелено отстрани по локомотивите е започнало да се прави някъде 57 - 58 г и нататък. Дотогава всички са си били черни. И по думите на кълбото ДАЛЕЧ НЕ ВСИЧКИ ЛОКОМОТИВИ СА БИЛИ ПРЕБОЯДИСАНИ ТАКА. Повечето са си останали черни. А по някое време всички локомотиви на депо Мездра са били боядисани в синьо. Специално за 46 серия кълбото ми каза, че не помни някога да ги е виждало зелени. Може би съвсем в края на експлоатацията им и то сигурно не всичките. За гореизложеното взех, че попитах и баща ми. Ей така просто за да се потвърди информацията от още един източник. Ми потвърди се :yes:

TANO:
Опа, сетих се още нещо - доста разпространена практика е било крилата на 15 серия да се боядисват в бяло-зелено-червено. И на почти всички петолъчката с Гошо в нея. Това като намек да направите и клубната така. А оградите по преходните площадки след 60-та година.

Vlado:

--- Цитат на: TANO link=topic=3529.msg71343#msg71343 date=1327049631 ---Опа, сетих се още нещо - доста разпространена практика е било крилата на 15 серия да се боядисват в бяло-зелено-червено. И на почти всички петолъчката с Гошо в нея. Това като намек да направите и клубната така. А оградите по преходните площадки след 60-та година.

--- Край на цитат ---

Задълже ще станат така! Даже по примера на 14.36 ще турнем и табела "Бригада Вапцаров" отпред или най-малкото петолъчка с Гошо и венци отстрани...  :pleasantry:

CaLLlo:

Леки волни разсъждения по въпроса и от моя милост. Визирайки натрупаните впечатления от всичко видяно през годините, за себе си сякаш стигам до следните изводи:

1. Когато е било въведено зленото, първоначално то се е отнасяло само за бързоходните и пътническите локомотиви, примерно за да се различават отдалече.

2. Пак тогава, за останалите локомотиви не е споменато нищо конкретно и това е дало път на волните интерпретации. Така на по-късен етап и те са започнали постепенно да стават зелени. Вероятно някои депа са искали да направят впечатление и са се натегнали, без да ги кара никой, т.е. проявили са самоинициатива. В подкрепа на това е синята вариация на самоинициативата - т.е. не е имало определен стандарт, който е трябвало да бъде спазван. Другаде обаче не са се натегнали по същия начин.

3. Най-накрая е решено да се сложи ред и е разпоредено "всички да станат зелени", но парните локомотиви вече са били твърде малко.

zazo:
Тано, да поздравиш и да благодариш на "Кълбото".

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия