Автор Тема: Макета на Гого55  (Прочетена 16582 пъти)

emilchaushev

  • Trade Count: (0)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1464
  • Рейтинг: 542
  • N scale 1:160- реален моделизъм
Re:Макета на Гого55
« Отговор #15 -: 27 Януари 2012, 10:17:14 »
Ще отваряш ли бояджийския цех за стълбовете. Интересно ми е да видя как ще блеснат след боя.

Gogo55

  • Гост
  • Trade Count: (0)
Re:Макета на Гого55
« Отговор #16 -: 27 Януари 2012, 14:29:23 »
Цитат на: emilchaushev link=topic=3547.msg71882#msg71882 date=1327652234
Ще отваряш ли бояджийския цех за стълбовете. Интересно ми е да видя как ще блеснат след боя.
Да, просто трябва да намеря два три часа излишни и топло слънчево време, че компресора ми е в гаража и мисля да ги пръскам на двора. Ако се реша да е с четката може и по скоро, незнам още триумя се дали да ги боядисвам на ръка с четка, или да ги пръскам с аеорграф, или просто да ги топя в кутията с боя и да ги оставям да си изсъхват след това. Трябва да врътна и малко изолатори на струга...

София 70

  • Trade Count: (11)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 621
  • Рейтинг: 165
  • София ,ТТ DR & DB ІV ер.
Re:Макета на Гого55
« Отговор #17 -: 27 Януари 2012, 17:37:10 »
Не мисля ,че ще е удачно да ги топиш в боята . Моите стълбове съм ги боядисвал на ръка и станаха добре. Вярно твоите са много по-хубави и с повече елементи и ще ти е трудно на ръка .С аерографа ще стане най-добре .
В темата на моят макет съм описал как съм автоматизирал прелеза - може би ще ти е интересно , в предвид ,че твоят е същия.
Между другото предлагам изолатори. :blush2:
« Последна редакция: 27 Януари 2012, 17:41:07 от София 70 »

Gogo55

  • Гост
  • Trade Count: (0)
Re:Макета на Гого55
« Отговор #18 -: 29 Януари 2012, 19:39:06 »
Днес за пореден път открит топлата вода.Сложих корк под релсите с 3мм дебелина и всичко се промени коренно.Изчезна 90% от шума и изведнъж влаковете ми станаха съвсем безшумни, и някак си по мазно и без да тракат започнаха да се движат дългите композиции.Преди бях поставил депрон със дебелина 5-6мм. някъде, но той издържа около 20 дена и започна на места да потъва/да се смачква/ и да се образуват неравности по релсовия път затова го махнах. Сега с корка 6 влака на три токови кръга ми се движат едновременно няколко часа нон стоп и е много по добре.

mitko0888

  • Trade Count: (35)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 2393
  • Рейтинг: 989
  • H0, еп. I, II, III, IV, София
    • Снимките ми ...
Re:Макета на Гого55
« Отговор #19 -: 29 Януари 2012, 19:44:31 »
Честито за топлото.  :good: Помисли си като сложиш баластрата как де не се озвучи наново.

Best Ripper

  • Trade Count: (17)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 3377
  • Рейтинг: 551
  • Освободил се от форуми...
Re:Макета на Гого55
« Отговор #20 -: 29 Януари 2012, 20:06:02 »
Както и да я тури баластрата, шумът ще се увеличи осезаемо... Но пък някой да е чул безшумен влак?  :pleasantry:

toniemi

  • КЖМ - България
  • Trade Count: (18)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 4783
  • Рейтинг: 633
  • Направи си сам и ще ти олекне! HO,Z Само БДЖ
Re:Макета на Гого55
« Отговор #21 -: 29 Януари 2012, 20:06:30 »
Драги Моделисти,Няма безшумна Железница!Ако искате да ви е безшумна...ми не я пускайте!Или събирайте салфетки!
Железницата трябва да е шумна и колелата да тракат!

Best Ripper

  • Trade Count: (17)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 3377
  • Рейтинг: 551
  • Освободил се от форуми...
Re:Макета на Гого55
« Отговор #22 -: 29 Януари 2012, 20:15:40 »
Цитат на: toniemi link=topic=3547.msg72084#msg72084 date=1327860390
Драги Моделисти,Няма безшумна Железница!Ако искате да ви е безшумна...ми не я пускайте!Или събирайте салфетки!
Железницата трябва да е шумна и колелата да тракат!
Другият чалъм е:
1. Правиш тотално преправяне на целия железен път и подвижен състав.. Отнема ти 5-10-20 г. от живота, за да бъде всичко напълно безшумно.
2. Набутваш се с N декорите и звукови платки за по 200 евро бройката, за да имитираш истинския звук.. Който преди това си се утрепал да го махнеш...
3. На смъртния си одър получаваш наградата за най-голямо малоумие в ЖП моделизЪма... И си отиваш от тоя свят с неясното съзнание, че май нищо смислено не си направил... :haha: :lol: :lol: :lol:

Gogo55

  • Гост
  • Trade Count: (0)
Re:Макета на Гого55
« Отговор #23 -: 29 Януари 2012, 20:41:34 »
Баластрата ако изобщо я има ще бъде последна, до тогава имам да правя релеф, град, село, фабрика, осветление, и прочие щуротии за който се сетя, или видя от някъде. За сега съм пуснал и втората стена с масималната и дължина от 4,2м. и получих цялото "Г"  3,3х4,2м. Фотоапарата не може да снима целя макет на един път. За една обиколка имам релсов път на един токов кръг около 17-18м. по три броя :). Промених за пореден път вида на макета и разположението, но незнам дали е за последен, затова няма да качвам снимки докато не съм сигурен че това ще е последната версия.  Относно това колко и дали ще се увеличава шума след баластирането ми е последна грижа,  и ще бъде тема на обсъждане след месеци :) .Голяма занимавка си е, и все повече се зарибявам с тези влакчета.

liro4605

  • Гост
  • Trade Count: (0)
Re:Макета на Гого55
« Отговор #24 -: 14 Февруари 2012, 17:22:49 »
Наредил си корка и си траеш  :scratch_ones_head:?

Gogo55

  • Гост
  • Trade Count: (0)
Re:Макета на Гого55
« Отговор #25 -: 14 Февруари 2012, 18:36:17 »
Ами то само един корк ... писах някъде за него ама вече не помня къде

Gogo55

  • Гост
  • Trade Count: (0)
Re:Макета на Гого55
« Отговор #26 -: 08 Февруари 2013, 16:55:36 »
След близо година пак ще се разпиша в темата за макета си. През изминалата една година значи плана за макета ми претърпя над 10 промени-почти всеки месец нещо се пипаше и променяше. Сега последно е нареден на един правоъгълник в средата на стаята с размери 1,62м.х3,36м. но пак ми идва малко като площ това. Искам да имам поне две гари в 2 населени места което е 2 пъти по 2,6м. и свръзката между тях трябва да е поне 1 метър отивам на дължина от поне 6-7м. искам да има и балкан с езеро и река, също поне един мост и един тунел- още поне 2 метра и не става в една стая като че ли да се нареди всичкото това и да има пълно щастие. Продължавам да мисля как да разположа масите и да наредя инфраструктурата в стаята която е 3,3х4,3м. Може би пак ще се върна на макет покрай стените където ще имам нужната дължина спокойно.
Миналия ден накупих 5 къщички и един пирон за гара и разбрах че съм направил ужасна грешка. Сега горе доле половината ми сгради са на пико и другата половина на аухаген. Проблема при тях е че аухагена е мащаб НО/ТТ, а пикото си е точно НО и имам едва доловима разлика в размера на къщите  което автоматично означава че не върви да се слагат едно до друго аухаген сграда и пико сграда. Значи едното населено място трябва да е със сгради на пико, а другото населено място със сгради на аухаген, а по средата им нещо като балкан. Сигурно макета ще го наредя сега на трито стени в буквата П за да се получи това, иначе просто нямам нужната дължина. Пускам снимките на новите сгради и пирона:






Приемам всякакви идей за разположението на сградите в населените места и ж.п. трасетата който трябва да са за поне 3 влака, който да се движат по отделно си/аналогови/.

pavel75

  • КЖМ - България
  • Trade Count: (18)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1814
  • Рейтинг: 264
  • HO; IV и V; BDZ, BG; София
Re:Макета на Гого55
« Отговор #27 -: 08 Февруари 2013, 17:06:44 »
Цитат на: Gogo55 link=topic=3547.msg86569#msg86569 date=1360335336
.....
Приемам всякакви идей за разположението на сградите в населените места и ж.п. трасетата който трябва да са за поне 3 влака, който да се движат по отделно си/аналогови/.

Как ще ги управляваш? Щом е аналогово трябва трасето да го разделиш електрически. Ако приемем, че за всеки кръг ще ти трябва отделен трансформатор то само трите трудно ще ги управляваш. Ако мислиш за някаква автоматика може и да е постижимо.
Направи ми впечатление за това, че искаш да имаш две гари и пътя между тях да е 1 метър. Според мен това ще крайно късо междугарие. Влакът няма да е излязал от едната гара, а вече локомотива ще влиза в другата.
За да имаш две гари на малка площ може би трябва да помислиш за две нива на макета. Така докато влака се качва на горното ниво ще имаш дължина за междугарието.

Gogo55

  • Гост
  • Trade Count: (0)
Re:Макета на Гого55
« Отговор #28 -: 08 Февруари 2013, 17:24:03 »
То си е на три кръга от както е направен, с три трафа и три кръга. Пускам три влака да се търкалят и ако не пипам стрелките те си бръмчат нон стоп докато ги спра от трито трафа. Затова и ми е трудно да начертая правилния план за макета, ако беше само за един влак избора е голям. Сега мисля и за четвърти влак които да е  свръзка между двата града ама не затворен в кръг ами просто назад напред.

tazcho

  • Гост
  • Trade Count: (0)
Re:Макета на Гого55
« Отговор #29 -: 08 Февруари 2013, 19:25:17 »
поздравления за хубавите придобивки , можеш ли да ги снимаш всичките една до друга на една снимка да ги видя как седят НО и НО ТТ дали има голяма разлика и най вече 12236 до моделарския магазин защото магазина го имам ама се чудех как ще изглежда точно тази къща .