Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby
Интересни снимки на български подвижен състав
Rado:
Във връзка с двете снимки от Варна, които пусна Сашо, копирам част от една дискусия от преди няколко месеца в другия форум:
--- Цитат на: Rado ---Г-н Деянов,
Във Вашата книга "Тракцията в БДЖ 1866 - 1946" на страница 139 от електронното издание пише "...Според този закон редица малки клонове се обявяват за индустриални и предават на предприятията, а някои чисто военни се закриват и демонтират. Най-големите от последните са: Петрич - Златарево (600 mm) и гара Варна - крепостта "Траката". За същия клон (към крепост "Траката") споменавате и в книгата "Железопътната мрежа в България 1866 - 1975" в главата за 1920г.
Бихте ли пояснили къде е била тази крепост и откъде е преминавала жп линията към нея?
--- Край на цитат ---
--- Цитат на: Варужан Апелян ---По време на Балканската война местността Траката (намира се близо до резиденцията) е известна с намиращата се там българска артилерия.
--- Край на цитат ---
--- Цитат на: Димитър Деянов ---
Варужан е прав. В местността "Траката" е била разположена една голяма част от бреговата артилерия, защитаваща варненския залив. Тази артилерия се отличава с голямо калибрени далекобойни оръдия, чиито боеприпаси само за един изстрел, се отличават с голяма маса - от порядъка на 100 - 150 и повече килограма. За превозът на боеприпаси и всичко необходимо към този укрепен район, е построена споменатата ж п линия. Не съм открил технически данни за нея: дължина, трасе, междурелсие, подвижен състав, превозна способност и пр. Тя дори не е построена от ж п войски, а от тиловото поделение на варненския гарнизон. Само е назована в закона от 1920 г. и е между железниците, които не се предават за експлоатация на БДЖ, а се закриват и демонтират.
Можем единствено да предполагаме, като се има предвид релефа и застроената част в града преди 100 години, че от гара Варна е преодолявала направо нагорнището към сегашната територия на морската градина и директно през нея е продължавала към района на "Траката".
--- Край на цитат ---
--- Цитат на: Димитър Деянов ---
Последният път, когато посетих Военноморския музей (2010 г.), бях просто настроен на морска вълна и не се досетих дори да попитам уредниците там, за някакви ж п реликви, например, дали няма запазени в музея някакви документи, карта или поне снимка(и) от тази железница.
Ако някой от варненските участници в форума има интерес и отиде там, може да попита. Или в градския исторически музей. Иначе не зная къде може да се намери нещо по този въпрос. Доста папки по ж п теми в ЦДА (Цент.държ.архив) съм прегледал, но не съм попадал на информация за железницата до "Траката".
--- Край на цитат ---
[/i]
Как мислите, възможно ли е снимките да са от това място?
CaLLlo:
Съвсем. А т.н. "неизвестен" локомотив е за нормално междурелсие и с отличителни белези на БДЖ.
CaLLlo:
http://www.168chasa.bg/Article/764567
http://morskivestnik.com/spomeni/studenst271202011.html
http://forum.boinaslava.net/archive/index.php/t-10841.html?s=f0a7004b1057dca2cde0fcb1fcc85fbf
Petko Ivanov:
--- Цитат на: CaLLlo link=topic=3529.msg103685#msg103685 date=1456698107 ---Съвсем. А т.н. "неизвестен" (Image removed from quote.) локомотив е за нормално междурелсие и с отличителни белези на БДЖ.
--- Край на цитат ---
Този "неизвестен" локомотив не е ли 47 от третата доставка 47.09-47.18?
CaLLlo:
БИНГОО ... Ами разбира се, исках друг да го каже, няма кой друг локомотив да е, само тоя е точно такъв.
От предишната доставка (чистия bay D II), няма прозорец до вратата, а иначе баките отдолу са извити
точно по същия начин.
Подсерията 47.09-18 или тогавашната 1010-1020 я наричат "модифициран bay D II",
като видимите разлики са само няколко:
- леко удължени напред баки - идват малко след средата на парния дом,
докато при 47.04-08 (чистия bay D II) баките свършват преди парния дом
- прозорец до вратата, чистия bay D II няма
- 9 от всички 11 са производство Henschel
Локомотивите БДЖ 1010-1020 са много интересни за мен и поради факта,
че почти няма снимки от тях. Ето тук една от Пач:
&bgflag
а аз обещавам скоро да покажа много добра снимка, която не сте виждали.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия