Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby
Интересни снимки на български подвижен състав
Boris 2-12-4:
Потвърждавам казаното от адаша Old Boris!
Дядо ми, и той Борис, Борис Стефанов Везнев, беше строителен инженер ,завършил в Чехия, тогава в рамките на Австо-Унгария. Та и той е строил и проектирал между другото и такива мостове.
Във втори или трети клас ме заведе у свои приятели далеч от София с преспиване. Показа ми два моста, единият беше много къс и ми разказа между другото как е стоял под него заедно с един негов колега. Нямам спомени нито къде е било, нито как изглеждаше точно моста...Това се случи 1963/64/65?!?
vesko76:
С твоя жокер е лесно да се намери:
[/quote]Според думите на възрастен жител на село Ботево ''колкото е висок моста толкова са вкопани основите в земята''
pach:
;D ;D ;D
--- Цитат на: Old Boris link=topic=3529.msg101333#msg101333 date=1444728730 ---През първата половина на 20-ти век е имало традиция сред инженерите, проектирали и строили стоманените ж.п. мостове, авторите да застават под моста, когато се правела проверката за стабилност и здравина с натоварване с най-тежките парни локомотиви. Т.е. гарантирали "с главата си" :hi:
--- Край на цитат ---
--- Цитат на: Boris 2-12-4 link=topic=3529.msg101334#msg101334 date=1444732914 ---Потвърждавам казаното от адаша Old Boris!
Дядо ми, и той Борис, Борис Стефанов Везнев, беше строителен инженер ,завършил в Чехия, тогава в рамките на Австо-Унгария. Та и той е строил и проектирал между другото и такива мостове.
Във втори или трети клас ме заведе у свои приятели далеч от София с преспиване. Показа ми два моста, единият беше много къс и ми разказа между другото как е стоял под него заедно с един негов колега. Нямам спомени нито къде е било, нито как изглеждаше точно моста...Това се случи 1963/64/65?!?
--- Край на цитат ---
Почти за всеки мост има подобни разкази (ако са вярни) и легенди (недоказани истории)...
Ето една подобна за мостът при Змейово:
--- Цитат ---...Легендата разказва, че на този ден, преди век, инженер Марчело, за да докаже по най-безспорен начин здравината на строежа, преди преминаването на първия влак накарал цялото си семейство да застане, заедно с него, под един от сводовете. Грохотът на приближаващия локомотив, усилен многократно от планинското ехо, уплашил госпожа Марчело и тя панически напуснала мястото си под виадукта. Реакцията на съпруга й била по италиански емоционална – разгневен, той извадил револвера си и стрелял по клетата жена...
--- Край на цитат ---
Останалото - начало и край на тази история можете да почетете тук:
http://www.railwaypassion.com/forums/index.php/topic,3418.msg88417.html#msg88417
Petko Ivanov:
--- Цитат на: vesko76 link=topic=3529.msg101273#msg101273 date=1444582317 ---Моста по 28- ма линия ли се намира?Прилича на моста до спирка Ботево.
--- Край на цитат ---
Коя година е открита 28 линия? Вероятно тогава е правена и снимката.
Petko Ivanov:
--- Цитат на: gzo link=topic=3529.msg101327#msg101327 date=1444719884 ---Стига с тея локомотиви бе ! На снимките понякога се виждат много по-интересни неща. В последната коментирана за сефте се вижда мост подпрян отдолу по този начин (ако въобще това е подпиране) :blink: Укрепването на дерето с каменните ивици при основите също е интересно да се види как е правено. Понякога инженерните решения ме впечатляват повече отколкото подвижия състав в кадрото.
--- Край на цитат ---
Всеки гледа според интересите си. Мен ме интересуват локомотивите, други строителството, трети вагоните и т.н.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия